Egy csúnya, rossz szokás, amely akár meg is betegíthet: így szokj le a körömrágásról

Forrás: Thinkstock -
pszichológus lelki betegség egészség gyulladás rossz szokás körömrágás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A körömrágás nem csupán esztétikai kérdés, hanem sokszor egy-egy komoly, megoldásra váró lelki baj jele is lehet, amely ráadásul fertőzést, gyulladást és más egyéb kellemetlenségeket is okozhat azoknál, akik rendszeresen művelik. A Life.hu pszichológus szakértővel járt utána a lehetséges okoknak, és ad tanácsot az abbahagyásához.

Stressz, koncentrálás és egyéb nehézségek – aki rágja a körmét, sokszor

észre sem veszi, micsoda károkat okozhat saját magának ezzel a rossz szokásával.

Nemrégiben az texasi A&M Egyetem Egészségtudományi Központjának szakemberei gyűjtötték össze azokat a leggyakoribb egészségügyi következményeket, amelyeket a körömrágás okozhat.

A köröm alatti piszok és kórokozók általa sokkal könnyebben jutnak be a szervezetbe Forrás: Thinkstock

Mint kiderült, számos megbetegedés kockázatát növelheti ez a szokás: a köröm alatti piszok és kórokozók általa sokkal könnyebben jutnak be a szervezetbe, ezáltal pedig nagyobb valószínűséggel alakulhat ki valamilyen testi megbetegedés. Nem is beszélve a körömfertőzésekről, amelyek hatására a köröm körüli terület bevörösödik, ég, esetenként pedig hólyagok is jelentkezhetnek.

Mindezeken túl a szakértők kiemelték a fogakra gyakorolt rossz hatását is, a körömrágás miatt ugyanis sérülhetnek, törhetnek és karcolódhatnak.

Nem is beszélve a fájdalmas benövésekről és a leszakadt körmökről,

amelyek nem csupán esztétikai problémát jelenthetnek, hanem további fertőzések melegágyai is lehetnek.

Mintha visszamennénk a gyermekkorunkba

Legyen kóros vagy nem kóros, a körömrágást a szakértők a kényszercselekvések közé sorolják. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy maga a rossz szokás egy tünet, amelynek hátterében szorongás, belső feszültség és agresszív indulatok állhatnak.

A körömrágást a szakértők a kényszercselekvések közé sorolják Forrás: Thinkstock

Az indulat inkább az agresszióról szól, amit nem tud kimondani, avagy nem tud megoldani, ezért inkább visszafelé, vagyis önmagára irányítja ezt az indulatot. Nem másokban okoz kárt, hanem saját magában – ezt nevezzük autoagressziónak.

Önbizalomhiány, konfliktuskerülés és a többi

A fentebb említett indulat sok esetben a különféle félelmekből, kényszergondolatokból táplálkozik: aki rágja a körmét, az félhet a saját indulataitól, bizonyos emberektől, helyzetektől. A szakértő szerint mindezért az önbizalomhiány okolható.

A körömrágásról nem lehetetlen leszokni Forrás: Thinkstock

Mindennek a gyökere egy kiegyensúlyozatlan állapot, ami önbizonytalansággal, önbizalomhiánnyal, vagyis az elismerés, a szeretet hiányával, vagy az elvesztésétől való félelemmel társul. A feszültséget jellemzően nem egy konfliktus felvállalásában oldja meg, mert fél a saját túlzott reakcióitól. Emiatt ezt az indulatot elfojtja, és önmagát bántja vagy okolja.

Mi a megoldás?

Gusztustalan szokások: mi lehet a gond?

Olyan ember, mint bármelyikünk: ügyfelekkel találkozik, vevőket szolgál ki, moziba jár, mos, főz. Akár mi is lehetnénk, leszámítva azt a gusztustalan szokást, mint a körömrágás, bőrevés, hajtépkedés. Vajon mi van a háttérben, mi okozza? A Life.hu cikkéért kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.