Apró változtatások, amelyektől boldogabbnak érezheted magad

boldogság szokás változtatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Majd ha lefogyok, majd ha többet keresek, majd ha végre meg tudom magamnak venni azt a ruhát –gondoljuk, és közben rendületlenül várjuk, hogy ha majd végre miénk lesz, amire vágyunk, boldogabbnak is fogjuk érezni magunkat. A kiegyensúlyozott és boldog élethez azonban ennél jóval több kell. Mutatjuk. 

Hans Christian Andersen A piros cipő című meséjében a kis Karen annyira vágyódik egy pár szép piros lábbelire, hogy egy kisebb trükkel kijátssza a rá felügyelő vak asszonyt, hogy megvásárolja neki a hőn áhított cipőt. Karen számára mindennél fontosabb, hogy a topán az ő birtokát képezze, és amint az a mesékben lenni szokott, meg is fizeti az árát: a cipő a lábára tapad, és arra kényszeríti őt, hogy a végkimerültségig, éjjel-nappal táncoljon benne.

Persze a való életben ez nem történhet meg, Andersen meséje azonban jól illusztrálja azt a mindennapi problémát, amit mi magunk is elkövetünk nap mint nap: hogy

olyan dolgok után áhítozunk, amelyek nem is biztos, hogy valóban boldoggá tudnak tenni bennünket.

Miközben elfelejtünk örülni és hálásnak lenni azért, ami megadatott nekünk.

Olyan dolgok után áhítozunk, amelyek nem is biztos, hogy valóban boldoggá tesznek Forrás: Thinkstock

A boldogság azonban nem egy elérhetetlen állapot: tudatosan, bizonyos szokások megváltoztatásával és kialakításával sokat tehetünk azért, hogy még jobban érezzük magunkat a bőrünkben, elégedettebbek legyünk az életünkkel, saját magunkkal, és értékelni tudjuk azt, ami megadatott nekünk.

Tartsd magadtól távol azokat az embereket, akik miatt csak rosszul érzed magad

A mindennapok során elkerülhetetlen, hogy kapcsolatba kerülj olyan emberekkel, akik inkább elvesznek belőled, semmint hozzád tesznek. Ilyenkor mindig gondolj azokra, akik szeretnek téged, akikkel jól érzed magad, és adj hálát értük, hogy vannak neked. A többiek pedig úgysem számítanak.

Elalvás előtt már ne telefonozz!

Mindennek tudományos oka van: mind a telefonok, mind pedig a tabletek által kibocsátott mesterséges fény,

az úgynevezett kék fény megzavarja a szervezetünk belső óráját

azzal, hogy leállítja az elalvást segítő melatonin nevű hormon működését. Emiatt még éberebb leszel, ami a legkevésbé sem kedvez a jó, minőségi alvásnak.

Az úgynevezett kék fény megzavarja a szervezetünk belső óráját Forrás: Thinkstock

Megtalálni és értékelni az „itt és most” állapotot

Közhely, de a boldogság nem a pénztárca vastagságán múlik. Ugyanolyan, ha nem nagyobb élvezetet tud nyújtani egy bográcsozás a barátokkal vagy a családdal, mint egy méregdrága pezsgővel kísért kaviáros vacsora. Aki nem tanulja meg értékelni azt, amije van, később annak sem fog tudni örülni, ha már mindene meglesz.

Kiderült, mi az igazi boldogság titka

A pénz nem boldogít – tartja a mondás, amit nemrég tudományosan is alátámasztottak egy neves londoni egyetem kutatói, akik szerint az emberi szenvedések nagy részéért sokkal inkább a kisiklott emberi kapcsolatok, valamint a testi és lelki megbetegedések tehetők felelőssé. A cikkért kattints ide!

Kezdd el, vágj bele!

Jodi Picoult amerikai írónő mondta annak idején azt a nagyon is ide passzoló mondást: „A rossz oldalt lehet javítani, de az üreset nem.” Ha van egy jó ötleted, ne halogasd tovább, kezdd el, dolgozd ki, járj utána! Lehet, hogy elsőre nem lesz tökéletes, de mindig van hova fejlődni – és éppen ez adja nem csupán az alkotás, hanem az egész élet szépségét is.

Szervezd meg magad!

Te is arra panaszkodsz, hogy nincs időd semmire? A szabadidődből csípsz le, hogy be tudd fejezni a munkádat, ellátni a ház körüli teendőket és a családodat? Sajnos egy nap még mindig csak 24 órából áll, ám ha tudatosan alakítod a feladataidat, mindenre jutni fog időd. Mindennap tűzz ki kisebb célokat, amiket aznap szeretnél elvégezni – a munkaidő lejárta utána pedig foglalkozz a többi dolgoddal, és mindig szánj elegendő időt a feltöltődésedre is.

