Élet egy indonéz elmegyógyintézet falai között

Forrás: Northfoto -
Indonézia fotó cella elmegyógyintézet mentális betegség orvos körülmény Jakarta mentális zavarok bilincs beteg Bekasi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Indonéziában a becslések szerint nagyjából 19 ezer ember kénytelen élni olyan elképesztően rossz körülmények között, mint például a Jakarta keleti részén található bekasi elmegyógyintézetben, ahol bevett szokás bilincsre verve, meztelenül, olykor elektromos sokkolóval kordában tartani a segítségre szoruló pácienseket. 

Egy férfi guggol a piszkos padlón meztelenül, lesoványodva, csuklóján bilinccsel, ami egy betonoszlophoz köti őt. Elterülő testek a földön, szűk cellákban kuporgó betegek, amint épp szerényen összeválogatott, rizsből és zöldségből készült ételeiket fogyasztják – így éppen jól szemügyre lehet venni borzalmas állapotban lévő fogaikat.

Forrás: Northfoto

A Jakarta keleti részén található Yayasan Al-Fajar Berseri nevű rehabilitációs központ embertelen körülmények között tartott betegeinek állapota és az intézet módszerei a legkevésbé sem nevezhetők ritkának.

A Human Rights Watch (HRW) szerint körülbelül 19 ezer mentálisan sérült él hasonló körülmények között.

Forrás: Northfoto

A páciensek nagy része általában szegény, alacsony státuszú, kevésbé iskolázott családokból kerül ezekbe az intézetekbe,

ahol a mai napig alkalmaznak sokkterápiát, és mindennaposak a szexuális visszaélések, illetve az erőszak is

– annak ellenére, hogy 1977-ben betiltották a bántalmazás minden formáját az ilyen jellegű intézményekben. Akit nem a családja, azt a rendőrök viszik be az utcáról az elmegyógyintézetekbe, miután úgy ítélték meg, hogy nem tudnak beilleszkedni a társadalomba – ami valójában annyit tesz, hogy nem sikerült megtalálni a szakszerű segítséget az elképesztően alulfinanszírozott egészségügyi rendszerben.

Forrás: Northfoto

Fotók egy elmegyógyintézet hajdani lakóinak életéről

A New York államban található Willard Elmegyógyintézet 1869-ben nyitotta meg kapuit a krónikus mentális betegségekben szenvedő emberek számára. A betegek reménnyel telve költöztek be az intézménybe, addigi életüket egy bőröndbe csomagolva vitték magukkal abban a hitben, hogy néhány hét, esetleg hónap után gyógyulva, kofferrel a kézben távoznak majd. A legtöbbjük azonban sosem hagyta el többé az intézmény falait. A cikket ide kattintva olvashatod el.

Nincs rá pénz

A HRW idén márciusban hozta le jelentését, amelyben az indonéz mentálisegészség-ügyi rendszert firtatta: eszerint a sok szigetből álló 250 milliós országban nagyjából 800 pszichiáter praktizál, és mindössze 48 elmezavarokkal foglalkozó intézmény működik, amelyeknek több mint a fele négy tartományban összpontosul, miközben az ország 34 tartományra oszlik.

Forrás: Northfoto

Mindeközben az indonéz Egészségügyi Minisztérium költségvetése csak 1,5%-a volt az állami kiadásokban 2015-ben. Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint

legalább 14 millió olyan 15 év feletti ember él jelenleg Indonéziában, aki valamilyen mentális zavartól szenved.

Valami, ami az ördögtől ered

Tovább nehezíti a helyzet javulását az az ázsiai szigetországban általánosan elterjedt vélekedés, amely szerint a mentális betegségeket rossz, gonosz szellemek, avagy maga az ördög okozza, amiért vétkeztek, erkölcstelenül viselkedtek, vagy a hit hiánya miatt.

Forrás: Northfoto

Ennélfogva a családoknál jellemző, hogy nem szakértőhöz fordulnak, hanem első körben hagyományos gyógyítókhoz vagy vallási vezetőhöz viszik a beteget,

az orvos pedig az utolsó, akit felkeresnek a problémával.

