Fáj a hátad? Így tehetsz ellene

ágy derékfájdalom párna egészség alvás fájdalom munkakörnyezet fitball hátfájás matrac
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fájós hát manapság népbetegségnek számít, amelyet leggyakrabban az ülőmunka és a mozgás hiánya okoz. Nem kell azonban beletörődnöd: néhány egyszerű, ám nagyszerű megoldással könnyen megszüntetheted a kínzó panaszt.

Az első és legfontosabb: mozogj!

A szakértők és az egészséges életmóddal foglalkozó írások nem győzik hangsúlyozni, mennyire sokat jelent a rendszeres sportolás. Bármi is legyen az, a lényeg, hogy örömödet leld benne!

Ha még nem találtad meg a számodra ideális mozgást, próbáld ki az úszást, a pilatest vagy a jógát, amelyekkel nem csupán a testtartásodat javíthatod, hanem a hátizmaidat is erősítheted.

Forrás: Thinkstock

Szerezz be egy fitballt!

Ha sokszor küzdesz hátfájással, érdemes beszerezned egy nagyméretű labdát, ami nem csupán sportoláshoz, vagy különféle gyakorlatok elvégzéséhez kiváló eszköz, hanem akár az irodában is használhatod szék gyanánt. Ez a rekreációs sporteszköz ugyanis

mozgásban tartja a gerinc körüli izmokat, könnyebb felvenni a megfelelő testtartást.

Szép tartás, erős hátizmok

Ha szeretnéd, hogy szép legyen a tartásod, és az évek múltával ne kínozzon állandó hátfájás, akkor nem árt, ha karbantartod ezt a területet. A Life.hu itt mutatott 3 remek háterősítő gyakorlatot fitballal.

Tanulj meg jól aludni!

A hátfájósoknak érdemes ellenőrizniük az ágyukat. Ízlés dolga, hogy a puhább vagy a keményebb matrac válik be inkább, azt azonban mindenképp érdemes átnézni, nincs-e rajta bemélyedés, gödör, illetve a rugók a helyükön vannak-e.

Az ideális matrac nem túl kemény, de nem is túl puha, és valamennyire felveszi a testformádat.

Forrás: Thinkstock

A párnakérdés sem elhanyagolható: manapság számtalan olyan speciális párna kapható, amelyek biztosítják a nyaki izomzat ellazulását.

Nem mindegy a testtartás sem: szakértők szerint az embriópóz és a háton fekvés az ideális, mivel így az oldalt, illetve a hason fekvéssel ellentétben nem csavarodik ki a test, és a test tartóoszlopa sem terhelődik.

Nézd át a munkakörnyezeted!

Néhány változtatással hát- és derékbaráttá teheted az irodai környezetedet is. A fitballon túl jó befektetés lehet egy székre tehető, levegővel töltött ülőpárna, ami a nagyméretű labdához hasonlóan erősíti a hát izmait, és segít felvenni a helyes testtartást.

Lehetőleg ne az öledben tartsd a laptopodat, hanem az asztalodon: a kényelmetlen testtartás hamar hátpanaszokhoz vezethet. A munkaidő során igyekezz legalább másfél óránként időt szakítani arra, hogy átmozgasd magad: állj fel, sétálj egyet, esetleg tornáztasd át magad!

Ha a hátfájást valamilyen sérülés okozta, vagy annyira súlyos, hogy akadályoz az olyan mindennapi tevékenységekben, mint az alvás, esetleg más kellemetlen tünetek is kísérik, minél hamarabb orvoshoz kell fordulni!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.