Élet a betét és a tampon előtt – ezeket használták régen a menstruáló nők

menstruáció
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma már nemcsak a hagyományos betét és tamponválaszték áll a nők rendelkezésre, ha menstruációról van szó, hanem alternatív megoldások, mint a mosható betét vagy az intimtölcsér. De régen még nyúlszőrből készült pelenkát, és cédruskérget használtak a menstruáló hölgyek.

Egyiptom - Papirusz

Az ókori egyiptomiak állítólag a puhább papiruszokat használták betét gyanánt, azokon a bizonyos napokon. A papiruszt számos célra használták az ókorban, természetesen elsősorban írásra. Ahhoz hogy a papirusz rugalmasabb legyen, a nők vízbe áztattak, így helyezték az alsójukba.

Az ókori egyiptomiak állítólag a puhább papiruszokat használták betét gyanánt, azokon a bizonyos napokon Forrás: Thinkstock

Görögország - gyapjú, Észak-Amerika - cédrus

Az ókori Görögországban gyapjút használtak akkoriban, míg az amerikai őslakos indián nők, a cédrus kérgét.

Ez bizony elég fájdalmasan hangzik, de természetesen a különlegesen jó nedvszívó, könnyű és vékonykérgű cédrushoz, különböző szöveteket adtak. Ebből egyfajta pelenkát készítettek a menstruáló nők.

Észak-Amerika - bölénybőr

A bölény bőrét használták betétként az Észak-Dakotában élő őslakosok. Természetesen a bölények húsát élelemként fogyasztották, de a többi részét sem pazarolták el az indiánok. A csontokból késeket és szerszámokat készítettek, a patákat a poharak, evőeszközök készítéséhez használták fel. A bivaly bőrét vízbe áztatták, majd alaposan lekaparták, ezt követte a nyújtás, és egy újabb áztatás és kaparás. Ezt addig ismételték, míg teljesen sima felületet nem kaptak.

Ezután megszárították, füstölőre tették, és végül egy puha, hajlékony bőrréteget kaptak, amit cédrussal bélelve használtak betétként.

A bölény bőrét használták betétként az Észak-Dakotában élő őslakosok Forrás: Thinkstock

Afrika és Ausztrália - fű

A hosszú, 20-30 centis fűféléket tamponként és betétként is használták az afrikai és az ausztrál nők. Az első verzió egy különös párnácska volt, amit a hosszú fűszálakból fontak a nők. A növényi rostok nagyban hasonlítottak a len és pamut termékekhez. A tamponokat fű és különböző gyökerek összetekercseléséből készítették.

Nyuszi...

Bár kevés írásos forrás maradt fent erről, de tény, hogy a nők évszázadokkal ezelőtt nyúlszőrt is használtak a menstruáció idején.

Mit mond a szakértő?

"Bár a nyúlszőrt több helyen is megemlítik, igazán sok információt nem tudunk róla. A tengeri szivacsról viszont igen. Azt ugyanis máig használják Európában és az Egyesült Államokban is. Egyrészt nagyon könnyű a használata, igazán kényelmes és nem szívja el annyira a hüvelyből a nedvességet. Állítólag régen akkor is használták a nők, ha nem akartak teherbe esni. Egyébként a világ legelső intimkelyhét már a harmincas években elkészítették. Kelyheket aktívan az USA-ban kezdték el a 80-as évektől használni, csak akkor még nem orvosi szilikonból volt, hanem lebomló gumiból, ma Keeper Cup a neve." - mondja Csete Mónika, aki szeretett volna létrehozni valamit, ami megkönnyíti a nőknek azokat a bizonyos napokat. A nagymamája egyik régi ötletét fejlesztette tovább, és ha menstruációról van szó, akkor ő bizony igazi guru. A vele készült interjúnkat is olvashatod!
Le a tabukkal: Miért undorodnak maguktól a nők menstruáció alatt?http://www.life.hu/drlife/20170601-menstruacio-betet-tampon-intimtolcser.htmlCsete Mónika grafikusként és muzeológusként dolgozott, aki pont úgy találkozott minden hónapban a menstruációval, ahogyan te is. Egyszerre szeretett volna felállni az íróasztal mögül, és létrehozni valamit, ami megkönnyíti a nőknek azokat a bizonyos napokat. A nagymamája egyik régi ötletét fejlesztette tovább, és ha menstruációról van szó, akkor ő bizony igazi guru. Dr. LifeThinkstockA leggyakoribb tévhitek a menstruációrólhttp://www.life.hu/drlife/20170420-tevhitek-a-menstruaciorol.htmlBár manapság egyre kevésbé számít tabu témának a menstruáció, mégis sokak fejében makacsul tartja magát néhány tévhit vele kapcsolatban. Most összegyűjtöttük ezeket. Dr. LifeThinkstock6 cikinek gondolt dolog, amit minden nő megtapasztal a menstruáció idejénhttp://www.life.hu/drlife/20170412-6-ciki-dolog-a-menstruacio-idejen.htmlTe is folyton ellenőrizgeted a nadrágod állapotát a menstruáció alatt? Nem bírsz (és nem is akarsz) leállni az evéssel? Most összegyűjtöttünk hat olyan dolgot, amelyek miatt kínosan érezheted magad a menzeszed idején – miközben mindenki más is pontosan ugyanezeken megy át. Dr. LifeOrigoÍgy beszélnek az emberek a menstruációról szerte a világbanhttp://www.life.hu/drlife/20170314-a-menstruaciorol-igy-beszelnek-szerte-a-vilagban.htmlJönnek a kommunisták. Epres napok. Andrew, aki havonta egyszer ellátogat hozzám – nem, ezek nem furcsa filmcímek, hanem olyan szlengkifejezések, amelyekkel a világ különféle országaiban igyekeznek körülírni a menstruációt. A Buzzfeed által készített felmérésnek hála most összegyűjtöttük a legjobbakat. Dr. LifeOrigoAmit mindig is tudni akartál a menstruációról, de sosem merted megkérdeznihttp://www.life.hu/drlife/20170307-a-menstruaciorol-amiket-sosem-mertel-megkerdezni.htmlHiába nyílt ki a világ, hiába írunk 2017-et, a menstruációról beszélni valamiért még mindig kényes, nem odaillő és zavarba ejtő. Most összegyűjtöttünk néhány érdekes kérdést vele kapcsolatban, amelyek valószínűleg a te fejedben is megfordultak már, de még soha nem tetted fel őket. Dr. LifeThinkstockPremenstruációs szindróma: amikor a menzesz egyet jelent a pokollalhttp://www.life.hu/drlife/20170119-premenstruacios-szindroma-ellen-mit-lehet-tenni.htmlÁllandó hangulatingadozások, feszültség és idegesség – egyelőre megoszlanak az adatok arról, hogy a nőknek pontosan hány százalékát is érintik a premenstruációs szindróma, más néven PMS tünetei. Te is tapasztalod magadon a tüneteket? Olvass tovább! Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.