Gondot jelent meginni a napi folyadékmennyiséget? Kiderült, mi az oka

Forrás: Thinkstock -
folyadékfogyasztás ivás vízmennyiség napidoktor vízivás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Neked is nehézséget jelent elfogyasztani az ajánlott napi vízmennyiséget? A tudomány jelen állása szerint ez nem véletlen: mindezért a szervezet védekezőmechanizmusa okolható.

Annyit igyál, amennyi jólesik, és akkor, amikor jólesik – nagyjából ezt a következtetést lehet levonni abból a friss ausztrál kutatásból, amelyben a szervezet folyadékbevitelét szabályozó mechanizmust vizsgálták. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratának internetes kiadásában közölt tanulmány szerint túlzott folyadékbevitel esetén

az agy gátolja a nyelési reflexet, hogy fenntartsa a szervezet pontosan szabályozott vízháztartását.

Forrás: Thinkstock

A szakemberek egy korábbi tanulmány eredményeire támaszkodva azt kérték a vizsgálatukba bevont résztvevőktől, hogy értékeljék, mekkora erőfeszítésükbe telt vizet inni azután, hogy testmozgást végeztek és szomjasak voltak, valamint jóval később, amikor kötelezően meg kellett inniuk nagy mennyiségű vizet.

Hogy a túlzott vízivás mihez vezethet, arról bővebben a Napidoktor.hu-n olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.