Súlyos betegséggel küzd a szépséges Zoe Saldana

Forrás: David Becker / Getty Images North America / AFP -
színésznő autoimmun betegség Zoe Saldana
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Súlyos autoimmun betegséget diagnosztizáltak Zoe Saldanánál, a Star Trek és a Lopott szavak sztárjánál. A színésznő őszintén mesélt betegségéről.

Zoe Saldana az úgynevezett Hashimoto-thyreoiditisben, azaz pajzsmirigygyulladásban szenved. A betegség gyógyíthatatlan, de kezelhető. A színésznő elmondta, hogy édesanyja és testvérei is ebben az autoimmun betegségben szenvednek - számolt be a Self.com.

Forrás: David Becker / Getty Images North America / AFP

Zoe egy interjúban beszélt arról, hogy most nagyon oda kell figyelnie az egészséges táplálkozásra.

"A szervezetemnek nincs energiája, mert nem tudja kiszűrni a mérgeket, amelyek végül gyulladást okoznak. Ezért is ügyelek arra, hogy csak egészséges falatokat egyek" - mondta a színésznő.

Hashimoto-thyreoiditis

A Hashimoto-thyreoiditis autoimmun betegség, amely a pajzsmirigy krónikus és fájdalommentes gyulladásához és végeredményben elsorvadásához vezet. A folyamat ma még gyógyíthatatlan, de L-Thyroxinnal kezelhető. A betegséget az immunrendszer, ezen belül a T-limfociták hibás működése okozza. A fehérvérsejtek a betegség során pajzsmirigysejtekben található fehérjék ellen (például tireoperoxidáz, illetve tireoglobulin) antitesteket termelnek, aminek következtében az immunrendszer a pajzsmirigysejteket idegennek fogja fel és elpusztítja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.