Így teszi tönkre az egészséged a diétás kóla

Forrás: Thinkstock -
egészségtelen light cola diétás kóla
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt eddig is tudtuk, hogy a cola tele van műanyaggal és cukorral, ami egyáltalán nem tesz jót az egészségünknek. Viszont akkor sokan fellélegeztek, mikor megjelent a light változat, pedig most kiderült, hogy az sem jobb semmivel, sőt...

Amerikában egy kutatócsoport 2888 ember részvételével kísérletet végzett, amely megdöbbentő eredményeket hozott. Azok, akik mindennap édesítőszeres, szénsavas italt fogyasztanak (leginkább kólát), azok háromszor nagyobb eséllyel kaphatnak

időskori demenciát, vagy akár stroke-ot is.

Az is megdöbbentő, hogy már 3 deci napi fogyasztás is elég lehet ahhoz, hogy később nagy baj legyen. Sokakban felmerült a kérdés, hogy miért pont ezek az italok okozhatnak ekkora galibát, de erre is van tudományos magyarázat:

Jobb ha elfelejtjük a diétás üdítőket Forrás: Thinkstock

a szénsavas italok és a mesterséges édesítőszerek is érszűkítő-hatásúak, tehát a kettő együttes fogyasztása növeli az érelzáródás esélyét.

A Vermont Egyetem professzora, Rachel K. Johnson véleménye szerint ha valaki diétázik, akkor semmiképp se fogyasszon diétás üdítőket, az egészség érdekében érdemes beérni a szénsavmentes ásványvízzel - írta meg a ScienceAlert

5+1 ital, amit sosem szabadna innod

Sokukat mindennap fogyasztjuk, mivel a köréjük épülő marketing meggyőz mindannyiunkat arról, hogy mennyire egészségesek. Pedig nem! Íme 5+1 ital, amivel kapcsolatban eddig tévhitben éltél.

A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) állásfoglalása: Az ISA állásfoglalása leszögezi: nincs hihető mechanizmus annak magyarázatára, hogy potenciális kapcsolat volna a diétás üdítők és az agyvérzés (stroke) vagy a demencia kialakulása között. Napjainkban az elhízás (ami egyben a szív- és érrendszeri betegségek, köztük a stroke fő kockázati tényezője) és a demencia ismert rizikófaktorának számító cukorbetegség egyre inkább terjedőben van világszerte. Az ISA álláspontja szerint ebben a helyzetben népegészségügyi szempontból veszélyes elrettenteni az embereket az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek használatától, hiszen azok biztonságos és hatékony módját jelentik a testsúlycsökkentésnek és -karbantartásnak éppúgy, mint a vércukorszint-szabályozásnak. A kutatók (Pase és szerzőtársai) maguk is hangsúlyozták, hogy a tanulmányuk egyetlen embercsoport megfigyelésére épült és nem alkalmas ok-okozati összefüggés kimutatására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.