Ez történik, ha nem mosod meg hetente a hajkefédet

Forrás: Thinkstock -
haj hajkefe tisztítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Eszedbe jutott már, hogy nem ártana megtisztítani a hajkefédet? Számos elképesztő dolgot okozhat, ha nem teszed meg. 

Mi, emberek, szeretünk tiszták lenni, és törekszünk arra, hogy a környezetünk is az legyen. Lecseréljük a törölközőinket, hiába csak fürdés után és csak "tisztán" érintkezünk velük. Ágyneműt is cserélünk rendszeresen, a ruháinkat is váltogatjuk, illetve mossuk a hajunkat, a fogunkat és még sok minden mást is.

De arra szinte senki nem gondol, hogy a hajformázó eszközeinket, mint például a hajkefét is tisztítani kéne. Erre hívja fel a figyelmünket dr. Sejal Shah, sebész-bőrgyógyász. A hajkefe fogai között lerakódik számtalan dolog, például poratka, elhalt hámszövet, illetve olajok, zsírok. Ez a közeg, tökéletes táptalajként szolgál a szaporodni vágyó baktériumoknak és gombáknak. Szerencsére azonban van módszer, amellyel tisztán tarthatjuk a fésűket, hajkeféket.

Műanyag kefe

"Töltsd meg a mosdókagylót meleg vízzel, adj hozzá egy kevés sampont, majd helyezd bele a műanyag fésűt. Néhány perccel később egy körömkefe segítségével sikáld át a fésűt, főleg a fogai között" - tanácsolta Seja Shah a Good Housekeepingnek.

Textil belsejű kefe

Sokan olyan fésűt használnak, melynek a nyele, a külső borítása műanyag. De a belseje, ahonnan a fésű fogai indulnak, textiből készült. Ez az egyik legveszélyesebb fajta, mert az emberek nagy százaléka bedobja maga mellé a fürdőkádba, jól megszívja magát vízzel, aztán majd egyszer csak kiszárad. Az ilyen langyos, vizes közeg a penészedésnek kedvez, így a legjobb az, ha ezeket a keféket csak száraz hajon, száraz közegben alkalmazzuk. A fogak tisztítását pedig fertőtlenítős, nedves törlőkendővel végezzük.

Így óvhatod az egészséges, ha rendszeresen tisztítod a fésűdet
Képünk illusztráció Forrás: Thinkstock

Fából készült fésű

Ez a típus valahová a műanyag és a textil belsejű közé sorolható. Nem lesz baj, ha vízzel érintkezik, de az áztatás a fának sem tesz jót. Vagyis ezzel már fésülhetjük a nedves hajunkat, azonban a kádban áztatásra ez sem alkalmas. Tisztítása során használhatjuk a körömkefés, samponos módszert, csak ne áztassuk be a vízbe, mint a műanyagot.

Azért is jó ötlet ezeket a szabályokat betartani, mert a higiéniai tisztaságérzeten túl, rengeteg betegségtől óvhatjuk meg magunkat. A fésűn megjelenő káros élősködőket nem érdemes visszafésülni a hajunkba, majd beletörölni a törölközőbe, és befeküdni utána az ágyba. Ezzel a módszerrel szépen lassan mindenkit beteggé tehetünk magunk körül, anélkül, hogy tudnánk róla.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.