Több nő hal meg keringési betegségek következtében, mint férfi

Forrás: Dreamstime -
szívinfarktus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A köztudatban a mai napig az él, hogy a szívinfarktus és az egyéb  keringési betegségek inkább a férfiakat érinti, pedig ez nem igaz. A nők 57 százaléka hal meg ma Magyarországon szívproblémák miatt, 43 százalékuknál pedig még csak mellkasi fájdalom sem utal arra, hogy nagy a baj - írja a Szívderítő nyomán az Origó. A Magyar Kardiológusok Társasága, illetve az általuk is alapított Pirosban a Nőkért mozgalom: arra hívja fel a figyelmet, hogy a nőknek is jobban oda kell figyelniük a kardiológiai problémára utalható tünetekre. 

A statisztikák szerint több nő hal meg keringési betegségek következtében, mint férfi. Hogy miért? A nőknél a klasszikus tünetek gyakran teljesen észrevétlenek, így ők sokszor késve kérnek szakszerű ellátást. Ráadásul magasabb a fájdalomtűrő küszöbük, így könnyebben hagynak figyelmen kívül akár komoly bajt jelző panaszokat is. Egy friss norvég kutatás szerint azoknak, akiknek magasabb a fájdalomküszöbük, gyakrabban lesz észrevétlen, úgynevezett csendes szívinfarktusuk azokhoz képest, akik kevésbé tolerálják a fájdalmat.

Forrás: Dreamstime

"Teljesen megszokott, hogy a nő nemcsak gondoskodik a családjáról, de ő az, aki figyel az egészségükre is. Egészségesen főz, közben ostorozza a férjet, barátot, hogy menjen el az orvoshoz, viszi a gyereket, akár már egy méhcsípéssel is, magára viszont szinte egyáltalán nem figyel. Ahogy a környezete sem" - nyilatkozta dr. Masszi Gabriella, a Magyar Kardiológusok Társasága hypertónia munkacsoportjának vezetőségi tagja.

"Bár a szívinfarktust klasszikusan a férfiak betegségeként kezeljük és a nőket az ösztrogén hormon is védi ettől a megbetegedéstől, idővel azonban rájuk nézve mégis fenyegetőbb a veszély - csak éppen
körülbelül 10 évvel később jelentkezik. Fiatalabb korban a dohányzás, a menopausa után pedig a hormonvédelem elvesztése, a magas vérnyomás, a cukorbetegség növeli a kockázatot" - tette hozzá.

A cukorbetegségben szenvedőknél négyszeres, a magas vérnyomás esetében kétszeres az esélye a szívelégtelenség kialakulásának, illetve jelentősen nő az újbóli infarktus kockázata, miközben a túlsúly is komoly rizikófaktort jelent.





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.