Ezért fájhat a melled: 8 gyakori ok

Forrás: Dreamstime -
mell mellfájdalom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szakértők szerint a különféle korú nők mintegy 70 százaléka találkozik élete során az emlőfájdalommal, ezeknek az eseteknek csupán azonban a 15 százaléka igényel orvosi kezelést. Íme, a leggyakoribb okok.

1. Emlőciszta

Bizonyos melltípusok esetében nagyobb a ciszta kialakulásának esélye. Előfordulhat az is, hogy a tejcsatornák gyulladnak be, ami szintén ciszta kialakulásához vezethet. Ezek a ciszták apró, folyadékkal telt zsákok, amelyek nem minden esetben okoznak fájdalmat. A ciszták menstruáció idején megnagyobbodnak, és a menopauza után teljesen eltűnnek.

2. Bizonyos gyógyszerek

Számos gyógyszer – például a meddőség során használt gyógyszerek és bizonyos fogamzásgátlók – okozhat ilyen problémát. Az antidepresszánsok is okozhatnak ilyen tüneteket.

3. Costochondritis

A costochondritis egy olyan ízületi gyulladás, amely a bordákat és a mellcsontot érinti. A mellhez ugyan nincs köze, de a fájdalom átsugározhat.

Forrás: Dreamstime

4. Az emlő fibrocisztás változásai

Azok a nők, akik pre-, illetve posztmenupauzális hormonkezelésen esnek át, sok esetben küzdenek érzékeny, duzzadt mellekkel. Ezt az általában teljesen ártalmatlan jelenséget hívják fibrocisztás változásnak.

5. Emlőgyulladás

A leggyakoribb szoptatós anyák körében, amikor a tejcsatorna eltömődik. Ugyanakkor nem csak szoptatás során fordulhat elő. A gyulladáshoz gyakran láz, izomfájdalmak, fáradtság és a mell kellemetlen egyéb változásai kapcsolódnak, amik nehezítik a problémát.

6. Mellműtét

Értelemszerűen bármilyen műtét után a seb még sokáig fájhat.

7. A nem megfelelő melltartó

A megfelelő melltartó kiválasztása kulcsfontosságú. Sem a túl szoros, sem a túl laza melltartó nem egészséges, és mellfájást okozhat.

8. Mellrák

A legtöbb esetben nem jár fájdalommal a mellrák, de előfordul, hogy gyulladásos tünetekkel jár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.