Rosszul és keveset alszol? Súlyos következményei lehetnek!

Forrás: Dreamstime -
betegség szívderítő szív- és érrendszeri betegségek testmozgás táplálkozás alvás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A táplálkozás és a testmozgás mellett az elegendő és megfelelő minőségű alvás is sokban befolyásolhatja egyes betegségek kialakulásának kockázatát.

Egy nemrég elkészült kutatás kimutatta, hogy az alvás hossza és az alvási rendellenességek összefüggésbe hozhatóak több betegség kialakulásával is, köztük például a szív- és érrendszeri rendellenességek kialakulásával.

Forrás: Dreamstime

Komoly betegségeket okozhat

A lakosság körében végzett vizsgálatok alapján azt állítják, hogy

az obstruktív alvási apnoé és az álmatlanság kiemelkedően megemeli a szív- és érrendszeri és az agyi érrendszeri betegségek kockázatát,

így többek között hozzájárulhat a szívritmuszavar, az érelmeszesedés, a koszorúér-betegség, a szívelégtelenség, a magas vérnyomás, a stroke, az anyagcserezavarok, az elhízás, a kettes típusú cukorbetegség és a kóros vérzsírösszetétel (diszlipidémia) kialakulásához.

Forrás: Dreamstime

Mennyi az elég?

Kutatók szerint a nem megfelelő alvásmennyiség az, amikor a páciens 7 óránál kevesebbet alszik.

Ugyanakkor a túl sok alvás sem egészséges:

szakértők szerint a 9 óránál hosszabb alvás is kapcsolatban áll néhány megbetegedéssel. Hogy melyek ezek, arról a Szívderítő.hu-n olvashatsz ide kattintva.

Az alacsony önbecsülés miatt boldogtalan a nőhttp://www.life.hu/drlife/20160926-az-onbecsules-es-az-egeszseges-onbizalom-az-alapja-a-boldogsagnak.htmlÖnbecsülés – ha beírjuk ezt a szót a keresőbe, máris önismereti kurzusok garmadája és önsegítő könyvek százai kínálják magukat annak ígéretében, hogy segítségükkel mi, nők újra meg tudjuk élni a nőiességünket, visszaszerezzük önbizalmunkat, és teljes értékűvé válhatunk ismét. Vajon mi siklott el, és hol kell keresni a megoldást? Dr. Life--Hagyományos vagy antibakteriális? A nagy kézmosásdilemmahttp://www.life.hu/drlife/20160922-melyik-szappan-jobb-a-kezmosashoz.htmlA reklámokból már tudjuk, hogy a mai, modern antibakteriális kézmosók akár a baktériumok 99,9%-át is képesek elpusztítani. Ám jó-e ez nekünk? Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság (FDA) szerint annyira nem, és terveik szerint hamarosan tesznek is arról, hogy az embereket inkább a hagyományos szappan használata felé tereljék. Dr. LifeOrigoMiért beszélünk álmunkban?http://www.life.hu/drlife/20160926-miert-beszelunk-almunkban.htmlAz alvászavarok egyik típusa közé tartozik, ha valaki álmában öntudatlanul beszél. A külvilág számára mindez a legtöbb esetben értelmetlen gondolatok füzérét jelenti, ám előfordulhat, hogy akár teljesen világos, összetett mondatok sora hangzik el az álmában beszélő szájából akár spontán, akár amiatt, hogy valaki éppen beszél az alvó személyhez. Dr. LifeOrigoA fogyás is tünet lehet! Amit eddig még nem tudtál a limfómárólhttp://www.life.hu/drlife/20160915-a-limfoma-rakos-megbetegedesrol-es-kezeleserol-tenyek-amiket-eddig-nem-tudtal.htmlMivel viszonylag keveseket érint, ritkábban is esik szó az egyébként itthon az 5. leggyakoribbnak nevezett ráktípusról, a limfómáról. A Life.hu most összegyűjtötte a nyirokrendszer sejtjeit érintő daganatos megbetegedéssel kapcsolatos tudnivalókat, amelyekről valószínűleg még te sem hallottál. Dr. LifeOrigoDemcsák Zsuzsa a legkényesebb témákról is tud beszélgetni lányávalhttp://www.life.hu/drlife/20160921-demcsak-zsuzsa-musorvezeto-a-kenyes-temakrol-is-beszelget-lanyaval.htmlA műsorvezető bármit meg tud vitatni a lányával, Tamarával, akár éjszakába nyúlóan is képesek beszélgetni a legkomolyabb, sokszor kellemetlen dolgokról – így a felnőtté válás lépcsőfokairól is. Dr. LifeOrigoAmilyenek a szokásaid, olyan a kezed! Erről árulkodhatnak kézbetegségekhttp://www.life.hu/drlife/20160919-errol-arulkodhatnak-a-kez-megbetegedesei-a-pattano-ujj-alagut-szindroma-inhuvelygyulladas.htmlPattanó ujj, alagút szindróma és ínhüvelygyulladás – életkortól és nemtől függetlenül egyre többek mindennapjait keserítik meg a kéz leggyakoribb megbetegedései. Sajnos sokan az általuk végzett munka jellege miatt tehetetlennek vélik magukat e téren, pedig van élet a fájdalmakon túl is. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.