Áttörés: megszületett az első háromszülős baba

Forrás: New Hope Fertility Center -
tudomány baba szülő Három áttörés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már 5 hónapos az a kisfiú, akinek tulajdonképpen három szülője van. Ennek az új DNS-technikának köszönhetően a súlyos genetikai mutációkkal rendelkező szülőknek is lehet egészséges gyermeke.

Teljesen egészséges az a kisfiú, akinek három szülője van, vagyis három ember DNS-ének az egyesítésével született. Ez az új technika arra ad lehetőséget, hogy a súlyos genetikai mutációkkal rendelkező szülőknek is lehessen egészséges gyermeke.

John Zhang orvos és a kisfiú Forrás: New Hope Fertility Center

A fiú édesanyja a Leigh szindróma nevű végzetes betegség génjeit hordozta magában, ugyan ő egészséges volt, de több kisbabáját vesztette el emiatt, ezért fordult John Zhang orvoshoz és csapatához, a new york-i New Hope Fertility Centerhez. A háromszülős eljárásnak egy elfogadott módját a pár muzulmán vallása miatt nem tudta vállalni, ugyanis ez két felhasznált embrió megsemmisülésével jár - írja a New Scientist.

Képünk illusztráció Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Callista Images

Ezért John Zhang orvosnak egy másik utat kellett találnia. Végül sikerült megoldania embriók megsemmisülése nélkül is, azonban,

mivel ez az eljárás nem volt elfogadott az Egyesült Államokban, Mexikóban kellett elvégeznie a műveletet.

A sok felmerülő probléma ellenére a csapat sikerrel járt: a gyermek megszületett, és már 5 hónapos. A Leigh szindrómára vonatkozó tesztje pedig kimutatta, hogy a kisfiú mitokondriumának csak egy százaléka hordozza a mutációt, ami nagyszerű eredmény. Ennek ellenére a csapatnak figyelemmel kell kísérnie a kisbaba állapotát és fejlődését.

Hagyományos vagy antibakteriális? A nagy kézmosásdilemmahttp://www.life.hu/drlife/20160922-melyik-szappan-jobb-a-kezmosashoz.htmlA reklámokból már tudjuk, hogy a mai, modern antibakteriális kézmosók akár a baktériumok 99,9%-át is képesek elpusztítani. Ám jó-e ez nekünk? Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság (FDA) szerint annyira nem, és terveik szerint hamarosan tesznek is arról, hogy az embereket inkább a hagyományos szappan használata felé tereljék. Dr. LifeOrigoSzabó Győző drogos korszakáról: "Egyszer volt, hogy a hűtő előtt tértem magamhoz"http://www.life.hu/drlife/20160928-szabo-gyozo-fuggosegeirol-drogos-korszakarol-vallott-volt-hogy-2-oran-at-nem-tudott-magarol.htmlSzabó Győző maga vallott őszintén könyvében a függőségeiről, amiket már sikerült legyőznie. A színész azonban sokszor nyilatkozik azóta is arról a kemény időszakról, amin keresztülment. Bevallotta, előfordult egyszer, hogy két órán át nem tudott magáról. Dr. Life--Igazi csoda! Él és virul a félig agyhalott kislány http://www.life.hu/drlife/20160927-strokeot-kapott-a-kisbaba-felig-agyhalott-lett-most-mar-ket-eves.htmlA kislány agya félig elhalt, amikor stroke-ot kapott. Már az orvosok is lemondtak róla. Most viszont a két éves apróság folyamtosan fejlődik és nagyon boldog. A gyógyulása még az orvosok körében is csodának számít. A szülők Kerryanne és Dean szerint a betegség ellen a legnagyobb fegyverük a szeretet. Dr. Life--Felesége méhlepényéből falatozott a „kannibál apa” - Videó (18+)http://www.life.hu/drlife/20160927-sajat-mehlepenyet-fogyasztotta-reggelire-az-apa.htmlA brit férfi a felesége méhlepényéből csinált egy kiadós angol reggelit. Ha ez nem lenne elég, a gyomorforgató eseményt még videóra is rögzítette. Dr. LifeOrigoA Pszichológus Pasi: miért nem értjük meg egymást?http://www.life.hu/drlife/20160923-az-x-az-y-es-a-z-generaciok-kozti-kulonbsegek-a-pszichologus-pasi-szemevel.htmlA bölcsek úgy tartják, csak a változás állandó. A pszichológia pedig azt, hogy a technológia fejlődésével együtt a változások is szélsebesen száguldanak végig a világon, ezzel együtt pedig a benne élő generációkon. Ma egy emberöltő alatt akár több generáció is megjelenik, és jellemző, hogy már nemcsak a szülő nem érti a saját gyermekét, de még a testvérek sem egy nyelvet beszélnek. Ahhoz, hogy megértsük, miért akadozik köztünk a kommunikáció, érdemes megismerni a generációk közti alapvető különbségeket. Dr. Life--A tizenöt perces vaginafiatalítással még az orgazmus is sokkal jobbhttp://www.life.hu/drlife/20160926-az-uj-eljarassal-megszuntetheto-a-huvelyi-szarazsag-feszesiti-az-izmokat-es-az-inkontinanciara-is.htmlMiután két gyermeket is szült a 34 éves Angela Timson úgy érezte, hogy vaginája nagyon tág lett, ezért júliusban belevágott egy új, fiatalító lézeres kezelésbe, hogy visszakapja régi nemiszervét.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.