Íme, egy technika, amivel megtanulhatsz örülni az apróságoknak is

Forrás: Thinkstock -
boldogság öröm joghurt2016 mindfulness meditáció
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A múlton rágódsz, a jövőt tervezgeted, miközben elfelejtsz a jelenben élni – ismerős helyzet? Sajnos a mai rohanó világunk egyik legnagyobb problémáját jelenti. Emiatt érezzük úgy, hogy elrohan felettünk az idő, miközben nem marad elég energiánk a számunkra fontos dolgokra – és úgy egyáltalán boldognak lenni egy kicsit. Pedig van rá megoldás.

Mikor töltöttél el úgy egy órát, mint egy kisgyerek: nem csináltál semmit, csak figyelted, ami körülötted történik, kiengedted a kezedből az irányítást, és belefeledkeztél a pillanatba? Gyermekkorban valahogy egyszerűbbnek tűnik boldognak lenni.

Mikor bolondoztál utoljára, mint egy gyerek? Forrás: Thinkstock

Pedig mindenkiben ott lakozik ez a képesség, csak valahol úton-útfélen mintha elfelejtenénk, hogyan is kell csinálni.

A kiegyensúlyozott, boldog élet receptje azonban egyszerűbb, mint gondolnád.

A pillanat öröme

Egyre szélesebb körben hódít az úgynevezett „mindfulness” technika, amely a tudatos vagy éber jelenlét technikáját igyekszik átadni az elveszettnek hitt boldogságukat keresőknek. A módszer egyszerűnek hangzik, ám annál munkásabb:

tudatosan megélni a jelen pillanatot, elengedni a múltbéli történéseket, illetve a jövőbeli következményeket, a rajtuk való agyalást.

Lassulj le!

A mai kor emberének legnagyobb problémája, hogy hiába rohan, úgy érezheti, sosem érkezik meg. A boldogságot az álomautóhoz, a luxusotthonhoz vagy a tökéletes nőhöz/férfihoz köti, őket keresi egész életében – miközben elfelejt örülni azoknak az apró örömöknek, amelyek időközben vele és körülötte megtörténnek.

Lassulj le! Forrás: Thinkstock

Pedig a boldogság nem egy végállomás, amelyet el kell érni.

Ahhoz, hogy átéld, ki kell nyitnod a szemedet és a szívedet. Ehhez elengedhetetlen, hogy tudatosan behúzd a kéziféket, elengedd az irányítást, és figyeld, ahogy megtörténnek a dolgok.

Elégedettség és önbizalom

A mindfulness technikája nem csupán a jelenben élésre, a pillanatnyi örömök átélésére tanít meg, hanem általa egy hatékony stresszkezelési technikát, önismeretet, koncentrációs képességed javítását és a dolgokban való elmélyülést is gyakorolhatod, tanulhatod.

Megtudhatod, hogyan tudod más színben látni az adott problémát azzal, hogy egy lépéssel messzebbről szemléled azt,

valamint a nap során ért pozitív történések is sokkal értékesebbek, boldogabbak lesznek általa.

Így csináld

A technika nem kíván meg különösebb jártasságot a meditációban vagy a buddhista tanításokban. Mindössze egy nyugodt, csendes szoba kell hozzá: ülj le, helyezd magadat kényelembe, és csendesedj el. Figyelj a jelenre: vedd észre, ahogy elzúg a ház előtt egy motoros, vagy becsapódik a szomszéd ajtaja, de ugyanabban a pillanatban engedd is el a történést.

Figyelj a jelenre! Forrás: Thinkstock

Koncentrálj a légzésedre: ez segít abban, hogy még inkább a jelenre, illetve magadra tudj figyelni. Később ez akár már el is hagyható. A tudatos éberség technikáját meditációs helyzeteken kívül is gyakorold:

figyelj a jelenlétedre, a testedre, az érzéseidre, ugyanakkor tegyél a figyelmed túlzsúfoltsága ellen.

