Mentális egészségedről árulkodhat a kedvenc Instagram-szűrőd

2016.08.26. 20:12

A népszerű képmegosztó oldalra feltöltött fényképed sokkal többről is árulkodhat, mint gondolnád. A kutatók szerint akár a depresszió kiszűrésére is alkalmasak lehetnek az Instagramon közzétett fotóidhoz felhasznált filterek.

Egy jól megválasztott szűrő nem csupán kedvedre valóbbá varázsolja a legújabb Instagramra feltöltött fényképedet, hanem állítólag az aktuális pszichés állapotodról is sokat elmond az ahhoz értőknek. Legalábbis most, hogy a Harvard és a Vermonti Egyetem kutatói által lelepleződött, hogy melyik filtert használják előszeretettel a boldog, és melyiket a depresszióval küzdő emberek. 

Különböző filterek, különböző hangulatokForrás: Dreamstime
Mi az Instagram?
Az Instagram egy közösségi hálózat, amelyen általában az okostelefonok által készített fényképeket és videókat osztják meg a felhasználók. A fotók és felvételek különféle beállításokat, így szűrőket is kaphatnak, a feltöltés során megoszthatják a követőkkel, hogy hol készült az adott kép, és különféle hashtagekkel (amolyan címszavakkal) látják el. A felhasználó követői ezután kedvelhetik és kommentelhetik a megosztott tartalmat.

A kutatók a képek tulajdonságai – így például a fényerősség és a színek – alapján próbálták megállapítani az egyén mentális állapotát, és ez alapján állítottak fel egy, a depresszió kiszűrésére is alkalmas programot. Mint kiderült, mindez a gyakorlatban sokkal könnyebben működött, mint azt elsőre sejtették: a számítógép így az esetek 70%-ában helyesen azonosította a depressziót az Instagramon használt szűrők alapján. 

Az összegzés szerint a Valencia fantázianevet viselő Instagram-filter volt a legkedveltebb azon felhasználók között, akik nem küzdöttek depresszióval, míg a depressziósoknak többnyire az Inkwell nevű szűrőre esett a választásuk. 

Valencia szűrővel készített képForrás: gramfilters.com

A Valencia világosítja, míg az Inkwell fekete-fehérré alakítja át az adott fényképet. Az eredmények rámutattak arra, hogy a közösségi média egy diszkrét és olcsó módja lehet annak, hogy fény derüljön a különféle mentális egészséggel összefüggő problémákra. 

Ugyanaz a kép Inkwell szűrővelForrás: gramfilters.com

Ez egy jó dolog  – hangsúlyozta Michael Thase, a kutatás egyik vezetője, aki szerint mindez csak akkor jelenthet gondot, ha valaki visszaél az így megszerzett információval.

A CNN szerint a kutatók 166 Instagram-felhasználó fotóját elemezték, ami nagyjából 13 ezer fényképet jelent. A számítógépes rendszer a fényerősséget, a színek élénkségét és árnyalatát, valamint a filter meglétét és milyenségét vizsgálta. A program mindezek alapján képes volt megállapítani a klinikai depressziót úgy, hogy összehasonlította a depressziós és nem depressziós felhasználók képeit. 

Thase szerint mindez egy újabb bizonyíték arra, hogy az interneten hagyott lábnyom akár hasznos is lehet a különféle betegségek megállapítására, így a technológiai vállalatok akár segíthetik is az egészségügyi szervezetek munkáját. 

egészségdepressziófényképfotószűrőközösségi médiamentális egészségInstagramfilter