Fogamzásgátlás tinédzserkorban: mikor ajánlott?

szex tinédzser szexuális élet óvszer napidoktor kamaszkor fogamzásgátló tabletta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
„Ezek a mai fiatalok” – általában ezzel kezdődnek azok a rosszalló megjegyzések, amellyel az idősebb korosztály tagjai illetik a tizenéveseket. Bár ez nem mindenki esetében helytálló, tény, hogy a mai fiatalok hamarabb kezdik a szexuális életet, mint például a szüleik – emiatt pedig hamarabb is kell velük beszélgetni a fogamzásgátlás és a biztonságos szex fontosságáról is.

A felgyorsult testi fejlődés miatt mind a fiúk, mind a lányok egyre korábban érnek, és hamarabb is kezdik el a szexuális életet, mint például a szüleik tették annak idején.

Egy 12-13 éves mai lánynak már szabályos peteérése és tüszőrepedése van,

így pedig – a megfelelő felvilágosítás híján – akár teherbe is eshetnek.

Forrás: Dreamstime

"Abortusz? Ahhoz már túl késő"

Felelőtlenség vagy az élet minden határt felülmúló tisztelete áll a gyermekként babát vállaló lányok döntése mögött? A felelősség vajon kit terhel? Az önmagát is eltartani képtelen gyereklányokat, azok szüleit, esetleg az erre a jelenségre reagálni képtelen társadalmat? A Life.hu cikkéért kattints ide!

Nem mernek beszélni róla

Tapasztalat és ismeretek híján a kamaszok az esetek többségében sajnos nem a szüleiktől kérnek tanácsot, hanem a kortársaiktól, akik szintén keveset tudnak a szexszel kapcsolatos problémákról.

Bár manapság kötelező az iskolai felvilágosítás, ez sem nevezhető kielégítőnek,

viszont az internet általában mindenre tudja a választ, ráadásul a kellemetlenségektől megkímélve, gyorsan találhatnak válaszokat a kérdéseikre – ám nem biztos, hogy éppen a legjobb kezekből.

Mi a megoldás?

Manapság egyre több helyen elérhetőek a gyermeknőgyógyászati rendelések, ahol készséggel segítenek a tinédzsereknek a fogamzásgátlással kapcsolatban, és adnak választ az esetlegesen felmerülő kérdésekre. Vajon az óvszer vagy a tabletta a legjobb védekezési módszer a fiataloknak? Erről bővebben a Napidoktor.hu oldalán olvashatsz.

A nőknek jobban fáj, mint a férfiaknakhttp://www.life.hu/drlife/20160825-a-noknek-jobban-faj-mint-a-ferfiaknak-ha-betegek.htmlAz orvosi irodalomban is számtalan nyoma van annak, hogy a gyengébbik nem tagjai jóval intenzívebben élik meg a fájdalmat egyes betegségek során, mint a férfiak. Egy friss kutatás pedig nemrég bebizonyította ennek igazát. Dr. LifeOrigoA történelem legpusztítóbb betegségei: a spanyolnáthahttp://www.life.hu/drlife/20160830-a-tortenelem-legpusztitobb-betegsegei-a-spanyolnatha.htmlKevesebb, mint 2 év leforgása alatt milliók halálát okozta a spanyolnátha, ami a becslések szerint több emberrel végzett, mint Hitlert, a nukleáris fegyvereket és a korszakban történt terrortámadásokat együttvéve. Az 1918 és 1919 között pusztító járvány a Föld teljes lakosságának nagyjából a 4%-át betegítette meg. A Life.hu sorozatában ezúttal a spanyolnátha „útja" kerül bemutatásra. Dr. Life--Mentális egészségedről árulkodhat a kedvenc Instagram-szűrődhttp://www.life.hu/drlife/20160823-az-instagramon-hasznalt-filter-vagy-szuro-a-mentalis-egeszsegedrol-arulkodhat.htmlA népszerű képmegosztó oldalra feltöltött fényképed sokkal többről is árulkodhat, mint gondolnád. A kutatók szerint akár a depresszió kiszűrésére is alkalmasak lehetnek az Instagramon közzétett fotóidhoz felhasznált filterek. Dr. LifeOrigoA Pszichológus Pasi: a burnout szindrómahttp://www.life.hu/drlife/20160811-a-pszichologus-pasi-a-kiegesrol-vagy-a-burnout-szindromarol.htmlTúlhajszoltság, megbecsülést nélkülöző környezet és stressz – bizonyos munkakörökben általánosnak mondható a szaknyelven burnout szindróma, vagyis a kiégés, amely minden második vagy harmadik embert is érinthet. De mik a tünetek, mi váltja ki, és van-e rá megoldás? A Pszichológus Pasi megmondja. Dr. LifeThinkstockNe menj ide nyaralni, ha kedves számodra az egészségedhttp://www.life.hu/drlife/20160725-az-all-inclusive-szallodak-nem-tesznek-jot-az-egeszsegnek.htmlBár a korlátlan étel- és italfogyasztást ígérő all-inclusive szállodák kedvezőnek tűnő feltételekkel várják vendégeit a legnagyobb kényelem ígéretében, mégsem biztos, hogy jót teszünk vele magunknak, ha őket választjuk. Dr. Life--Feszes és szép bőr fogyókúra után? Lehetséges!http://www.life.hu/drlife/20160726-tippek-a-feszes-es-szep-bor-megorzesehez-fogyokura-utan-is.htmlMinden fogyókúrázó rémálma a diéta után maradt petyhüdt, megereszkedett bőr, amelyet általában a nagymértékű fogyás után tapasztalhatnak a diétázók. Ekkor ugyanis a bőr nem tud megfelelően visszahúzódni, és a kötőszövet is veszít a rugalmasságából. Íme, néhány bevált tipp, hogy üde és feszes maradj! Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.