rákdiagnosztika2017 daganat gének daganatok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vajon a daganatos megbetegedések a génjeinkbe kódoltak vagy külső tényezők befolyásolják a kialakulásukat?

A rákkutatók szerint kevésszer lehet bizonyítani az öröklődés hatását, az esetek döntő hányadában a belső és a külső tényezők egyaránt felelősek azért, hogy kinek a szervezetében indul el rosszindulatú sejtosztódás. A rákos megbetegedéseknek nagyjából az 5-10 százaléka az, amely örökletes genetikai hibákhoz köthető. Az örökletes génhibákat hordozó családokban azok a családtagok, akik a hibás géneket öröklik, nagyobb valószínűséggel betegszenek meg rákban, mint az öröklött génhibát nem hordozó emberek. Szerencsére ma már bárki számára elérhetőek azok a vizsgálatok, amelyeknek a segítségével az orvosok képesek kiszűrni a rákos megbetegedésre hajlamosító génhibákat.

Ezek a vizsgálatok többtíz-féle öröklődő ráktípusra szűrnek, így még időben, a betegség esetleges kialakulása előtt tájékozódhatunk arról, mennyire vagyunk génjeink által kitéve a daganatos megbetegedések kialakulásának lehetőségének.

Ezek a vizsgálatok többtíz-féle öröklődő ráktípusra szűrnek Forrás: Thinkstock

A tumor, vagy más néven daganat

A daganat, tumor vagy neoplázia a szervezet megváltozott sejtjeinek progresszív burjánzásából származó körülírt szövetszaporulat, amelynek növekedése a kiváltó tényezők megszűnése után is tovább tart és viszonylag független a szervezet szabályozó mechanizmusától. A daganat lehet rosszindulatú vagy jóindulatú. A tumor kifejezés szó szerint „duzzanatot" jelent, és időnként ebben az értelemben használatos.

Külső tényezők

A dohányzás és a táplálkozás. A genetikai hajlamon túl külső tényezők is befolyásolhatják a daganatos megbetegedések kialakulását. A két fő ok a helytelen táplálkozás és a dohányzás lehet. A dohányzás – a passzív dohányzás is – minden rákfajta kialakulásának valószínűségét növeli, de különösen a tüdő-, száj-, gége- és húgyhólyagrákét, az emésztőrendszeri rákok kialakulásában pedig a helytelen táplálkozás játszik szerepet. A táplálkozás tekintetében kimutatták, hogy a magas zsírtartalmú táplálékbevitel fokozza az emlő-, a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát. Egyébként nem elsősorban a zsír önmagában, hanem a túlhevült, odaégett származékok a rákkeltők. A húsok esetében az erősen sózott, szárított, pácolt és füstölt húsok rendszeres fogyasztása növeli a gyomorrák kialakulásának kockázatát, míg az élelmiszeradalékok, tartósítószerek csak nagy dózisban adva bizonyultak rákkeltőnek, de ezeket az élelmiszereink rendkívül kis mennyiségben tartalmazzák. Veszélyt ezért nem igazán jelentenek.

Alkoholfogyasztás. A túlzott alkoholfogyasztás is kedvez a rák kialakulásának. Szakmai körökben bizonyítottnak tekintik, hogy nagymértékű fogyasztása gége-, szájüreg-, garat-, nyelőcső- és májrák vonatkozásában oki tényezőként szerepel. Az erős italozás és dohányzás együttesen a szájüregi és nyelvrák illetve a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát többszörösére növeli. Minden jel szerint nőknél az emlőrák előfordulási gyakoriságát is jelentősen növeli.

A túlzott alkoholfogyasztás is kedvez a rák kialakulásának Forrás: Thinkstock

Életmódbeli tényezők. Régóta ismert az orvostudományban, hogy az elhízás - amellett, hogy számos más megbetegedés (cukorbetegség, magas vérnyomás, koszorúér-elmeszesedés stb.) gyakoribb előfordulását eredményezi , fokozott kockázati tényező egyes rákféleségek kialakulásában is. Elhízott nők körében a méhtest-, epehólyag- és emlőrák, elhízott férfiakban pedig a vastagbél- és prosztatarák gyakoribb előfordulását észlelték. A prosztatarák az ülőéletmóddal is összefüggést mutat.

