depresszió öngyilkos mentális betegség öngyilkosság család édesapa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Dél-Ázsiában sok helyen a gyengeség jeleként tekintenek a depresszióra. Amna Saleem a BuzzFeeden írt arról, hogy édesapja mentális betegségének kezelését mennyire megnehezítette a közösség, amelynek tagjaiként Skóciában éltek.

Amna mindössze 20 éves volt, amikor apja egy napon félrehívta, és őszintén elmondta, hogy nem tudja feldolgozni a problémáit, súlyos depresszióval küzd, és

ha néhány héten belül nem javul az állapota, befejezi az életét.

Illusztráció Forrás: Dreamstime

A döntése mögött az állt, hogy nem akart a család – illetve a tágabb értelemben vett közösség – terhére lenni.

A pakisztáni férfinak nehéz élete volt. Ő volt a legfiatalabb gyermek a családban, de ennek ellenére sok felelősség hárult már rá gyerekként, miután az édesanyja igen korán elhunyt. A húszas évei közepén költözött Skóciába, és bár a szép zöld táj hamar rabul ejtette a szívét, az idegen országban a beilleszkedés komoly kihívásokat jelentett neki, amelyekkel nehezen küzdött meg.

Egy kis boltot vezetett több mint húsz éven keresztül, ahol mindennap dolgozott (és amelynek ablakát az USA elleni 2001-es merényletek után kővel dobták be), mígnem egy infarktus után a fiára (a cikk szerzőjének bátyjára) hagyta az üzletmenetet.

Illusztráció Forrás: Dreamstime

A férfinak nyilvánvalóan lelki gondjai adódtak, ennek Amna is több alkalommal látta egyértelmű jeleit. Ugyanakkor a pakisztáni közösségben fel sem merült, hogy szakember segítségét is kérhetné, mivel a dél-ázsiai emberek többsége a depressziót a gyengeség jelének tekinti, a pszichológiában pedig nem hisz. Gyakran csak annyival intézték el a dolgot, hogy „imádkozunk érte, és az majd segít elűzni a gondjait”.

Hosszú gyötrődés után a férfi végül is beleegyezett, hogy szakemberhez forduljon. Noha ő maga is szkeptikus volt, amikor terápiára ment,

de végül a kezelés segített abban, hogy feldolgozza múltbéli traumáit, többek között például édesanyja korai halálát is.

Illusztráció Forrás: Dreamstime

Lánya, a visszaemlékezés szerzője ugyan még évekig rettegett attól, hogy minden egyes nem fogadott hívás a rokonoktól az apja halálát jelentheti, a férfi ma már jól van, és maga is mindenkit arra biztat, hogy bátran kérjen segítséget mentális betegség esetén: a depresszió ugyanis kezelhető.

Már az enyhe túlsúly is veszélyes lehethttp://www.life.hu/drlife/20160810-az-elhizas-es-a-tulsuly-az-egyik-vezeto-halalozasi-ok.htmlAz elhízás és a túlsúly az egész világon szoros kapcsolatban áll a korai halálozás kockázatának növekedésével – derült ki egy nemrég készült kutatásból. Dr. LifeAFPMigrén, mellrák és depresszió – Milyen betegségeket örökölhet a nő?http://www.life.hu/drlife/20160816-milyen-betegsegeket-orokolhet-a-no-az-edesanyjatol.htmlKorábban azt gondolták, hogy az étrend, különösen a sok hús fogyasztása nagyobb befolyással bír, mint a genetika, egy nemrég készült kutatás szerint egy lány esetében a menstruáció kezdete nagyban függ attól, mikor jött meg az édesanyja első menzesze. Dr. LifeOrigoMiért van női orgazmus?http://www.life.hu/drlife/20160809-a-noi-orgazmus-jelentosege-evolucios-es-pszichologiai-szempontbol.htmlEgy emlősökön végzett friss kutatás eredménye szerint a női orgazmus nem csupán egy kellemes „mellékhatása” a szexnek: ez az örömteli evolúciós mellékhatás nagy valószínűséggel az ovulációt segítette. Ám nem csupán biológiai szemszögből fontos része az életnek a hölgyek élvezete – erről beszélgettünk Hevesi Kriszta szexuálpszichológussal. Dr. LifeOrigoHány éves a bőröd? Ez az egyszerű teszt megmondjahttp://www.life.hu/drlife/20160810-hany-eves-a-borod-ez-a-teszt-megmondja.htmlVajon annyi idős a bőröd, mint te? Egy nagyon gyors teszttel könnyedén megállapíthatod a valódi életkorát. Az eredmény miatt pedig ne aggódj: ha megfogadod az alábbi tippeket, biztosan sokáig tündökölhetsz még vele. Dr. LifeOrigoA nagy kalciummítosz: használ allergia ellen, vagy sem?http://www.life.hu/drlife/20160804-a-kalcium-allergia-ellen-hatekony-vagy-sem.htmlEgyre több professzor és főorvos adja nevét és egyetértését a dr. Novák Hunor által elindított kezdeményezéshez, amiben a kalcium allergiában való hatástalanságáról van szó. Bár korábban többször is jelentek meg ezzel kapcsolatos hírek, és indultak kezdeményezések, az általános vélekedés szerint az allergiás reakciók kezelésére még mindig a kalcium a legjobb, a legtermészetesebb és a legelérhetőbb szer. De vajon itthon miért terjedhetett el, és ivódhatott be ennyire mélyen a köztudatba ez a nagyon is téves vélekedés? Mit javasol a szakértő helyette? Ennek jártunk utána. Dr. Life--Védi az anyát és a babát is: ezért fontos a szoptatáshttp://www.life.hu/drlife/20160803-a-szoptatas-fontos-az-anya-es-a-kisbaba-egeszsege-miatt-is.htmlAz édesanyának és a babának is egyaránt fontos az anyatejes táplálás: általa nem csupán egészségesebbek lesznek a gyermekek, hanem az immunrendszerük is erősödik, elkerülhetik a cukorbetegséget, és egyes kutatások szerint az IQ-juk is magasabb lesz, míg az anyukákat többek között a mellrák kialakulása ellen védi, ha szoptatják kisbabájukat. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.