Ha csak egy ok kell, hogy fényképezz a nyaralásod alatt, akkor ez legyen az

Forrás: Dreamstime -
tudomány fotózás pillanat utazás pszichológia élmény élvezet nyaralás fényképezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fotózás közben koncentrálódik a figyelem, mindez pedig hozzásegít ahhoz, hogy még jobban át tudd élni a pillanatot. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint ráadásul a fényképezés még „élvezetesebbé” teszi azt, amivel épp foglalkozol.

Manapság nehéz lenne elképzelni akár egy koncertet vagy egy tűzijátékot is az okostelefonok világító kijelzője és a felfelé ágaskodó szelfibotok erdeje nélkül. De vajon hogy tudják átélni a pillanat varázsát azok, akik épp azzal vannak elfoglalva, hogy megörökítsék azt, amit éppen látnak?

Forrás: giphy.com

A Journal of Personality and Social Psychology nevű szaklapban megjelent tanulmány szerint

a fotózás nagyon is hozzásegíti még az amatőr fotósokat is az élmény teljes egészében való megtapasztalásához,

ráadásul sokkal jobban is érzik magukat az adott tevékenység közben. Legyen szó városnézésről, múzeumlátogatásról vagy evésről, sokkal nagyobb élvezetet jelent, ha mindezek lencsevégre kerülnek, a Dél-kaliforniai Egyetem professzora, dr. Kristin Diehl szerint pedig téves az az elképzelés, amely szerint zavaró lenne egy kamerán keresztül szemlélni mindezeket.

Nagyobb lesz az élmény

A tanulmány kilenc korábbi kutatás eredményét vette alapul, amelyek mindegyike a fotózás pszichológiai hatásával foglalkozott. Köztük szerepelt többek között egy buszos utazással egybekötött múzeumlátogatáson és egy vidéki fogadóban elköltött ebéden részt vevő kirándulócsoport is, akiknek egyik felét arra kérték, fényképekkel rögzítsék élményeiket, míg a csapat másik felének megtiltották, hogy képeket készítsenek. A kirándulás végén megkérdezték őket, hogyan érezték magukat.

Forrás: Dreamstime

Az eredmény szerint azok, akik fotókon rögzíthették az utazásukat, sokkal nagyobb élményre tettek szert, mint azok, akik nem készítettek felvételeket.

Egy másik kutatás során szemkövetési berendezésekkel vizsgálták az alanyokat múzeumlátogatás közben, és megállapították, hogy azok, akik fényképeztek, több időt töltöttek el egy-egy kép nézegetésével, mint azok, akik nem fotóztak.

A fotósszemlélet, és ami mögötte van

A vizsgálatok szerint azonban nem maga a fotózás mechanikája az, ami miatt az alanyok jobban tudják élvezni azt, ami épp történik velük, sokkal inkább maga a fotósszemlélet, ami ugyanolyan szórakoztató tud lenni, mint maga a fényképezés.

A fényképezés ugyanis a legkevésbé sem zavar a pillanat megélésében, és sokkal inkább hozzásegít ahhoz, hogy összpontosítani tudjuk a figyelmünket arra, amit éppen csinálunk,

így pedig sokkal jobban tudjuk élvezni, és még szórakoztatóbbnak találjuk az adott tevékenységet.

Forrás: Dreamstime

Ám jó élmény ide vagy oda, bizonyos hátulütői ennek is vannak. A nagy szellemi kihívást jelentő tevékenységek során például a fotózás nem növeli az élvezeti faktort – ugyanakkor nem is rontja le. Azonban ha valami olyat látunk és kapunk lencsevégre, ami nyugtalanító hatással van ránk, a fényképezés még inkább „elmélyíti” a rossz élményt.

Mit mond a szakértő?

Valóban a fényképezőgépen múlik, mennyire tudunk közel kerülni a pillanathoz? Somogyi Kata pszichológus szerint a kérdés ennél jóval összetettebb.

„Mindez attól függ, mennyire extrovertált, mennyire 'élménykereső' típus az illető. Aki szeret és tudja is, hogyan kell az adott pillanatban jelen lenni, kétségkívül intenzívebb jelenlétre és élményekre tud szert tenni. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a fotógép mögött álló a figyelme megosztása miatt elveszíti a pillanatnyi élmény egy részét, ám ha újranézi a képeket, mentálisan újrajátssza az eseményt, ezáltal az élményt és érzelmi hatásait újra ismételheti, újra átélheti. Ez inkább az introvertáltabb típus, vagyis a kevésbé élmény- és ingerkereső emberek sajátossága. Ők jobban igénylik hogy az ingerek ne legyenek túl intenzívek, és ezt a kamera mögé 'bújással' jól tudják szabályozni.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.