Szorongás - Mit tehetsz ellene? Hogyan kezeld?

Forrás: Thinkstock -
szorongás szorongásoldó kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Valamilyen indokolatlan félelem, ami a bőröd alá kúszik, nem hagy nyugodni, idegessé, feszültté tesz – valahogy így lehet leírni a szorongás érzését, ami a statisztikai adatok szerint a világ népessége 25%-ának életében legalább egyszer előfordul, és főképp a nőknél jelentkezik. Győzd le módszereink segítségével!

Mi is a szorongás?

Míg a félelem egy adott dologra vagy helyzetre irányul, addig a szorongás tulajdonképpen egy tárgytalan állapot, ami sokban hasonlít a félelem érzéséhez. A félelem azonban az azt kiváltó dolog után meg is szűnik – ezzel szemben a szorongás megszüntetése nem ilyen egyszerű, hiszen

nincs egy konkrét ok, ami kiváltja.

Néhány egyszerű, természetes módszerrel azonban te is enyhítheted, és úrrá lehetsz rajta.

A szorongás indokolatlan félelem Forrás: Thinkstock

„Még ma is naponta rám törnek ezek az érzések"

Lady Gaga nagyon jól tudja, mit jelent szorongani, hiszen saját bevallása szerint éveken át küzdött ezzel a mentális betegséggel. Az énekesnő ma is mindennap leszámol saját démonjaival. Kattints ide a cikkért!

Relaxálj!

A megfelelő mennyiségű és minőségű alváson és pihenésen túl törekedj arra, hogy a tested és lelked ellazulására is elegendő időt fordíts. Manapság már többfajta relaxációs technika is ismert, csak rajtad múlik, melyik válik be neked. Elsősorban az izmok ellazulásával foglalkoznak, aminek fontos része még az idegi és a lelki lazítás is.

Meditálj!

A relaxálással ellentétben a meditációt éber állapotban gyakorolják, ennek során a figyelem egy adott dolog köré összpontosul, és végig azon is marad. Különösen hatékony szorongás oldására, mivel a figyelem megragadásával segít abban, hogy a pillanatra koncentrálj, és ne gondolj a félelemmel eltöltő jövőre.

Meditálj! Forrás: Thinkstock

Tanuld meg a jógalégzést!

Aki járt már jógaórán, ismeri azt a jóleső érzést, ami egy ilyen alkalom után eltölti: ellazultnak és energiával telinek érzi magát. Mindehhez sokat tesz hozzá a közben gyakorolt úgynevezett jógalégzés, ami hatásos stressz- és szorongáscsökkentő. A jógalégzést ide kattintva sajátíthatod el!

Vesd be a természet erejét!

Nem kell rögtön gyógyszert szedned a szorongás oldására. Kimondottan nyugtató hatásúnak tartják a levendulát, aminek illóolaja kis adagban nyugtat, a belőle készült főzet pedig segít abban, hogy könnyen álomba szenderülhess. Hasonló tulajdonságokkal bír a hárs virága, a citromfű és a ginzeng is.

Gondold végig!

Ha már érzed, hogy kezd hatalmába keríteni a megmagyarázhatatlan félelem, lélegezz nagyokat, és tegyél egy sétát a környéken! A mozgás és a friss levegő jó hatással van az idegeidre, mindeközben át tudod gondolni azt is, van-e valamilyen alapja a kezdődő szorongásodnak.

Van-e realitása annak a félelemnek, hogy a legrosszabb történik? Nem lehet, hogy erősebb maga a szorongás, mint maga a gond eshetősége? Azzal, hogy a saját kezedbe vetted gondolataid irányítását, máris egy lépéssel közelebb kerültél a megoldáshoz.

Fordulj orvoshoz!

Ha úgy érzed, hogy a szorongásod akadályoz a mindennapokban és a normál életminőség kialakításában, mindenképp keress fel egy szakembert!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.