Vitaminhiány-körkép: melyik tünet melyik vitamin hiányára utal?

tünet gyorsvitamin vitaminhiány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nehezen birkózol meg a stresszel? Száraz a bőröd, fénytelen a hajad? Az okok sokszor a nem megfelelő mennyiségű vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek bevitelére vezethetők vissza.

Fáradtságérzet

Több oka is lehet annak, ha folyamatosan kimerültségre, kedvetlenségre panaszkodsz. A legkézenfekvőbb ilyenkor az, ha megemeled a C-vitamin bevitelét. Ez a vitamin nem csupán a fáradtság leküzdésében játszik fontos szerepet, hanem az immunrendszer erősítésében, az egészséges kollagéntermelésben és a növekedésben is.

A C-vitamin segít a fáradtság leküzdésében Forrás: Thinkstock

A szex hiánya miatt is lehetsz fáradt

Lehajtott fej, a minimális koncentrációra való képtelenség és kávé literszámra. Ismerős? Nem is gondolnád, hogy a közhiedelemben álló dolgokon túl még mitől lehetsz fáradt. A Life.hu itt gyűjtötte össze a leggyakoribb okokat.

Száraz bőr

A bőr úgy működik, akár egy jelzőrendszer,

betegségről, rossz életmódról, illetve bizonyos vitaminok hiányáról is árulkodhat az állapota. Ha szárazságot tapasztalsz, az többek között az A-, illetve a C-vitaminok hiányának oka lehet, de a D- és a B-vitaminok is szükségesek az egészséges és szép bőrhöz.

Izomgörcs

Gyakran ébredsz hajnalban a lábad görcsölésére? Előre rettegsz a menstruáció első napjain fellépő görcsöktől? Érdemes megemelned a napi magnézium-, és B6-vitamin-beviteled, ezek hiánya ugyanis okozhat izomgörcsöket.

Hajproblémák

Törik, hullik, fénytelen? A hajad állapotáról sokszor a rossz táplálkozás és az elégtelen tápanyagbevitel tehet. A fényes, dús hajkorona titka az elegendő fehérje-, vas-, cink- és szelénbevitel. A vitaminok közül az A-vitamin, ásványi anyagok és nyomelemek közül pedig a jód pótlására érdemes nagyobb figyelmet fordítani.

Ha erős és egészséges hajat szeretnél, figyelj oda az elegendő fehérje-, vas-, cink- és szelénbevitelre. Forrás: Thinkstock

Betegség is állhat a hajgondok mögött

Nem csupán a hajad szépségének, hanem az egészségi állapotának megőrzése is nagyon fontos. A Life.hu korábban itt gyűjtött össze 5 olyan komoly megbetegedést, amelynek kísérő tünete lehet a fokozott hajvesztés.

Fehér foltok a körmön

A körmökön tapasztalt fehér foltok és csíkok nem csupán esztétikai szempontból zavaróak, hanem jellemzően

a vitamin, ásványi anyag és nyomelemek elégtelen bevitelét is jelezhetik.

A köröm problémái utalhatnak a bőr és a haj szépségéért is felelős A-vitamin, a csontok és a fogak szempontjából nélkülözhetetlen kalcium, valamint az anyagcsere helyes működéséről gondoskodó cink és a vérszegénység ellen is javallt vas hiányára is.

Idegesség

Egyáltalán nem biztos, hogy csakis a külső körülmények felelősek azért, hogy állandóan idegesnek érzed magad. Egy-egy stresszesebb időszakban, illetve a menstruáció előtt tapasztalható PMS tünetek enyhítésére gyógyír lehet a magnézium, a B2-, illetve a B6-vitaminok bevitele.

Mit jelent a coaching?http://www.life.hu/drlife/20170214-a-coaching-mit-jelent.htmlÉrezted már valaha úgy, hogy elakadtál? Hogy igazából te magad vagy az akadály? A coaching lényege és célja is pontosan itt ragadható meg. A Life.hu sztárszerzőjével, Szily Nórával, a mély és őszinte interjúk nagyasszonyából lett coachcsal járta körül a coaching témáját. Dr. Life--A sötét ötven árnyalata: így hat a nők szexuális egészségére a mamipornóhttp://www.life.hu/drlife/20170213-a-sotet-otven-arnyalata-hatasa-a-szexualis-egeszsegre.htmlMúlt hét óta ismét Szürke-lázban ég az egész világ. Tovább folytatódik Anastasia Steele és Christian Grey románca E. L. James folytatásos regényének második része alapján. De miért nem tündérmese A sötét ötven árnyalata? Hogyan befolyásolja mindez a női szexualitást, és idealizálja a bántalmazó kapcsolatban élést? Dr. Life--A divatipar teszi anorexiássá a modelleket?http://www.life.hu/drlife/20170209-a-modellek-etkezesi-zavarainak-oka.htmlEgy nemrég megjelent tanulmány szerint szoros összefüggés van a divatipar, azon belül is a modellügynökségek által a modelljeikre gyakorolt nyomás és a táplálkozási zavarok, köztük az anorexia és a bulimia kialakulása között. Dr. LifeThinkstockSztáranyukák, akik 40 felett vállaltak gyerekethttp://www.life.hu/drlife/20170207-sztaranyukak-akik-40-felett-szultek-gyereket.htmlBiológiai szempontból a 20-30 éves kor közötti időszakot tartják a legmegfelelőbbnek gyermekvállalás szempontjából. Ugyanakkor egy nő számára a legtöbbször nem csupán ez a családalapítás egyedüli aspektusa. Most bemutatunk nyolc sztármamit, akik már bőven negyven felett jártak, amikor anyai örömök elé néztek. Dr. LifeOrigoMi a titkuk azoknak, akik sosem lesznek betegek?http://www.life.hu/drlife/20170201-akik-soha-nem-lesznek-betegek-ez-a-titkuk.htmlAz influenzaszezon kellős közepén járva a legtöbbünk irigykedve nézi azokat, akik ép bőrrel megússzák a vírust, és azt mondják, soha nem szoktak betegek lenni. De vajon tényleg léteznek ilyen emberek, és ha igen, mit csinálnak másképp? Dr. Life--A leggyakoribb tévhitek a teherbeesésrőlhttp://www.life.hu/drlife/20170202-a-teherbeesesrol-szolo-leggyakoribb-mitoszok.htmlAzt hiszed, 35 éves korodig nincs miért aggódnod a termékenységed miatt? Eleget sportolsz és helyesen táplálkozol, ennyi simán elég a sikerhez? Tévedsz! Most összegyűjtöttük a leggyakrabban emlegetett mítoszokat. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.