Az itt bemutatott képeket Edi Ismail készítette.

Az őrület határán - Top 5 filmes elmegyógyintézet

Vannak bizonyos visszatérő motívumok, amelyektől a forgatókönyvírók egyszerűen nem tudnak elszakadni. Ha horrorfilmről van szó, akkor ilyen a – korábban már kivesézett – békésnek, idillinek tűnő, majd hátborzongató események színhelyévé váló családi otthon. De ha éppen nem egy feldúlt családi fészekben történnek a borzalmak, akkor nagy valószínűséggel egy elhagyott elmegyógyintézet áll a történések középpontjában. A Life.hu cikkéért kattints ide!
Te is stresszevő vagy? Így tehetsz ellenehttp://www.life.hu/drlife/20160907-stresszeves-ellen-igy-tehetsz.htmlEgy kis csokoládé, mielőtt nekilátunk dolgozni, egy habos sütemény az értekezletet követően, egy finom pizza egy nehéz nap után, mert megérdemeljük? A stresszevők nyomás vagy feszült élethelyzet hatására hihetetlen mennyiségű élelmiszert képesek elfogyasztani. De hogyan lehet elejét venni ennek a rossz beidegződésnek? Dr. LifeOrigoVárkonyi Andrea: „Nagyjából négy infarktust éltem át"http://www.life.hu/drlife/20160906-varkonyi-andrea-musorvezeto-kislanya-bochkor-nori-elso-napja-a-bolcsodeben.htmlA népszerű magyar műsorvezető saját bevallása szerint egyáltalán nem féltette kislányát, és laza anyukaként gondolt magára egészen addig a napig, amíg nem hagyta magára a bölcsődében kislányát, Nórit. Dr. Life--Fogamzásgátlás tinédzserkorban: mikor ajánlott?http://www.life.hu/drlife/20160831-a-tinedzserkori-fogamzasgatlas-mikortol-ajanlott.html„Ezek a mai fiatalok” – általában ezzel kezdődnek azok a rosszalló megjegyzések, amellyel az idősebb korosztály tagjai illetik a tizenéveseket. Bár ez nem mindenki esetében helytálló, tény, hogy a mai fiatalok hamarabb kezdik a szexuális életet, mint például a szüleik – emiatt pedig hamarabb is kell velük beszélgetni a fogamzásgátlás és a biztonságos szex fontosságáról is. Dr. LifeOrigoValóban olyan biztonságos a botox, mint ahogy gondoljuk?http://www.life.hu/drlife/20160901-a-botox-kezelesek-valoban-olyan-biztonsagosak-mint-ahogy-gondoljuk.htmlAz utóbbi évben közel 2 milliárd dollárnak megfelelő összegű botoxot értékesítettek szerte a világban – hivatkozik a The Guardian egy amerikai gyógyszeripari vállalat összegzésére. A botoxkezelést általánosságban véve biztonságosnak tekintik a szakértők, az orvosok pedig alkalmazzák is, mivel az eddigi vizsgálatok alapján viszonylag ártalmatlan eljárásnak gondolják. Az University of Wisconsin-Madison nemrég készült tanulmánya szerint azonban ez nem igaz. Dr. Life--Nem kívánod a szexet? Ezek állhatnak a lecsökkent libidó hátterébenhttp://www.life.hu/drlife/20160831-mitol-novekszik-a-nok-es-a-ferfiak-libidoja-azaz-a-szexualis-vagya.htmlA nők háromnegyede vélekedik úgy, miszerint sokkal jobb a nemi életük a negyvenes éveikben, mint huszonévesen. De mely tényezők befolyásolják a libidót? Kutatók megfejtették az örökké pezsgő szexuális élet titkát. Dr. LifeOrigoAzt hiszed, fiatal vagy még hozzá? Tévhitek az egyik leggyakoribb szívbetegségrőlhttp://www.life.hu/drlife/20160831-tevhitek-a-magas-vernyomasrol.htmlÖsszefügg a fejfájás és a hipertónia? Rossz hatással van a testmozgás a magas vérnyomásra? Számos tévhit kering a hipertóniáról – ezeket járjuk most körül. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.