Ha elengeded a múlt eseményeit, és nem agyalod túl magad a jövőd lehetséges kimenetelén, sokkal kiegyensúlyozottabbá és elégedettebbé válsz.

Támogatott tartalom

Miért lesz valaki öngyilkos?http://www.life.hu/drlife/20161007-miert-lesz-valaki-ongyilkos-es-hogyan-lehet-segiteni.htmlA magyarországi mutatók szerint hazánk továbbra is az élen jár Európában az öngyilkosságok számát tekintve. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idén szeptemberben készült felmérésében Magyarország a kelet-európai országok között a harmadik helyen áll Litvánia és Oroszország után. A számok elkeserítőek – főleg abban a tekintetben, hogy a legtöbb tragédia megelőzhető lett volna. Dr. LifeThinkstockMire jó a sikernapló?http://www.life.hu/drlife/20161005-a-sikernaplo-mire-jo.htmlElhatároztad, hogy változtatsz valamelyik rossz szokásodon? Szeretnél véglegesen megszabadulni néhány fölösleges kilótól? Vagy egyszerűen csak szeretnéd számba venni a nap során történt pozitív eseményeket? Vezess sikernaplót! Dr. Life--Őszintén vallott csúfolóiról Király Viktorhttp://www.life.hu/drlife/20161005-kiraly-viktor-enekest-csufoltak-kamaszkoraban.htmlNehéz elképzelni, hogy mint minden más gyereket, úgy a most rendkívül népszerű és sikeres énekest is cikizték kamaszkorában. Dr. LifeFotó: Marton Szilvia - Origo"Olyan erősen görcsöltem, hogy az ügyeleten kötöttem ki"http://www.life.hu/drlife/20161004-a-veseko-megelozheto-mit-lehet-tenni-ellene.htmlEgy nemrég készült felmérés szerint hazánkban a húgyúti kövesség a magyar lakosság 5%-át érinti. Az esetek száma azonban egyre nő, amiben a genetikai adottságokon túl a helytelen életmód is szerepet játszik, ráadásul a betegség az érintettek több mint felénél pár éven belül ismét kiújul annak ellenére, hogy a vesekő a legtöbb esetben megelőzhető lenne. Dr. Life--Valóban rákot okozhat a melltartó? A leggyakoribb tévhitek az emlődaganatrólhttp://www.life.hu/drlife/20161003-a-mellrakkal-kapcsolatos-leggyakoribb-tevhitek.htmlA nők egyik leggyakrabban diagnosztizált daganatos megbetegedése a mellrák, ami miatt sokan egy időzített bombaként gondolnak a saját testükre. A rizikófaktorainak többsége (mint a genetika, az életkor, illetve a tény, hogy nők vagyunk) ellen ugyanis nem nagyon tehetünk semmit. Ezért tűnnek vonzónak a mellrák kialakulásáról terjedő mítoszok, amelyek azt az érzetet keltik bennünk, hogy ha akarjuk, meg tudjuk védeni magunkat ettől a rettegett betegségtől. Dr. LifeOrigoA Pszichológus Pasi: játék az élet, avagy miért játszik a felnőtt?http://www.life.hu/drlife/20161003-miert-jatszik-a-felnott-pszichologus-szemmel.htmlEgy fárasztó nap után hazatérni, és leülni a tévé, avagy a számítógép elé játszani – ismerős kép? Az utóbbi években a videojátékok a szórakoztatóipar első számú irányzatává nőtték ki magukat, mindeközben a játékosok átlagéletkora is feljebb kúszott. Míg a sztereotípia még lehet, hogy kamaszokkal példálózik, ha a tipikus gamerek kerülnek szóba, ám mára a húszas-harmincas éveikben járó fiatal felnőttek lettek a játékosok vezérhada. De miért játszik a felnőtt? A Pszichológus Pasi megmondja. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.