Neked van egészségterved?

Forrás: Dreamstime -
egészség életmód terv
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A siker titka a legtöbb esetben egy gondosan elkészített terv, ez pedig az élet minden területére igaz. Egy egészségterv elkészítése sokszor életmentő lehet; sokat segít egy gondosan átgondolt, egészséges életmód kialakításában.

Ha az élet bármely területén problémába ütközünk, egy terv elkészítésével könnyebben eljuthatunk a megoldásig, mintha csak tesszük, ami éppen eszünkbe jut. Ha egy számunkra viszonylag ismeretlen helyre utazunk, akkor is útitervet készítünk. Ha a mindennapokban ezek a tervek határozzák meg az életünket, akkor az egészségünkkel kapcsolatban miért nem vagyunk előrelátóbbak?

Forrás: Dreamstime

Tervezz előre!

Egy egészségterv készítése sokat segít a jövőt illetően: akár életmódot váltanánk, akár egy betegségre keresünk megoldást, érdemes megtervezni, mit és hogyan csináljunk. Dr. Vajer Péter, a NEFI Alapellátási Igazgatója szerint első lépésben fontos beazonosítani azokat az egészségkockázatokat, amelyek az életünkben jelen vannak.

Néha tervek nélkül is elérhetjük a célt, de az a tapasztalat, hogy többnyire azok tudnak igazán változtatni bármiben is, nem csak az egészségükkel kapcsolatban, akiknek konkrét tervük és ütemezésük is van a változást illetően.

Hogyan tovább?

A probléma beazonosítása nagyon fontos lépés, ahogy az is, vajon miből indulhatott. Ha egyszerre több dolgon is változtatnánk, akkor érdemes meghatározni a lépések sorrendjét. Ezek után következik annak a felmérése, hogy melyik az a terület, ahol az alany úgy érzi, megvan a kellő motivációja, tudása a változáshoz.

„Érdemes szakértő segítségét kérni, a szakmai segítség ugyanis szinte minden esetben hatékonyabb, ezt kutatások is igazolják. Azoknak a dohányosoknak, akik önerőből akarnak leszokni, a 3-5 százaléka ér el sikert. Akik viszont minden segítséget, támogatást megkapnak, 25-30 százalékban szoknak le. Szakmai segítséget bárki kérhet úgy is, ha online készít el egy egészségtervet: ez bárki számára ingyenesen elérhető, ennek használatával pedig az esélyek is megnőnek a változásra” – mondja a szakértő.

Forrás:

Fontos a motiváció!

Sok esetben ott fullad kudarcba a változni akarás, hogy hiába van meg a szándék és a kész terv, az igazi motiváció hiányzik.

Nem csak az elején kell mindenbe nagy hévvel belevágni, ki is kell tartani. Ehhez pedig szükséges az érdeklődés és a motiváció fenntartása.

Tudtad, hogy Te tehetsz a legtöbbet az egészségedért? Tőled függ, hogy meddig élsz tovább egészségesen! A legtöbb betegség, amiben a magyarok szenvednek, és amibe belehalnak, megelőzhető lenne. Kezünkben a sorsunk! Itt az ideje, hogy ne a betegségekből akarjunk kigyógyulni, hanem egészségesek akarjunk maradni. Ha mindenki csak feleannyit tenne az egészsége megőrzése érdekében, amennyit aztán a betegségéből való felépülésére fordít, akkor a korai halálozás közel fele megelőzhető lenne. A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet egy 1600 kilométeren át tartó 16 napos futással kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy mi magunk tehetünk a legtöbbet egészségünk megőrzéséért. Az egészségfejlesztők az egészségügyben dolgozókkal közösen futják körbe az országot váltóban. Kövesd őket a Facebookon, hogy megtudd, miként előzheted meg Te is a jövőd!

Támogatott tartalom

Ők sem tökéletesek! Hírességek apró testi hibákkalhttp://www.life.hu/drlife/20160906-hiressegek-testi-hibakkal-elizabeth-taylor-britney-spears-kate-bosworth.htmlA plasztikai sebészkésnek, illetve más egyéb trükköknek és beavatkozásoknak hála ma már semmi sem akadály Hollywoodban, ha az oly áhított tökéletesség eléréséről van szó. Néhány sztár azonban nem állt be a sorba, és meghagyta magát olyannak, amilyennek a természet is megteremtette – remek példát mutatva nekünk, földi halandóknak, hogy a hibáinkkal együtt szeressük és fogadjuk el önmagunkat. Dr. LifeOrigoAz aranyérem után megöletné magát a paralimpikonhttp://www.life.hu/drlife/20160907-az-aranyerem-utan-eutanaziat-szeretne-kerni-a-belga-paralimpikon-marieke-vervoort.htmlA kerekesszékes belga olimpiai bajnok megdöbbentő nyilatkozatot tett: fájdalmas, és gyógyíthatatlan betegsége miatt a paralimpia után távozni szeretne az élők sorából. Dr. Life--Selena Gomez visszavonul – Rejtélyes betegsége miatt tart szünetet az énekesnőhttp://www.life.hu/drlife/20160905-selena-gomez-enekesno-lupus-betegsege-maitt-visszavonult-egy-idore.htmlA világ egyik leghíresebb énekesnője a napokban jelentette be, hogy szünetet fog tartani karrierjében. Selena Gomeznél ugyanis néhány évvel ezelőtt állapítottak meg egy rejtélyes, ám nagyon alattomos betegséget, a lupust, ami miatt depresszióval, szorongásokkal és pánikrohamokkal is küzd. De mi is ez a betegség, ami miatt a mindössze 24 éves sztárnak vissza kell vonulnia egy időre? Dr. Life--Jennifer lábak nélkül is megállja a helyét a világbanhttp://www.life.hu/drlife/20160906-elkepeszto-jennifer-labak-nelkul-is-megallja-a-helyet-a-vilagban.htmlJennifer élete pár nappal a születése után rögtön egy elutasítással kezdődött, ugyanis szülei elhagyták, mert lábak nélkül jött a világra. A lány azonban nem ismert lehetetlent, és mára már sportolóként, számos sikerrel büszkélkedhet. Dr. LifeOrigoFelgyógyult a rákból? Így néz ki most Val Kilmerhttp://www.life.hu/drlife/20160905-val-kilmer-szinesz-egesz-jol-nez-ki-talan-felgyogyult-a-rakbol.htmlMinden jel arra mutat, hogy felgyógyult súlyos betegségéből a színész, akiért milliók aggódtak. Dr. Life--Fogamzásgátlás tinédzserkorban: mikor ajánlott?http://www.life.hu/drlife/20160831-a-tinedzserkori-fogamzasgatlas-mikortol-ajanlott.html„Ezek a mai fiatalok” – általában ezzel kezdődnek azok a rosszalló megjegyzések, amellyel az idősebb korosztály tagjai illetik a tizenéveseket. Bár ez nem mindenki esetében helytálló, tény, hogy a mai fiatalok hamarabb kezdik a szexuális életet, mint például a szüleik – emiatt pedig hamarabb is kell velük beszélgetni a fogamzásgátlás és a biztonságos szex fontosságáról is. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.