Betegségek a filmvásznon: főszerepben a depresszió

depresszió öngyilkos öngyilkosság mozifilm betegségek filmvászon
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Korábban tabutémának számított, manapság azonban egyre többen folytatnak nyílt párbeszédet az egyik legsúlyosabb mentális népbetegségről, a depresszióról – köztük néhány megkapóan jó mozifilm is. Most összegyűjtöttük azokat, amelyek által bárki bepillantást nyerhet e betegség mélyebb rétegeibe is. 

Öngyilkos szüzek

Vissza lehet állítani egy család lelki békéjét egy olyan megrázó tragédia után, mint valamelyik gyermek öngyilkossága? Miért nem merünk beszélni arról, ami a legnagyobb fájdalmat okozza? Az Öngyilkos szüzek többek között ezeket a kérdéseket boncolgatja és mutatja be a Lisbon család életén keresztül, miután a szigorú, vallásos anya és az ügyefogyott matematikatanár apa legkisebb gyermeke, Cecil öngyilkos lesz.

Észvesztő

Miután a 18 éves Susanna bánatát egy üveg vodkába és egy egész doboz gyógyszerbe próbálta meg belefojtani, a kórházban találja magát ápolók, pszichiáterek és egy csapat mentálisan beteg lány között. Susanna, aki tagadja, hogy öngyilkost akart volna lenni, egyre inkább összebarátkozik velük, különösen a mániákus és szociopata Lisával. De vajon ki az igazi beteg, és ki nem az? És vajon kikerülhetnek-e „gyógyultan” a biztonságot nyújtó kórházból?

A depresszió veszélyesebb, mint gondolnád

Bár egyre többen ismerik fel saját életükben a depresszió okozta súlyos rombolást, még mindig nem kap elég figyelmet a betegség. Pedig ha a beteg és a beteg környezete is időben ismerné fel a tüneteket, akkor akár súlyos tragédiák is megelőzhetők lennének. A Life.hu cikkéért kattints ide!

Boldogság bármi áron

Van-e kiút a fájdalomból és boldogtalanságból? Az autóbalesetet szenvedett és kisfiát elveszítő Claire bánatát, testi és lelki gyötrelmeit már a nyugtatók is alig bírják kordában tartani, miközben egyre inkább csúszik ki a lába alól a talaj. Claire-t végül a támogatócsoportból megismert barátnő, Nina öngyilkossága indítja el a változás útján.

Fapofa

Miután a forgatókönyvíró Hudson Milbank egyre távolabb érzi magát a valóságtól és az emberektől, úgy dönt, szakszerű segítséget kér. Ám hiába a hangulatjavító gyógyszerek és antidepresszánsok, a férfi továbbra sem érzi, hogy javulna az állapota. Így kerül egy fiatal pszichológusnő kezei közé, akinek hatására egyre jobban érzi magát – és ennek nem csak a kognitív viselkedésterápia az egyedüli oka.

Az órák

Három nő, három történet egy napba sűrítve: a tragikus sorsú írónő, Virginia Woolf, az öngyilkossági hajlammal küzdő terhes asszony, Laura, valamint Clarissa, a leszbikus kiadótulajdonos. Ami közös bennük, az a Virginia Woolf Mrs. Dalloway című regényéhez való kötődés – és a boldogtalanság, valamint a depresszióval való küszködés.

„Ha az ember görcsösen akarja a változást, sehova sem jut" – Interjú Szabó Rékávalhttp://www.life.hu/drlife/20170206-szabo-reka-a-valtozasrol-valtoztatasrol-es-ujjaszuletesrol-interju.htmlBőven túl vagyunk az új év kezdete körüli izgatottságon, a fogadalmak megszegésén, miközben a változás és a változtatás iránti igényünk még mindig tart. Létezik-e mindenkori újjászületés? Akár a téli fásultság kellős közepén? Erről beszélgettünk Szabó Rékával, a Tünet Együttes vezetőjével, akinek soron következő előadása kapcsán most nagyon is aktuális ez a téma. Dr. LifeOrigoMi a titkuk azoknak, akik sosem lesznek betegek?http://www.life.hu/drlife/20170201-akik-soha-nem-lesznek-betegek-ez-a-titkuk.htmlAz influenzaszezon kellős közepén járva a legtöbbünk irigykedve nézi azokat, akik ép bőrrel megússzák a vírust, és azt mondják, soha nem szoktak betegek lenni. De vajon tényleg léteznek ilyen emberek, és ha igen, mit csinálnak másképp? Dr. Life--Házi praktikák és gyógymódok influenza ellenhttp://www.life.hu/drlife/20170126-hazi-praktikak-influenza-ellen.htmlNéhány nappal ezelőtt az Országos Epidemiológiai Központ közölte, hogy immár hivatalosan is influenzajárvány van, miután a jelentések szerint a kétszeresére emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. A vírusos megbetegedés a legtöbb esetben orvosi ellátást igényel, ám számos természetes, otthoni módszerrel is enyhíthetünk a tüneteken. Dr. LifeThinkstockHíres színvakok és színtévesztők, akik másképp látják a világothttp://www.life.hu/drlife/20170125-hiressegek-akik-szinvakok-vagy-szintevesztok.htmlSzínvaknak és színtévesztőnek lenni nem a világ vége. Bár sokan emiatt mondanak búcsút a gyerekkori álommunkájuknak, számos sikeres, híres és színlátásos zavarral küzdő ember példája bizonyítja, hogy így is lehet teljes életet élni és hatalmas eredményeket elérni. Dr. Life--„Ezt csak túlélni lehet" – A buszbaleset egy pszichológus szemévelhttp://www.life.hu/drlife/20170124-a-veronai-buszbaleset-egy-pszichologus-szemevel.htmlMúlt héten pénteken egyelőre tisztázatlan okokból egy olasz autópályán a felüljáró oszlopának ütközött egy magyar gimnázium diákjaival, tanáraival és hozzátartozóikkal teli busz. A jármű teljesen kiégett, a tragédia következtében 16-an haltak meg – köztük diákok, tanárok és családtagjaik. Miképp lehet feldolgozni egy ilyen traumát? Hogyan segít mindebben a pszichológia? Ennek jártunk utána szakértőnk segítségével. Dr. LifeThinkstock„Nem teszek mást, mint tolmácsolok önmaga meg önmaga között" – Exkluzív interjú Jeffrey Allennelhttp://www.life.hu/drlife/20170123-jeffrey-allen-energiagyogyasszal-exkluziv-interju.htmlTöbb sikertörténet áll a szoftvermérnökből lett energiagyógyász, Jeffrey Allen mögött, aki immár 10 éve tanítja másoknak, hogyan fordíthatják a javukra a saját energiájukat. Exkluzív interjú az elismert oktatóval, életvezetési tanácsadóval és szerzővel.Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.