Védi az anyát és a babát is: ezért fontos a szoptatás

Forrás: Dreamstime -
egészségvédelem szoptatás kisbaba napidoktor anya egészség anyatej előny táplálás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az édesanyának és a babának is egyaránt fontos az anyatejes táplálás: általa nem csupán egészségesebbek lesznek a gyermekek, hanem az immunrendszerük is erősödik, elkerülhetik a cukorbetegséget, és egyes kutatások szerint az IQ-juk is magasabb lesz, míg az anyukákat többek között a mellrák kialakulása ellen védi, ha szoptatják kisbabájukat.

Divat vagy létszükséglet?

Manapság egyre felkapottabb téma lett az anyatejes táplálás fontossága és a nyilvános szoptatás is. A téma több divatirányzatot megélt: még a felszínes szemlélő számára is szembetűnő,

hogyan jutott el az emberiség a szülés utáni természetes mellre vételtől a szoptatós dajkákon át az alakjukat féltő anyákig, majd egy hirtelen váltással a "divat-szoptatásig."

Forrás: Dreamstime

Szerencsére ma már a legtöbb kismama és édesanya tisztában van vele, hogy az anyatejes táplálás jóval több, mint etetés.

Számtalan betegség elkerülhető a szoptatással

A tudósok megállapították, hogy

a mellrák kialakulásának a valószínűsége kimutathatóan csökken azoknál a nőknél, akiknek gyermekük született és őt hosszú ideig szoptatják.

A szoptatás elősegíti a szülés utáni méhösszehúzódást, valamint megvédi mind az anyát, mind a gyermekét akár a túlsúlytól.

Forrás: Dreamstime

A baba immunrendszere igazán addig védett, ameddig anyatejjel táplálkozik. Mindemellett a szoptatás során berögzült szájmozgás jó hatással van a fogak kialakulására, de

a bőrön kialakult ekcéma is részben elkerülhető az anyatejes táplálás által.

Szinte hihetetlen, hogy a szoptatás kihat az általa táplált csecsemő későbbi testsúlyára, elkerülhető lehet ezáltal a cukorbetegség, de a legújabb kutatások még bizonyos rákfajták megelőzését is valószínűsítik. Az érzelmi biztonság és az anyatejjel bejuttatott tápanyagok teszik érthetővé azt, hogy sok esetben miért magasabb az IQ-juk a természetes úton táplált gyermekeknek.

Még több érdekes és megdöbbentő adatért kattints a Napidoktor.hu cikkére!

Sztárok, akik megküzdöttek a hepatitisvírussalhttp://www.life.hu/drlife/20160725-hepatitis-virussal-megkuzdo-sztarok-koztuk-pamela-anderson-keith-richards-steven-tyler.htmlAz Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére július 28-a hepatitis világnapja, amely azért jött létre, hogy felhívják a figyelmet ennek a veszélyes vírusos megbetegedésnek a létezésére, megelőzésére és a gyógyulási lehetőségekre. A Life.hu ennek alkalmából összegyűjtötte azokat a hírességeket, akiknél annak idején diagnosztizálták a vírust. Dr. LifeOrigoA Pszichológus Pasi: a játék, ami most mindenkit lázban tarthttp://www.life.hu/drlife/20160727-a-pszichologus-pasi-a-pokemon-go-nevu-jatekrol.htmlNéhány hete itthon is elérhetővé vált a Pokémon Go nevű játék, amely immár az egész világot meghódította. Nem először támad a pokémonjelenség, a mostanihoz hasonló őrület azonban úgy tűnik, minden eddiginél nagyobb port kavart. Az év legnagyobb durranásának kikiáltott mobiljátékára nem csupán a korábbi rajongók csaptak le azonnal: szinte kivétel nélkül találni a villamoson, a parkokban vagy a közvetlen környezetünkben pokémonokra vadászókat, ami kívülállóként nézve furcsa lehet. De mit mond erre a pszichológus? Dr. Life--Másként lesznek rosszul a hidegtől és a melegtőlhttp://www.life.hu/drlife/20160719-a-hidegfront-es-a-melegfront-sulyos-szivproblemakat-okozhatnak.htmlMíg a melegfront növelheti az infarktusok számát, addig a hidegfront ritmuszavarokat okozhat az erre érzékenyebbeknél. Dr. Life--A történelem legpusztítóbb betegségei: a kolerahttp://www.life.hu/drlife/20160718-a-tortenelem-legpusztitobb-betegsegei-a-kolera.htmlNyolc világméretű járvány és több millió áldozat – ilyen számokkal söpört végig az elmúlt évszázadokon minden idők egyik legtöbb emberéletet követelő betegsége, az epekórság, azaz a kolera. Az elképesztő pusztítást végzett betegségnek hatalmas szerepe volt a megfelelő tisztaságú és karban tartott városi szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésében. Dr. Life--„Vagy megváltozok, vagy meghalok" – Sztárok, akik megküzdöttek a bulimiávalhttp://www.life.hu/drlife/20160718-bulimiaval-megkuzdott-sztarok-diana-hercegno-elton-john-jane-fonda-lady-gaga.htmlA bulimia nem válogat: ez a rendkívül súlyos étkezési zavar bárkit a hatalmába keríthet, hiába a szépség, a mesés vagyon és a világraszóló ismertség. A szeretet és az elfogadás utáni vágy, az önértékelési zavarok és a karcsúságba vetett hit rendellenes étkezési szokásokat alakíthat ki még a legnagyobb sztároknál is. Dr. Life--A legkellemesebb fájdalomcsillapító: így leszel egészségesebb az orgazmustólhttp://www.life.hu/drlife/20160719-a-szex-es-az-orgazmus-egeszsegre-gyakorolt-jotekony-hatasai.htmlA rendszeres szex és a közben átélt orgazmus hatásairól már sokan sokfélét megírtak. A Life.hu most összegyűjtötte azokat a tényeket, amelyek igazolják egészségünkre kifejtett jótékony hatásait. Íme, 7 ok, amiért megéri gyűrögetni azt a bizonyos lepedőt. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.