képzelt betegség vizsgálat kutatás hipochonder beteg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Valószínűleg mindenki számára ismerős lehet Moliére művének, a Képzelt betegnek a főhőse, akinek minden idejét és erejét kitölti a betegségébe vetett hite. Míg a színpadon mindez a nevetség tárgyát képezi, addig a való életben már komolyabb következménnyel is járhat az, ha valaki valóban úgy érzi, hajlamos lehet a különféle megbetegedésekre.

Egy korábban készült kutatás szerint igazuk is lehet azoknak, akik azt mondják, hajlamosak elkapni bizonyos betegségeket. A szakértők szerint ugyanis a páciensek sokkal jobban fel tudják mérni a saját egészségi állapotukat, mint ahogy azt feltételezik róluk. Akik ugyanis kevésbé értékelik magukat egészségesnek, kétszer nagyobb eséllyel fáznak meg – ez derült ki egy kutatásból, amelyhez 360 egészséges felnőttet vettek górcső alá.

A tanulmány szerzői arra kérték a résztvevőket, hogy ötfokozatú skálán értékeljék a saját egészségi állapotukat Forrás: Thinkstock

Ha azt mondod, hajlamos vagy rá, tényleg beteg leszel

A tanulmány szerzői arra kérték a résztvevőket, hogy ötfokozatú skálán értékeljék a saját egészségi állapotukat: kiválónak, nagyon jónak, jónak, megfelelőnek vagy rossznak. Ezután közönséges náthavírusnak tették ki őket, majd öt napon keresztül figyelemmel kísérték, hogy megbetegszenek-e. A kísérlet eredményei alapján a megkérdezettek nagyjából harmada produkált megfázásos tüneteket. Az ő átlagéletkoruk 33 év volt.

Azoknál, akik kiválónak értékelték az egészségi állapotukat, feleakkora volt a megbetegedés aránya, mint a „nagyon jó", a „jó" és a „megfelelő" csoport tagjaié – mutatták ki a Carnegie Mellon University munkatársai. Ennek alapján a magukat nagyon egészségesnek vélők immunrendszere erősebb a kételkedőkénél.

Az egészség rossz önértékelése rosszabb egészségi állapottal jár együtt Forrás: Thinkstock

Komolyabb betegségeket is okozhat

Ám nem csupán a nátha jelenthet veszélyt a magukat betegnek képzelőkre. A BMJ Journal szaklapban nemrég hozták nyilvánosságra annak a norvég kutatók által készített vizsgálatnak az eredményét, amely során nagyjából 7000 ember mentális és fizikai állapotát követték nyomon 13 éven át. E szerint azoknál,

akiknél magas szintű volt az egészségi állapotuk vagy betegségek miatti szorongás, 70%-kal nagyobb eséllyel alakult ki valamilyen szívbetegség,

mint azoknál, akiknek nem volt ilyenfajta gondjuk.

A kutatók a tanulmány összegzésében megjegyezték: remélik, hogy a munkájuk segít az embereknek abban, hogy maguk által gerjesztett aggodalom és megszállottság helyett inkább a szakemberek valódi tudására és segítségére támaszkodjanak.

Megbízhatatlan forrásokból ne próbáljuk meg diagnosztizálni saját magunkat, jobb, ha szakszerű segítséget kérünk Forrás: Thinkstock

Az önmagunkra való odafigyelés tehát szükséges és jó dolog, ám ha ez a fajta tudatosság egy állandó aggodalommá válik, és megbízhatatlan forrásokból próbáljuk meg diagnosztizálni saját magunkat, akkor jobb, ha egy visszalépünk egyet, és szakszerű segítséget kérünk. Az egészségünk valóban a mi kezünkben van, de ahhoz, hogy megőrizzük, mások szakértelmére és segítségére is szükségünk van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.