Egy nő kivett 2 nap szabit, hogy mentálisan feltöltődjön - Így reagált a főnöke

mentális betegség pszichés betegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan még most is titkolják a munkahelyükön, ha valamilyen mentális, pszichés betegségük van. Nem is ok nélkül! Előfordult, hogy egy munkavállalót arra kötelezett a HR-igazgató, hogy előre jelentse be, mikor lesznek pánikrohamai.

Madalyn Parker mérnökként dolgozik az Olark nevű cégnél, ami egy ingyenes csevegő appot működtet. Parker a napokban egy levelet küldött a vezérigazgatónak és az összes alkalmazottnak ezzel a szöveggel:

„Helló csapat,

Kiveszem a mai és a holnapi napot, és a mentális egészségemre fogok fókuszálni. Remélhetőleg jövő héten megújulva térek vissza.

Köszi:
Madalyn”

Egy nő mentális problémájára hivatkozva vett ki szabadságot Forrás: Thinkstock

A levélre maga a vezérigazgató Ben Congleton válaszolt a nőnek:

„Madalyn,

Személyesen is szeretném megköszönni neked ezt a levelet. Minden alkalommal, amikor ezt teszed, emlékeztetsz arra, hogy mennyire fontos, hogy a betegszabadságot a mentális egészségünkre is fordítsuk. Nem tudom elhinni, hogy ez nem egy bevett, szokványos helyzet minden egyes szervezetnél és cégnél. Te vagy számunkra a követendő példa, hogy eltöröljük a stigmákat, ha a mentális egészségről van szó.”

Mi a helyzet itthon?

"idehaza a betegjog sérül azzal, hogy egy táppénzes papírra felkerül az úgynevezett BNO-kód (az egyes betegségek megnevezése), vagy az, hogy melyik osztályon feküdtünk. Így pedig a munkáltatónk mindent megtud rólunk és a betegségünkről. A megbélyegzés, a munkavesztés terhe mellett pedig félő, hogy senki nem fogja felvállalni, hogy depressziós, bipoláris, pánikbeteg vagy skizofrén. Az már egy másik kérdés, hogy miért is kellene felvállalnia..."- mondja Oriold Károly, a Lélekben otthon oldal felelős szerkesztője.

Amikor Parker megírta a történetét a Twitteren, közel 12 ezer ember osztotta azt tovább.

- nyilatkozta a nő, akit sokan megkerestek, miután a története nyilvánosságra került. „Írtak olyanok, akik arról számoltak be, hogy amikor pánikrohamot kaptak a munkahelyükön, akkor a főnökük egy külön szobát és orvosi segítséget biztosított számukra, de találkoztam negatív példákkal is.

Egy férfit behívott a HR vezetője, mert az egészségbiztosítása miatt előre akarták tudni, hogy mikor lesz pánikrohama.”

Előre akarta tudni a HR-es, hogy mikor lesznek a férfinak pánikrohamai Forrás: Thinkstock

Ördögi kör

A Lélekben otthon alapítvány két éve indított egy nemzetközi programot, amelyben a mentális problémákkal küzdő munkakeresőkkel kapcsolatban adtak segítséget a munkaügyeseknek.

A felmérésből kiderült, hogy a munkaadók tartanak a depressziós, lelki beteg álláskeresőktől, viszont a hosszú ideje munkanélküli, de dolgozni akaró emberek gyakran pszichés problémákkal küzdenek.

Beszédes adat

Egyes feltételezések szerint Magyarországon évi 495 millió tabletta Xanax fogy.
Johnny Depp mentális vizsgálatra szorul http://www.life.hu/drlife/20170502-volt-menedzsere-szerint-johnny-depp-mentalis-vizsgalatra-szorul.htmlJohnny Depp feje felett mostanában durván összecsaptak a hullámok, a sztár pedig egyáltalán nem tudja kormányozni élete hajóját, hiába ő a Karib-tenger kalóza. Dr. Life--8 szokás, amit a mentálisan erős emberek gyakorolnakhttp://www.life.hu/drlife/20170418-mentalisan-eros-emberek-szokasai.htmlA mentális erő nem valamiféle privilégium, avagy a szerencsés csillagzat alatt születettek kiváltsága, sokkal inkább döntés és fegyelem kérdése. Most összegyűjtöttük azokat a dolgokat, amelyeket érdemes eltanulni a mentálisan edzett emberekről. Dr. LifeThinkstockSúlyos mentális betegséggel küzdött III. György királyhttp://www.life.hu/drlife/20170405-iii-gyorgy-kiraly-sulyos-mentalis-betegseggel-kuzdott.htmlEgy számítógépes program III. György király több száz levelét elemezte. Ezek alapján fény derült az őrült királynak is nevezett brit uralkodó mániás betegségére. Dr. Life--Bipoláris vagyok, randizni akarok - Ilyen a párkeresés, ha mentális betegséged vanhttp://www.life.hu/drlife/20170308-mentalis-betegen-ilyen-a-parkereses-es-a-parkapcsolat.htmlMeglátni és megszeretni – bár a hollywoodi filmek szerint pontosan így kell(ene) indulnia minden valamirevaló szerelemnek, a valóságban ennél jóval bonyolultabb ismerkedni, randizni és végül boldogan élni, lehetőleg életünk végéig. Különösen, ha az egyik fél, mint jelen esetben a The Guardianon megjelent cikk írója valamilyen mentális zavartól szenved. Emily Reynolds remekül összefoglalja, milyen buktatókkal kell megküzdenie annak, aki bipoláris zavar ide vagy oda, de szeretne párra lelni. Dr. LifeThinkstockA testeden is meglátszik, ha mentális problémád vanhttp://www.life.hu/drlife/20161202-a-mentalis-problemak-mint-a-depresszio-es-a-szorongas-testi-bajt-okozhat.htmlAz alternatív gyógyászat és a kínai orvoslás alapja, hogy a test és a psziché kölcsönös kapcsolatban állnak egymással. Egy nemrég megjelent kutatás szerint mindez a fiatalokat is ugyanúgy érintheti: a neves svájci Bázeli Egyetem kutatói tinédzsereken vizsgálták, hogyan befolyásolja a fizikai jóllétet egy-egy mentális zavar. Dr. LifeThinkstockMiért nem kér segítséget a férfi, ha a mentális egészségéről van szó?http://www.life.hu/drlife/20161116-a-ferfiak-inkabb-nem-fordulnak-pszichologushoz-ha-mentalis-problemajuk-van.htmlA férfi mindent megold, megjavít és elsimít, ám ha a mentális egészségéről van szó, mintha megakadna – egy friss kutatás eredménye szerint ugyanis hiába vannak tisztában azzal, hogy gond van, a nőkkel ellentétben inkább nem fordulnak vele szakértőhöz. Mindeközben a statisztikák szerint még mindig az erősebbik nem tagjai követnek el több öngyilkosságot. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.