Hagyományos vagy antibakteriális? A nagy kézmosásdilemma

kézmosás hagyományos antibakteriális baktérium kézfertőtlenítő egészség szappan FDA
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A reklámokból már tudjuk, hogy a mai, modern antibakteriális kézmosók akár a baktériumok 99,9%-át is képesek elpusztítani. Ám jó-e ez nekünk? Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság (FDA) szerint annyira nem, és terveik szerint hamarosan tesznek is arról, hogy az embereket inkább a hagyományos szappan használata felé tereljék.

Az amerikai hivatal számos olyan szappant és kézmosó gélt tiltott már be, amelyek antibakteriális összetevőket tartalmaztak, és 2017-re a tervek szerint minden olyan további kézmosó és -fertőtlenítő készítményt kivonnak a forgalomból, amelyekben a 19 általuk megnevezett összetevő bármelyike megtalálható.

Forrás: Dreamstime

Allergiát és hormonproblémákat is okozhatnak

A legalaposabb vizsgálatoknak a triklozán és triklokarban nevű anyagokat vetik alá. Előbbi a gyerekeknél allergiát okozott, és a patkányoknál a hormonszintre volt zavaró hatással, az utóbbi anyag pedig a férfihormon szintjét növelte meg, illetve patkányoknál alacsony testsúllyal történő születést okozott.

Dr. Rolf Halden, az Arizonai Állami Egyetem Biodizájn Intézet Környezetbiztonsági Központjának igazgatója nagyjából kétezerre becsüli az Egyesült Államokban a triklozánt tartalmazó termékek számát, azt azonban véleménye szerint

nehéz felmérni, hogy a hamarosan tiltólistára kerülő összetevők vajon mely – most még kapható – termékekben lelhetők fel,

ugyanis az antibakteriális összetevőket számos különféle néven tüntetik fel a gyártók.

Forrás: Dreamstime

A kézfertőtlenítő is káros?

Az FDA azonban nem áll meg a szappanok ellenőrzésénél: már szinte minden táska kötelező tartozéka egy kis tubus kézfertőtlenítő gél, melyet sokan napi szinten alkalmaznak, ha nincs lehetőségük kezet mosni.

A hatóság éppen ezért arra kérte a gyártókat, hogy biztosítsák termékükkel azt, hogy annak jótékony hatása felülmúlja az esetleges kockázati tényezőket. Ráadásul azért is óvatosnak kell lenni, mert

az antibakteriális összetevők antibiotikum rezisztenciát is okozhatnak.

Mi az az antibiotikum rezisztencia?

Előfordulhat, hogy a korábban hatásos gyógymódként alkalmazott antibiotikum egy idő után hatástalanok lesznek a baktériumok ellen, mivel azok megtanulnak alkalmazkodni hozzájuk. Ezek a már rezisztenssé vált baktériumok tovább örökítik ezt a tulajdonságukat, mindez pedig kedvez az úgynevezett szuperbaktériumok kialakulásának. Ezek olyan kórokozókat jelentenek, amelyekre már hatástalan az antibiotikum.

Mi akkor a teendő?

Az Egyesült Államok Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) álláspontja szerint, a baktériumok ellen

Forrás: Dreamstime

a legjobb megoldás, ha szappannal és vízzel mossuk meg a kezünket

– a kézmosás procedúrájának magának is komoly forgatókönyve van –, ám ha erre nincs lehetőségünk, a kézfertőtlenítő szer még mindig jobb, mint a semmi. Arra azonban figyeljünk oda, hogy a szer alkoholtartalma 60% feletti legyen, mert a baktériumok csak így fognak elpusztulni.

Tudtad?

