Tudtad-e? Érdekességek a fertőzésekről

Forrás: Thinkstock -
érdekesség fertőzés baktérium2017
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gondoltad volna, hogy csak a kezeden milliónyi baktérium él? Hogy akár reggel, a munkába menet elkaphatsz különféle fertőzéseket? Most összegyűjtöttünk néhány tényt a fertőzésekkel kapcsolatban, amelyekről valószínűleg még nem is hallottál.

Pofonegyszerű a leghatékonyabb fegyver ellenük

Elsőre talán banálisnak tűnik, pedig nagyon fontos: a fertőzések megelőzésére az első és legfontosabb lépés a rendszeres és megfelelő kézmosás elsajátítása. Ha jól csináljuk, csökkenthetjük a baktériumok számát a kezünkön, és így kevesebb esélyt adunk a megbetegedéseknek is.

Legfontosabb lépés a rendszeres és megfelelő kézmosás elsajátítása Forrás: Thinkstock

Nem is gondolnád, hány millió baktérium él rajtad

Tudósok megállapították, hogy csak a kezünkön nagyjából 200 különféle baktérium él, méghozzá milliós példányszámban. A legtöbbjük a kézfejen található, de az alkaron is magas a számuk. Nem kell megijedni: ezek közül nagyjából ezerre tehető azok száma, amelyek veszélyt jelentenek az egészségünkre nézve.

Helló, fesztiválszezon, sziasztok, fertőzések!

A nyár a bulik és a fesztiválok időszaka, ami nem csupán a hirtelen kötött ismeretségekkel jár együtt, hanem bizony a nemi betegségekkel is. Ebben a szezonban általában jelentősen megugrik a nemi fertőzések száma, ami a védekezés nélküli szexuális kapcsolatokkal magyarázható.

A nyári szezonban általában jelentősen megugrik a nemi fertőzések száma Forrás: Thinkstock

Az orális szex veszélyesebb, mint gondolnád

A 25 év alatti fiatalok fele gondolja úgy, hogy a gumi óvszer véd a nemi betegségek ellen – miközben a legtöbb szexuális úton terjedő fertőzés és megbetegedés orális szex útján terjed.

Akár a buszon is elkaphatod

A tömegközlekedés valóságos melegágya lehet a különféle kórokozóknak, amelyek leggyakrabban cseppfertőzés útján terjednek egyik emberről a másikra. A legtöbb, amit tehetsz, ha a metrón, buszon vagy villamoson történő utazás után azonnal kezet mosol. Amíg ez nem történik meg, addig ügyelj rá, hogy ne érintsd meg a kezeddel az arcod, vagy ne vedd a szádba az ujjaid!

A tömegközlekedés valóságos melegágya lehet a különféle kórokozóknak Forrás: Thinkstock

Nem a vécé és nem a szemetes a legkoszosabb pontja a lakásodnak

Talán nem is gondolnád, de a kórokozók legtöbbje nem azokon a helyeken telepszik meg, amiket a legszennyezettebbeknek gondolnánk. Már csak azért sem, mert ezek tisztán tartására a legtöbbször sokkal jobban odafigyelünk. És itt rejlik a kulcs is: a lakás legkoszosabb pontjai általában azok, amelyek tisztításáról és takarításáról elfeledkezünk. Ilyenek lehetnek például a mosogatószivacs, a távirányítók vagy a kilincs.

Miért ilyen magas a koraszülöttek száma?http://www.life.hu/drlife/20170209-miert-magas-a-koraszulottek-szama-magyarorszagon.htmlNépbetegségnek számít, általánosságban mégis elmondható, hogy mind az édesanyák és a kismamák, mind pedig a társadalom keveset tud a koraszülésről és korababákról. De mi lehet ennek az oka? Többek között ezt a kérdést jártuk körül dr. Joó József Gáborral, a Semmelweis Egyetem I. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusával. Dr. LifeThinkstockKiderült, hogy nem a szolárium okozza a bőrrákothttp://www.life.hu/news/20161024-nem-a-szolarium-okoz-borrakot-a-szolariumot-hasznalo-noknel-es-ferfiaknal.htmlEgy nemrég készült felmérés szerint közvetlenül nem a szolárium tehet arról, hogy a mesterséges napfürdőzést előszeretettel kiélvező férfiak és nők körében gyakrabban alakul ki a halálos kimenetelű bőrrák. NewsOrigoBetegségek a filmvásznon: főszerepben a depresszióhttp://www.life.hu/drlife/20170207-betegsegek-a-filmvasznon-a-depresszio.htmlKorábban tabutémának számított, manapság azonban egyre többen folytatnak nyílt párbeszédet az egyik legsúlyosabb mentális népbetegségről, a depresszióról – köztük néhány megkapóan jó mozifilm is. Most összegyűjtöttük azokat, amelyek által bárki bepillantást nyerhet e betegség mélyebb rétegeibe is. Dr. LifeOrigo„Ha az ember görcsösen akarja a változást, sehova sem jut" – Interjú Szabó Rékávalhttp://www.life.hu/drlife/20170206-szabo-reka-a-valtozasrol-valtoztatasrol-es-ujjaszuletesrol-interju.htmlBőven túl vagyunk az új év kezdete körüli izgatottságon, a fogadalmak megszegésén, miközben a változás és a változtatás iránti igényünk még mindig tart. Létezik-e mindenkori újjászületés? Akár a téli fásultság kellős közepén? Erről beszélgettünk Szabó Rékával, a Tünet Együttes vezetőjével, akinek soron következő előadása kapcsán most nagyon is aktuális ez a téma. Dr. LifeOrigoAmit a sikeres (és boldog) emberek másképp csinálnak – és gondolnakhttp://www.life.hu/drlife/20170124-a-sikeres-es-boldog-emberek-titkai.htmlMi különbözteti meg egymástól a sikeres embereket a kevésbé sikeres társaiktól? Nem a szerencsésebb csillagzat, és nem is a makulátlan külső. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a fontos tulajdonságokat, amelyek nem csupán a vágyott cél eléréséhez szükségesek, hanem a boldogság megéléséhez is. Mert a teljes és örömteli élethez mindkettő szükséges! Dr. LifeThinkstockA leggyakoribb tévhitek a teherbeesésrőlhttp://www.life.hu/drlife/20170202-a-teherbeesesrol-szolo-leggyakoribb-mitoszok.htmlAzt hiszed, 35 éves korodig nincs miért aggódnod a termékenységed miatt? Eleget sportolsz és helyesen táplálkozol, ennyi simán elég a sikerhez? Tévedsz! Most összegyűjtöttük a leggyakrabban emlegetett mítoszokat. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.