5 orvosi szűrés, amire minden tudatos, felelős nőnek szüksége van

szűrés orvos petefészek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az orvosi műszerek fejlődése és elterjedése lehetővé tette, hogy a betegségek nagy része, beleértve a daganatos megbetegedéseket is, már korai fázisban kimutatható legyen. Hazánkban is a leggyakrabban előforduló daganatok szűrése több éve, évtizede elindult, melyeknek köszönhetően számtalan betegség megelőzhető és gyógyítható, ha idejében észrevesszük és orvosoljuk a problémát. De mely szűrések a legfontosabbak a nők számára, és mikortól érdemes őket elkezdeni? Ennek jártunk utána szakértő segítségével.

A szakmai tapasztalatok szerint a szűréseket a lakosság kis része veszi rendszeresen igénybe. Az emberek legtöbbje csak akkor megy orvoshoz, amikor a betegség felütötte a fejét. A megelőzésben a férfiak és a nők aránya is változó. A nők érzékenyebbek a változásokra, nagy részük rendszeresen jár szűrésekre, de a részvételi arány még mindig elmarad a kívánt értéktől.

Emlővizsgálat

A nők számára hazánkban az emlőszűrés, valamint a méhnyakrák szűrése társadalombiztosítási alapon végezhető arra kijelölt intézetekben. Ezen szűrések életkorhoz kötöttek. A mellben előforduló daganatok szűrését 45 és 60 év között már több mint egy évtizede centrumokban végzik az országban, ahová minden nő kap behívót. Azonban a megjelentek száma elmarad a kívánttól; alig több, mint 40%-ot ér el, mondja dr. Szalai Klára radiológus. Emellett a 45 év alatti korcsoportban is igen nagy százalékban fordulnak elő az emlődaganatok, így joggal merül fel a kérdés, mikortól és hogyan vizsgáljuk az emlőt.

Forrás: Dreamstime

Nagyon fontos dolog már a serdülő lányokat is ránevelni az emlő vizsgálatára: ezt minden hölgynek meg kell tanulnia,

hogy kellő időben orvoshoz tudjanak fordulni. Emellett az ultrahangtechnika az a módszer, amelyet serdülőkortól egészen 40 éves korig nem szült nőknél lehet végezni. Fontos azonban, hogy a rosszindulatú elváltozások nem mindegyike látható jól a vizsgálattal, ezért emlődiagnosztikában jártas szakembert érdemes keresni.

Dr. Szalai Klára radiológus szerint

az emlő ultrahangos vizsgálatát mindenképpen érdemes évente elvégezni fiatal, nem szült hölgyeknél, fogamzásgátló szedése esetén, ha a családban előfordult emlő-, petefészek-, vastagbéldaganat.

Forrás: Dreamstime

"A jóindulatú emlőelváltozások követésére is ez az egyik alkalmas módszer. Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy a nőgyógyászati vizsgálat része az emlők fizikális észlelése, azaz a tapintás, mely részét kell képezze az éves nőgyógyászati szűrésnek."

Méhnyakrák szűrése

A női kismedencei szervek vizsgálatánál

a legfontosabb a méhnyakrák szűrése, amelyet a partneri kapcsolat meglététől ajánlott évente elvégeztetni,

jóllehet a nyugati társadalmakban ez 3 évente ajánlott. "Tekintettel arra, hogy a daganat kialakulásában nagy szerepe van a humánpapillomavírus-fertőzésnek, aktív szexuális életet nem élőknél a vírus jelenlétét vizsgálhatjuk szűrések alkalmával. Ma már Magyarországon is sok helyen támogatott a HPV elleni oltás, amellyel a méhnyakrák kialakulásának arányát csökkenteni tudjuk. Az oltást érdemes a szexuális élet megkezdése előtt megadni, azonban nem kizáró ok a párkapcsolat" – vallja Dr. Szalai Klára.

Forrás: Dreamstime

Petefészekrák szűrése

A petefészekrák ugyan kisebb arányban fordul elő, azonban tekintettel arra, hogy igen fiatal korban is megjelenhet, nagyon fontos a szűrése. "Erre nincs bevett protokoll, azonban ultrahangvizsgálattal jól kimutatható. Főként azok a nők veszélyeztetettek, akik családjában előfordult emlő-, tüdő-, gyomor- és vastagbéldaganat."

