Miért éppen Norvégia? Kiderültek a világ legegészségesebb országának titkai

egészség Norvégia egészséges Skandináv Svédország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy nemrég készült felmérés szerint Norvégiában élnek a legegészségesebben az emberek. De vajon miért? És melyek azok a szokások, amelyeket érdemes eltanulni az északi ország lakóitól? Ennek jártunk utána.

2017 elején egy svéd egészségügyi alkalmazás segítségével 9 ország nagyjából 300 ezer felhasználó adatát gyűjtötték össze és vetették össze arra vonatkozóan, hogy melyik ország, generáció és nem tekinthető a legegészségesebbnek sport-, táplálkozási és folyadékfogyasztási szokásaikat nézve.

Az alkalmazás az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Svédország, Norvégia, Németország, Olaszország, Franciaország, Spanyolország és Oroszország adatainak vizsgálata alapján úgy találták, hogy bár az év első felében valamennyi ország törekedett a kalória bevitelének mérséklésére és a testmozgásra, közülük mégis a norvégok voltak a legegészségesebbek:

ők mozogtak a legtöbbet, ők étkeztek a legegészségesebben és itták a legkevesebb alkoholt.

A norvégok mozogtak a legtöbbet Forrás: Thinkstock

A norvégokat nem is olyan meglepő módon a svédek, majd pedig a britek követték a ranglétrán. De mi az, amit az északi országok népei másképp csinálnak, mint a többiek? Ennek jártunk utána.

Mozogni, amennyit csak lehet

A kutatás eredményei szerint a norvégok egy hónapban átlagosan nyolc alkalommal mozognak, amibe beletartozik többek között a több órán át tartó túrázás is. Ezzel pedig jóval felülmúlták a többi nemzetet sport terén.

Bár a havi nyolc alkalom elsőre nem tűnik soknak, heti lebontásban nézve ez már két alkalmat jelent, ami akár ha csak hétvégére is korlátozódik, akkor is rengeteget tettek az egészségi állapotukra nézve. A Loughborough-i Egyetem kutatói egy korábbi vizsgálatukban megállapították, hogy ha csak hétvégén jut időnk a sportolásra, azzal is ugyanott tartunk, mint a hétköznapokra elosztott edzésadagokkal.

Mindennek az alapja: sok zöldség, sok gyümölcs

Érdekes, hogy a három dobogós ország közül a statisztikák szerint a britek fogyasztották a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt: ez havonta átlagosan 105 darab zöldséget és gyümölcsöt jelentett. Ez a mennyiség azonban még mindig nem éri el az ajánlott napi öt adag zöldséget és gyümölcsöt (nem hogy az Imperial College London által iránymutatóként adott 10-et).

A britek fogyasztották a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt Forrás: Thinkstock

Amiben mégis a két skandináv ország jár előrébb, az a mérsékeltebb szénhidrátfogyasztás: a táplálkozási szokásokat tekintve ők sokkal kevesebbet fogyasztanak például kenyérből, és többet különféle fehérjékből és zöldségekből.

Csak csínján az alkohollal!

A felmérésben szó esik továbbá az alkoholfogyasztási szokásokról, amely alapján megint csak Norvégia került ki győztesként, magyarul itt a legkevesebb az egy főre jutó alkoholmennyiség.

Mielőtt azonban még a táplálkozási szakértők példálózni kezdenének a skandináv országgal, eláruljuk: bár Norvégiában is fogyasztanak alkoholt,

jóval nehezebben és drágábban lehet hozzájutni, mint például itthon vagy az Egyesült Királyságban.

Semmi gyorsat, csak minőségit!

Valószínűleg keveseknek okoz meglepetést, hogy a legtöbb „junkfood," mint a pizza és a többi bő olajban sült étel az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban fogy, míg a svédek alig esznek ilyen jellegű ételeket, annál több friss és helyi alapanyagból készült finomságokat.

Csak minőségit! Forrás: Thinkstock

Norvégia és Svédország táplálkozási szokásai nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az dobogó két legfelső fokán végezzen ez a két északi ország: a skandinávok étrendje ugyanis rendkívül kiegyensúlyozott, sok egészséges zsírt, zöldséget, gyümölcsöt és összetett szénhidrátot tartalmaz, amely hozzájárul a szív, az érrendszer egészségének megőrzéséhez és a koleszterin- és vércukorszint szabályozásához.

Mérték és természet

Lagom és friluftsliv – így nevezik azt a két jellemzően skandináv életszemléletet, amely mostanában egyre nagyobb népszerűségnek örvend szerte a világban.

A lagom tulajdonképpen azt jelenti, hogy mindent csak mértékkel: vagyis nem korlátoz semmiben, pusztán nem szabad átesni vele a ló másik oldalára. Ez ugyanúgy igaz az étkezésekre, mint a mozgásra és az élet megannyi területére is. A friluftsliv azt jelenti: a természet az igazi otthon, vagyis érdemes minél több időt tölteni kint a szabad levegőn.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.