Miért tart évekig a hátfájás?

Forrás: Thinkstock -
egészség krónikus hátfájás ortopédia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
 A felnőtt lakosság nagyobb részének életében legalább egyszer tartósan fáj a háta, a dereka. Dr. Dobos Márta ortopéd orvos az akár évekig elhúzódó hátfájás okairól és kezeléséről beszélt.

A hátfájás eleinte enyhül

Rengeteg ember fordul orvoshoz akut vagy krónikus hátfájás miatt, amelyek az első hat hét alatt enyhülhetnek, ám akár egy éven túl is fennmaradhatnak – áll a Canadian Medical Association Journal cikkében. A cikk szerint az igen gyakori hátfájdalom hátterében három fő ok állhat:
- a késői kezelések,
- a kényszertartások,
- a nem megfelelő munkahelyi körülmények.

Forrás: Thinkstock


Arról megoszlanak a vélemények, milyen gyorsan lehet kilábalni ebből az állapotból.
Ausztrál és brazil kutatók 33 tanulmányt tekintettek át, amelyek összesen több mint 11 ezer beteg esetleírását tartalmazták. A páciensek valamennyien (akut vagy krónikus) hátfájástól szenvedtek, és valamennyien orvoshoz fordultak. A kutatás vezetői szerint jellemző volt a páciensekre, hogy mind a fájdalom, mind a mozgáskorlátozottság jelentősen csökkent az első hat hét során. Később ez a javulás lelassult, sőt akár több, mint egy évig fennmaradtak a tünetek. Bár ez az érzés csak kb. 10 százaléka volt a korábbinak – amennyiben korábban akut hátfájdalom volt a diagnózis. A krónikus betegségnél a javulás csupán 50 százalékos volt egy éves távlatban.
A javulás tehát közel sem teljes, különösen, ha tartósan fennálló problémáról van szó. Ennek oka többek közt abban keresendő, hogy egy idő után már maguk a páciensek sem hiszik, hogy fájdalom nélkül élhetnek, és nem tesznek lépéseket a megoldás felé.

Miért romlik az állapot?

- A működésbeli elváltozások - például amikor az izomerő kiegyensúlyozatlansága miatt nem tudjuk teljesen kihúzni magunkat-, a kényszertartások előbb-utóbb túlterhelik a gerincet, a hátfájás tartóssá válhat. Ha ez évekig, évtizedek fennáll, nagy valószínűséggel kialakulnak krónikus kopások, porckorong károsodások és egyéb, tartós problémák. Vagyis nem csak akkor kellene ortopédushoz fordulni, ha adott esetben megsérülünk, meghúzzuk magunkat, de akkor is, ha fájdalmat, mozgásbeszűkülést tapasztalunk. Csak szakszerű segítséggel védhetők ki a tartós elváltozások – hangsúlyozza Dr. Dobos Márta ortopéd orvos. - Megdöbbentő, hogy az emberek jelentős része 50-60 évesen jut el először ortopédushoz. Sokan már csak akkor kérnek segítséget, amikor alig tudnak lábra állni, és csakis a tablettáktól, injekcióktól várják a gyógyulást.

Nem csak gyógyszerrel szüntethető meg a hátfájás

A fájdalomcsillapítók, a nem-szteroid és szteroid szerek, injekciók szinte azonnal kifejtik fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásukat, de a betegség előrehaladását, a deformitások kialakulását nem tudják megakadályozni. A gyors eredmények azonban szükség esetén indokolhatják az alkalmazást.

- Ugyanakkor, ha tartós megoldásra van szükség, a lökéshullám terápia oldja a mozgásszervi fájdalmat okozó triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nem csak a fájdalmat csökkenti, de a valódi okot is megszüntetheti a sérült szövetek fokozatos regenerálásával – ismerteti dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical ortopéd orvosa. - A kezelés során nagy energiájú lökéshullámot juttatunk a kijelölt helyre, amely enyhe fájdalommal járhat, de az eredmények magukért beszélnek. Már egyetlen kezelés is hatékony lehet, tartós javulás azonban 3-6 kezelés után jelentkezik.

Forrás: Oxygenmedical.hu

Miért hagyod abba a sportolást? Nem biztos, hogy a lustaság az okahttp://www.life.hu/drlife/20161005-okok-ami-miatt-folyton-abbahagyjuk-a-rendszeres-mozgast.html15 furcsa viselkedés, amely a legtöbb embert kiakasztja: ezek azokhttp://www.life.hu/drlife/20161008-a-legidegesitobb-furcsa-szokasok-amelyeket-jobb-ha-kerulunk.htmlMeglepő! Ezt okozza a szervezetben a dohányzáshttp://www.life.hu/drlife/20161005-a-dohanyzas-30-evre-is-nyomot-hagyhat-az-emberi-szervezetben.htmlGérard Depardieu képtelen abbahagyni az evésthttp://www.life.hu/drlife/20161007-gerard-depardieu-borzasztoan-elhizott-akar-bele-is-halhat-a-sok-evesbe-a-szinesz.htmlÖngyilkosságot követett el Pitti Katalin lánya – szörnyű titokra derült fényhttp://www.life.hu/drlife/20161007-pitti-katalin-lanya-oszinten-vallott-kalvariajarol.htmlHorror: így varrták vissza Lindsay Lohan ujját (18+)http://www.life.hu/drlife/20161007-lindsay-lohan-ujja-leszakadt-igy-varrtak-vissza-a-helyere-fotok.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.