cukorfüggőség cukorelvonás függőség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hiába hangoztatják egyre több fórumon, hogy miért nem érdemes sok cukrot fogyasztani, mégis rengetegen vannak, akik nem képesek lemondani róla. Ennek pedig oka van. 

Egy amerikai végzős egyetemista kíváncsi volt arra, hogy mi történik akkor, ha felhagy a cukorfogyasztással. Andrew-ról tudni érdemes, hogy kifejezetten édesszájú, vagyis előszeretettel fogyaszt bármit, amiben van cukor.

A 40 napos böjt végére ő is belátta, hogy cukorfüggőség bizony létezik. Olyan dolgokat tapasztalt magán, mint a drogfüggők:

"Az első néhány nap brutálisan nehéz. Olyan, mint a kábítószereseknek az elvonó. Azt vettem észre magamon, hogy a cukorhiány ellensúlyozása érdekében rengeteg szénhidrátot ettem" - mesélte a fiú.

Cukorfüggőség bizony létezik Forrás: Pinterest

Nem csoda, hogy a cukor és a drog egy halmazba került bizonyos értelemben, ugyanis mindkettő serketni a dopamintermelést és felszabadítást, ami pedig köztudottan a jókedvünkért felelős vegyület. Ám egy idő után, a szervezet

pont úgy hozzászokik, akár a drogokhoz,

vagyis nagyobb dózist kell bevinni azonos hatás elérése érdekében.

"Meg lehet szokni a cukormentes életet, de a vágyódás szinte sosem múlik el"

Számos kísérletet végeztek már, de egyelőre még csak patkányokon. Kiderült, hogy az elvonási tünetektől szenvedő állatok sokkal impulzívabban viselkednek, és arra is volt példa, hogy az állatok indokolatlanul reszketni kezdtek.

A kutatók arra gondolnak, hogy az emberi szervezetre is nagyjából hasonló hatásokat gyakorol a cukor, vagyis a megvonás is ilyesmi tünetekkel jár - írta meg a Mashable.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.