A sport előtti szex nincs negatív hatással a teljesítményre

Forrás: Thinkstock -
szex tévhit tévhitek teljesítmény sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az olimpiai falu környékén a riói olimpia ideje alatt 450 ezer óvszert osztottak ki. Ez a többséget meglepte, tekintve, hogy az általános vélekedés szerint a szexuális aktivitás árt a teljesítménynek. A friss kutatások szerint ez azonban egy tévhit, amelyet ideje felszámolni.

A Frontiers in Physiology című szaklapban publikált anyag több tucat korábbi kutatást vet össze, amelyek azt tanulmányozzák, hogy milyen hatással van a szexuális élet a sportteljesítményre.

Ez egy meglehetősen ellentmondásos téma még mindig az élsport világában. Ugyanakkor nincs olyan egyértelmű, jelentős bizonyíték, amely szerint az aktív szexuális élet valóban negatív hatással volna a sportteljesítményre" – foglalja össze a lényeget Laura Stefani, a Floridai Egyetem munkatársa.

A szex rontja a sportteljesítményt? Forrás: Thinkstock

Miután a tudományos szempontból értékelhetetlen kutatásokat kiszűrték, kilenc maradt meg, végül ezeket vetették össze a szakemberek. Az egyik ezek közül egyértelműen rámutatott, hogy a női sportolók ereje nem változott, ha szexuális életet éltek előző éjjel. Egy másik kutatás kimondottan pozitív hatást észlelt a maratoni futók esetében.

Egyértelmű, hogy a tévhit, hogy a szex árt a teljesítménynek, anekdotikus jellegű információkon, és nem tudományos kutatásokon alapszik. Úgy tűnik, a szex inkább használ, mint árt, különösen akkor, ha nem két órával a sporttevékenység előtt történik" – vonja le a konklúziót Laura Stefani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.