Kismedencei ultrahangvizsgálat

Fontos, hogy a nőgyógyászati szűrések alkalmával történjen kismedencei ultrahangvizsgálat is, pontosan megítélve a petefészkek állapotát. "Ezen vizsgálattal nemcsak a daganatokat, hanem más kórképeket is tudunk vizsgálni, melyek lehetnek a hölgyeknél gyakran előforduló meddőség okai is. A policisztás ovárium (petefészek) képét is így könnyen tudjuk diagnosztizálni."

Forrás: Dreamstime

Endometrózis

"A meddőség másik gyakori oka az endometriózis, amelynek egyik tünete az erős, ciklustól függő görcsös fájdalom, amely a menstruáció kezdetén enyhül. Hasonló tüneteket a ciklusban elhelyezve székeléskor is észlelhet a páciens" - mondja Dr. Artner Attila, az endometriózis diagnosztikájával foglalkozó nőgyógyász. Ezt az elváltozást körültekintő ultrahangvizsgálattal a gyakorlott diagnoszta jól ki tudja mutatni. Ezen kórképre a meddőség okaként is kell gondoljunk.

A nőgyógyászati kórképek közül a hüvelygyulladásról mint jól kezelhető megbetegedésről is fontos tudni, mert kezeletlen esetben szintén meddőséghez vezet.

Dr. Szalai Klára hozzáteszi, a fent jelzett leggyakoribb női "bajok" nem szabad, hogy megrémítsenek minket! "Fontos végiggondolni, hogy nekünk, nőknek mint családösszetartóknak, az otthon melegét megteremtőknek példát kell mutassunk az egészség megőrzésében, az arra való nevelésben, amelynek része a magunkkal szembeni igényesség az egészség terén is."

Forrás: Dreamstime

Fontos szűrések, nem csak nőknek

Bőrgyógyászati szűrés

A bőrgyógyászatra gondolva általában a kozmetológia jut eszünkbe, ám tudnunk kell, hogy az egyik leggyakoribb daganatos betegség a bőrrel kapcsolatos: a nap káros sugarai könnyen okozhatnak súlyos bőrproblémákat. Éppen ezért évente mindenképp érdemes elmenni egy átfogó bőrgyógyászati vizsgálatra, ahol azonban már előfordult a családban ilyesfajta betegség, azoknak a bőrgyógyász felhívja majd a figyelmét a gyakoribb szűrővizsgálatokra.

Tüdőszűrés

Évenkénti mellkasi röntgenvizsgálattal a tüdődaganatokat, krónikus tüdőbetegségeket, valamint az ismét növekvő számban megjelenő, sokszor nem típusos TBC-t is felfedezik az orvosok.

Vastagbélrákszűrés

A székletből kimutatott vér jelezheti a vastagbélrák jelenlétét, amelyet a pozitív székletteszt után vastagbéltükrözéssel lehet bizonyítani.

Prosztatarákszűrés

Ezt a problémát a vérből lehet a legegyszerűbben kimutatni.

Tudtad, hogy Te tehetsz a legtöbbet az egészségedért? Tőled függ, hogy meddig élsz tovább egészségesen! A legtöbb betegség, amiben a magyarok szenvednek, amibe belehalnak, az megelőzhető lenne. Kezünkben a sorsunk! Itt az ideje, hogy ne a betegségekből akarjunk kigyógyulni, hanem egészségesek akarjunk maradni. Ha mindenki csak annyit tenne az egészsége megőrzése érdekében, amennyit aztán a betegségéből való felépülésére fordít, akkor a korai halálozás közel fele megelőzhető lenne. A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet egy 1600 kilométeren át tartó, 16 napos futással kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy mi magunk tehetünk a legtöbbet az egészségünk megőrzéséért. Az egészségfejlesztők az egészségügyben dolgozókkal közösen futják körbe az országot váltóban. Kövesd őket a Facebookon, hogy megtudd, miként előzheted meg Te is a jövőd!

Támogatott tartalom

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.