Mindig szánj elegendő időt a feltöltődésedre is Forrás: Thinkstock

Tanulj meg végre nemet mondani

Tudatosítsd magadban, hogy a nem szócska az önkontroll kifejezőeszköze. Attól, hogy valakinek a kérését vissza kell utasítanod, nem leszel kevésbé szerethető mások szemében, és saját magadat erősíted vele.

Így tanultam meg nemet mondani

Nem is olyan régen a Life.hu Lélekfitnesz elnevezésű kihívásában tesztelte magát a kolléganőnk nemet mondás terén – az általa írt cikket ide kattintva olvashatod el.

Ne állíts magad elé irreális célokat

Itt most nem arról van szó, hogy egyáltalán ne is legyenek nagy céljaid – sokkal inkább arról, hogy ne akarj például egyetlen hét alatt csodát tenni a súlyoddal, mert csak sírás és csalódottság lesz a vége.

Gondold át reálisan, mire vagy képes,

és hogyan tudod véghezvinni azt, amit elterveztél.

Elakadtál a nagy életmódváltásban? Így tudsz átbillenni a holtpontokonhttp://www.life.hu/drlife/20170308-ha-elakadtal-az-eletmodvaltasban-igy-billenj-at-a-holtpontokon.htmlAz élet valamennyi területére igaz a mondás, miszerint minden fejben dől el. Ugyanez a helyzet a tavasszal oly sokakban megfogalmazódó életmódváltásra is. Ha már megszületett az elhatározás, az fél siker, és tudd, hogy lesznek pontok, amikor úgy fogod érezni, nem megy. Most megmutatjuk, hogyan lendülj át rajtuk. Dr. LifeThinkstockHíres modellek, akiket fogyatékosságuk tett gyönyörűvé és példaképpéhttp://www.life.hu/drlife/20170320-fogyatekos-modellek-koztuk-winnie-harlow-madeline-stuart-melanie-gaydos.htmlAz utóbbi években egyre inkább feloldódni látszik a divatipar tökéletességre való ádáz törekvése, ezáltal pedig egyre több különleges karakterű modell került a figyelem középpontjába, akik valamilyen testi vagy szellemi fogyatékossággal élnek együtt. Ők az élő példa arra, hogy a szépség és a tökéletesség relatív fogalom. Dr. Life--Miért baj az nekünk, ha előttünk teszi szét a lábát egy sovány modell?http://www.life.hu/drlife/20170314-yves-saint-laurent-kampany-hatasa-a-testkepre-es-az-etkezesi-zavarokra.htmlHatalmas botrányt kavart a napokban a világhírű divatház, Yves Saint Laurent kampánya, amelyet később a francia reklámfelügyeleti hatóság el is távolíttatott. De mi volt az üzenete, és miért káros ránk, földi halandókra nézve? Ennek jártunk utána. Dr. Life--Furcsa és titokzatos betegségek, amelyektől garantáltan kiráz a hideghttp://www.life.hu/drlife/20170313-furcsa-betegsegek-amelyektol-kiraz-a-hideg.htmlTudósok szerint az emberi faj változatosságáról egy-egy mutáció gondoskodik, ez tesz bennünket egyedivé, ez különböztet meg bennünket másoktól. Most összegyűjtöttünk néhány furcsa rendellenességet, amely nem csupán a különbözőségről gondoskodik, hanem a hidegrázásról is. Dr. LifeOrigoMegfázás, ami halálos is lehet: minden, amit a járványos hörgőgyulladásról tudni kellhttp://www.life.hu/drlife/20170303-a-jarvanyos-horgogyulladas-betegseg.htmlMagas láz, sípoló, kimaradó, vagy éppen szapora légzés – általában ezekkel az ijesztő tünetekkel kezdődik a főként csecsemőket érintő hörgőgyulladás, amely miatt kiugróan sok kisgyermeket ápolnak a Debreceni Egyetem gyermekklinikájának intenzív osztályán. A járványos hörgőgyulladás nem egy sima megfázás, és már az első tünetek jelentkezésekor komolyan kell venni. De mire figyeljen a szülő? Erről beszélgettünk Dr. Novák Hunorral. Dr. LifeThinkstockSzokások, amelyekkel saját magadat pusztítodhttp://www.life.hu/drlife/20170302-onpusztito-szokasok.htmlEleget aludni, megfelelően étkezni, káros szenvedélyeket mellőzni – a helyes életmódra való törekvés azonban nem merül ki ennyinél. Sokszor talán észre sem veszed, de a régi beidegződések, szokások és gondolatok is ugyanúgy pusztíthatnak téged. Most összegyűjtöttünk néhányat, amelyekkel jobb, ha mielőbb felhagysz. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.