Egyéb tényezők. A radioaktív és a különböző elektromágneses sugárzások rákkeltő hatásáról sok bizonyíték áll rendelkezésre. Az ultraibolya sugárzás például közvetlenül a bőrt éri, és a bőrrákok kialakulásában játszik nagy szerepet, a röntgen-sugár a mélyebb szöveti rétegekbe is behatol. A környezetünkben lévő vegyi anyagok, mérgek kívülről vagy a testbe bejutva okozhatnak bajt. Civilizált életünk során a vegyi anyagok egy részét nagyon nehéz elkerülni; a minket körülvevő rákkeltő anyagok közül a legfontosabbak az arzén, az azbeszt, illetve egyes festékek és lakkok alkotórészei.

Ha már megtörtént a baj, akkor sem kell aggódunk

Az utóbbi években forradalmi változások zajlanak a rákgyógyításban: számos ráktípusnál váltak elérhetővé a célzottan ható készítmények, amelyekkel - ha a megfelelő páciensnek adják - jelentős állapotjavulást lehet elérni.

Az utóbbi években forradalmi változások zajlanak a rákgyógyításban Forrás: Thinkstock

Kibontakozóban van azonban egy ennél nagyobb horderejű eredmény is. Ismert, hogy ha egy mutáció valamely szervben rákot képes okozni, akkor ugyanaz a mutáció - anatómiai egységtől függetlenül - más szerveinkben is rákot okozhat. Ami azonban ennél is fontosabb, hogy egyre több, egy adott célpontra kifejlesztett célzott szerről derül ki, hogy több daganattípusban is hatékony, amennyiben ez a célpont jelen van a tumorban. A célzott terápia sikerének feltétele, hogy a gyógyszert a megfelelő beteg kapja: ennek eldöntéséhez szükségesek a daganatgének elemzésén alapuló, a gyógyszerek hatékonyságát előrejelző vizsgálatok.

„A daganatokban lévő génhibák többsége nem öröklődik és kizárólag a daganatszövetben található. Ezért a vizsgálatokat alapvetően a daganatszövetből végzik erre felkészült speciális laboratóriumokban. A már finanszírozott gyógyszerek alkalmazásához szükséges egy-két gén vizsgálata sok helyen elérhető és támogatott. Hazánkban lehetőség van ezeket kiegészíteni a személyre szabott alkalmazáshoz szükséges további tesztekkel és a klinikai vizsgálatokban lévő hatóanyagok célpontjaival, hogy növeljék annak lehetőségét, hogy a beteg személyre szabottan a megfelelő kezelésben részesüljön. A célzottan ható, a génhibák eredményét „kijavító", és így a daganatfejlődést lassító, vagy esetleg megszüntető készítmények egyes ráktípusoknál már elérhetővé váltak, amelyekkel egyes esetekben gyors és drámai állapotjavulást lehet elérni. Ezeknek a terápiáknak azonban csak egy része törzskönyvezett és finanszírozott és a legtöbb készítmény pedig még csak klinikai vizsgálatok keretében hozzáférhető.

A daganatokban lévő génhibák többsége nem öröklődik és kizárólag a daganatszövetben található Forrás: Thinkstock

Fontos szem előtt tartani, hogy a kezelő orvos és betege a laboratóriumi leletek ismeretében döntsön az új, személyre szabott szerek terápiába építéséről, hiszen minden esetben egyedi döntés szükséges és a kemoterápiát vagy sugárkezelést sem feltétlen váltja ki a célzott kezelés. Ha megvan a célpont és a tervezett hatóanyag, akkor sem biztos, hogy a beteg rögtön megkaphatja az adott kezelést. Ezeket a hatóanyagokat a szakmai szabályokat figyelembe véve kell az adott beteg terápiás tervébe beépíteni különös tekintettel arra, hogy a célzott gyógyszeres kezelésnek is lehetnek komoly mellékhatása .Fontos tehát, hogy a beteg kezelését tervező, irányító szakemberek szoros együttműködésben dolgozzanak a daganatos beteg egész kezelése során, különösen a terápiás váltások tervezésekor." – avatott be minket az egyénre szabott kezelési módszerek titkába Dr. Mathiász Dóra, az Oncompass Medicine klinikai igazgatója.

A szakértőről

Dr. Mathiász Dóra a Semmelweis Egyetemen szerezte diplomáját, az MBA képzést az Oxford Brooks Egyetemen végezte. Három szakvizsgával rendelkezik: belgyógyászat, klinikai farmakológia és egészségbiztosítás. Az egyetem elvégzését követően belgyógyászként dolgozott Budapesten és Brüsszelben. Külföldről hazatérve a gyógyszeriparban helyezkedett el. Orvosigazgatói pozícióban dolgozott 21 évig. Anyanyelvén kívül két idegen nyelven beszél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.