Mitől vagy állandóan fáradt?

Forrás: Thinkstock -
álmos fáradtság egészség alvás életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kialvatlanul kelsz, a kávét már nem érzed elég hatásosnak, és alig várod, hogy végre hazaérhess, hogy a kanapén elnyúlva újra álomba szenderülhess? Úgy érzed, sosem tudod magad kipihenni, és nem érted, mi az oka? A megoldás az életmódodban keresendő.

Te tudod, mit jelent úgy igazán fáradtnak lenni? Érezted már úgy hosszú időn keresztül, hogy nincs elegendő energiád? Hogy elfogyott a tartalékerőd? Ha fáradt vagy, az influenzaszezonban te betegszel meg a leghamarabb, a kirándulások során te vagy az első, aki feladja a túrát, és a szombat esti buliból te mész haza a legkorábban?

Forrás: giphy.com

A The Huffington Post vendégszerzője, az Ízek, imák, szerelmek írója, Elizabeth Gilbert ugyanezeket a problémákat vázolja fel: az írónő saját bevallása szerint először azon aggódott, hogy valamilyen komoly betegség húzódik a háttérben, mint például agytumor, esetleg anyagcseregondja van, netán a pajzsmirigye nem működik megfelelően. Esetleg jobb ágymatracra vagy több lenmagra lenne szüksége. Ám, mint kiderült, egyik sem volt probléma.

Forrás: Facebook/Elizabeth Gilbert

Eleget és jót aludni

A fáradtság azonban nem csupán a lelki megterheléstől jöhet létre. Amennyiben az orvos által valamennyi szervi megbetegedést sikerült kizárni, akkor érdemes megvizsgálni az alvási szokásaidat is.

A megfelelő mennyiségen túl (ami egyénenként és korcsoportonként változik) fontos szempont, hogy megszakítás nélküli és pihentető legyen az alvás.

Fontos a jó táplálkozás

A szervezet egészséges működéséhez, tehát a regenerálódásához is szükség van a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékokra. A zsírban és kalóriákban gazdag ételek túlzásba vitt fogyasztásától kezdve a kevés folyadék bevitelén át a szigorú diétázásig

valamennyi szélsőséges étkezési szokás okozhat fáradtságot.

Forrás: Thinkstock

Kezeld a stresszt!

Sajnos manapság szinte kikerülhetetlen, hogy ne stresszeljünk valamin: a leadási határidők, a fölöslegesen eltöltött percek a dugóban vagy a szomszéd zajongása mind-mind a végletekig tudják feszíteni a húrt. Ha kikerülni nem tudod, kezelni mindenképp meg kell tanulnod ezeket a helyzeteket:

építsd be mindennapjaidba a meditációt, menj el futni, edzeni, vagy csak sétálj egy nagyot a környéken, és próbáld meg elengedni a nap folyamán felgyülemlett feszültséget.

Nézz körül a munkakörnyezetedben!

Úgy érzed, nem bírod már szusszal a délutánt? Hiába a kávé, nem pörget már fel?

Érdemes megvizsgálnod, mi miatt érzed magad fáradékonyabbnak a munkahelyeden.

Forrás: Thinkstock

Lehet, hogy elég lenne a nap folyamán többször szellőztetned, esetleg többször felállnod az asztalodtól, hogy átmozgasd magad, és újult energiával folytathasd a munkádat.

Marhapörkölt helyett fogyassz valami könnyebb ételt ebédre, hogy elkerüld az étkezés utáni „kajakómát”, a nassolási vágyadat pedig gyümölcsökkel, magvakkal csillapítsd. Egy-egy nehezebb időszak után, ha úgy érzed, vegyél ki néhány nap szabadságot, hogy feltöltődhess!

Változtass a hozzáállásodon, engedd el a téged hátráltató embereket és egyéb dolgokat, vizsgáld meg az életmódodat, és figyeld a változást: amennyiben még így is fáradtabbnak érzed magad a kelleténél, fordulj mihamarabb orvoshoz, hogy kiderüljön, mi más okozhatja az energiahiányt.

Kiderült: maximum ennyi ideig élhet egy emberhttp://www.life.hu/drlife/20161011-egy-ember-maximum-115-evig-elhet.htmlEgy nemrég közzétett tanulmány szerint bár az utóbbi években egyre hosszabbá vált az emberek várható élettartama, a mostani tendenciát nézve nem valószínű, hogy bárki is tovább élne, mint 115 év. Dr. Life--Gondot jelent meginni a napi folyadékmennyiséget? Kiderült, mi az okahttp://www.life.hu/drlife/20161013-ezert-nem-megy-az-ajanlott-napi-vizmennyiseg-megivasa.htmlNeked is nehézséget jelent elfogyasztani az ajánlott napi vízmennyiséget? A tudomány jelen állása szerint ez nem véletlen: mindezért a szervezet védekezőmechanizmusa okolható. Dr. Life--Íme, egy technika, amivel megtanulhatsz örülni az apróságoknak ishttp://www.life.hu/drlife/20161011-a-mindfulness-technikaval-megtanulhatsz-orulni-az-aprosagoknak-is.htmlA múlton rágódsz, a jövőt tervezgeted, miközben elfelejtsz a jelenben élni – ismerős helyzet? Sajnos a mai rohanó világunk egyik legnagyobb problémáját jelenti. Emiatt érezzük úgy, hogy elrohan felettünk az idő, miközben nem marad elég energiánk a számunkra fontos dolgokra – és úgy egyáltalán boldognak lenni egy kicsit. Pedig van rá megoldás. Dr. Life--Miért lesz valaki öngyilkos?http://www.life.hu/drlife/20161007-miert-lesz-valaki-ongyilkos-es-hogyan-lehet-segiteni.htmlA magyarországi mutatók szerint hazánk továbbra is az élen jár Európában az öngyilkosságok számát tekintve. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idén szeptemberben készült felmérésében Magyarország a kelet-európai országok között a harmadik helyen áll Litvánia és Oroszország után. A számok elkeserítőek – főleg abban a tekintetben, hogy a legtöbb tragédia megelőzhető lett volna. Dr. Life--A rettegés foka: miért szeretünk borzongani?http://www.life.hu/drlife/20161010-miert-szeretunk-horrorfilmeket-nezni-es-felni.htmlPapíron a horrorfilmekben semmi olyan nincs, ami miatt tetszeniük kellene nekünk: véresek, ijesztőek, mi több, legtöbbször a szívbajt hozzák ránk, ráadásul hetekig, vagy akár hónapokig nem tudunk nyugodtan aludni egy-egy ilyen jellegű alkotás megtekintése után. Akkor mégis miért nézzük őket, és hogy lehetséges az, hogy mára egy több millió dolláros iparággá fejlődött? Dr. Life--Őszintén vallott csúfolóiról Király Viktorhttp://www.life.hu/drlife/20161005-kiraly-viktor-enekest-csufoltak-kamaszkoraban.htmlNehéz elképzelni, hogy mint minden más gyereket, úgy a most rendkívül népszerű és sikeres énekest is cikizték kamaszkorában. Dr. LifeFotó: Marton Szilvia - Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.