Nem is gondolnánk, egy nap mennyi mindenhez hozzányúlunk a kezeinkkel - és azt sem, ezt követően reflexszerűen hányszor érintjük meg az ajkainkat, dörzsöljük meg az orrunkat, vagy állunk neki enni valamit kézmosás nélkül, miközben a kezünk egy négyzetcentiméternyi területén tízmillió, szabad szemmel nem látható baci nyüzsöghet. De hogy néz ki a helyes kézmosás metódusa? Kattints ide a Life.hu cikkéért!
Betegségek a filmvásznon: az Alzheimer-kórhttp://www.life.hu/drlife/20160919-betegsegek-a-filmvasznon-az-alzheimer-kor.htmlAz időskori elbutulás leggyakoribb okaként emlegetett Alzheimer-kórról sokat hallottunk már, azonban továbbra is keveset tudunk arról, hogy pontosan hogyan is befolyásolja az érintett mindennapi és családi életét. A hollywoodi filmeseknek hála azonban egyre több produkción keresztül nyerhetünk betekintést ebbe a megbetegedésbe, ezeket az alkotásokat pedig az Alzheimer-kór világnapja alkalmából a teljesség igénye nélkül össze is gyűjtöttünk. Íme. Dr. LifeOrigoGyógyulás luxusban: kórházak, ahol öröm lehet betegnek lennihttp://www.life.hu/drlife/20160920-a-vilag-legdragabb-luxuskorhazai.htmlSenki sem szeret kórházban lenni. Egyik részről azért, mert nem jó dolog betegnek lenni, ami egyet jelent a fájdalmas kezelésekkel, injekciókkal és műtétekkel. Másrészt senki sem kedveli a kórházi kosztot, a sokszor morcos ápolókat és a nem túl hívogató kórházi szobákat. Ám aki megteheti, hogy mélyen a zsebébe nyúljon, igazi luxuskörülmények között találhatja magát gyógyulása során. A Life.hu most összegyűjtötte azokat a kórházakat, amelyek inkább ötcsillagos hoteleknek, semmint egészségügyi intézményeknek tűnnek. Dr. LifeOrigoSzex szívinfarktus után: igen vagy nem?http://www.life.hu/drlife/20160914-szexualis-elet-szivinfarktus-utan.htmlEgy nemrég megjelent tanulmány szerint a nők és a férfiak hozzávetőleges fele számol be a nemi életének valamilyen zavaráról az infarktust követő egy évben. Alaptalan félelem, vagy jobb az óvatosság? Dr. Life--Amilyenek a szokásaid, olyan a kezed! Erről árulkodhatnak kézbetegségekhttp://www.life.hu/drlife/20160919-errol-arulkodhatnak-a-kez-megbetegedesei-a-pattano-ujj-alagut-szindroma-inhuvelygyulladas.htmlPattanó ujj, alagút szindróma és ínhüvelygyulladás – életkortól és nemtől függetlenül egyre többek mindennapjait keserítik meg a kéz leggyakoribb megbetegedései. Sajnos sokan az általuk végzett munka jellege miatt tehetetlennek vélik magukat e téren, pedig van élet a fájdalmakon túl is. Dr. LifeOrigoÉlet egy indonéz elmegyógyintézet falai közötthttp://www.life.hu/drlife/20160912-elet-az-indonez-bekasi-i-elmegyogyintezetben-sokkolo-fotok.htmlIndonéziában a becslések szerint nagyjából 19 ezer ember kénytelen élni olyan elképesztően rossz körülmények között, mint például a Jakarta keleti részén található bekasi elmegyógyintézetben, ahol bevett szokás bilincsre verve, meztelenül, olykor elektromos sokkolóval kordában tartani a segítségre szoruló pácienseket. Dr. Life--144 éve tört ki Magyarországon az utolsó nagy kolerajárványhttp://www.life.hu/drlife/20160913-az-utolso-nagy-kolerajarvany-magyarorszagon-1872-szeptember-14-en-tort-ki.htmlA statisztikai adatok szerint több mint 400 ezren betegedtek meg, és akár 250 ezren haltak meg az utolsó itthon pusztító nagy kolerajárvány következtében, amely 1872. szeptember 14-én indult. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.