Már nem egzotikus betegség a hepatitis A

Forrás: Science Photo Library/Tek Image -
betegség védőoltás Hepatitis A vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elmúlt hetekben Közép-Európa sok országából, köztük Magyarországról is jelentettek tömeges Hepatitis A-megbetegedéseket. A járványok bizonyítják: a fertőzött étellel és vízzel gyorsan terjedő Hepatitis A nem egzotikus betegség.

Hazánkban tavaly mintegy ezer esetet jelentettek, az elmúlt hetekben a Gödöllőn megfertőzött körülbelül 30 gyerekből 17-en kerültek kórházba. A hepatitis-A vírus meglehetősen gyorsan terjed, és már nem tartozik az egzotikus betegségek közé. Minden évben 1,4 millió új fertőzést okoz, pedig védőoltással megelőzhető volna.

Képünk illusztráció Forrás: Science Photo Library/Tek Image

Az elmúlt másfél hónapban fertőző májgyulladást okozó Hepatitis A-járványok söpörtek végig a régió országaiban és hazánkban egyaránt. Ebből világosan látszik, hogy n

em kell egzotikus helyre utaznunk ahhoz, hogy a vírus megfertőzzön felnőttet, gyereket.

Csehország déli részét, Morvaországot az elmúlt 25 év legnagyobb Hepatitis A-járványa sújtja, amelyben idén ősszel már legalább 151 ember betegedett meg. A cseh egészségügyi hatóságok 600 embert már beoltottak a fertőzés ellen és szigorú járványmegelőző intézkedéseket vezettek be a forgalmas helyeken, így a kórházakban, templomokban és tömegközlekedési eszközökön.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

A betegség nemcsak a szegény, rossz higiéniás körülmények között élők körében ütheti fel a fejét. A népszerű luxusüdülőhelyen, Hawaii-on is Hepatitis A-járvány tört ki idén nyáron! A vírus nagyon könnyen terjed, akár széklettel

szennyezett mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel és ivóvízzel is bekerülhet a szervezetbe.

A Hepatitis A-megbetegedések száma alapján a WHO a közepesen fertőzött területek közé sorolja hazánkat, de az elmúlt években itthon is nőtt a fertőzöttek száma, de védekezhetünk ellene! Az alapvető higiénés rendszabályok betartásával csökkenthetjük a Hepatitis A vírussal történő megfertőződés esélyét, azonban nagyfokú és hosszú távú védelmet csak védőoltással szerezhetünk. Hazánkban a Hepatitis A elleni vakcina nem szerepel a kötelező védőoltások között, az egyén felelőssége tehát, hogy magát és környezetét megvédje ettől a betegségtől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.