Kisbabád van? Így segíts neki átvészelni a kánikulát!

Forrás: Getty Images/iStockphoto/©2016 Katrina Elena Photography/Katrina Elena Trninich -
kisbaba kánikula
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sorra dőlnek meg a melegrekordok, azt javasolják, hogy ilyenkor még a strandra is csak délelőtt vagy délután menjünk ki, a kritikus déli időszakot érdemes fedett helyen átvészelni. De hogyan segíthetnek a felnőttek az egészen pici babáknak, hogy könnyebben viseljék el ezt a hőséget? Mit tegyünk, és mit felejtsünk el? Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamedet, a gyulai kórház újszülött-gyógyász főorvosát kérdeztük

„A legfontosabb ilyen kritikus időszakban, hogy a kisbabák hűvös helyen legyenek. A sétát időzítsük a kora délelőtti, vagy késő délutáni napszakra” - mondja a főorvos, aki kiemeli, hogy a legnagyobb veszélyt a kisbabákra a folyadékvesztés jelenti. „Vannak a szopós, anyatejes csecsemők.

Más folyadékot - babavíz vagy visszahűtött felforralt csapvíz - ilyen korú gyerekeknél, csak láz, vagy hasmenés esetén, orvosi egyeztetés után adjunk” – részletezi a szakember, aki ezután kitér a kisbabák második csoportjára, a tápszeres csecsemőkre.

Egyéves kortól aztán mindenféle folyadékról beszélhetünk, de kerüljünk a cukros italokat. Forrás: ZUMApress.com/(c) 2010 Warner Bros. Entertainment Inc. ñ U.S., Canada, Bahamas & Bermuda© 2010 Village Roadshow Films (BVI) Limited ñ All oth/Peter Iovino

„A hozzátáplálás idején már adhatunk, forralt és lehűtött csapvizet. Szabó András professzornak jelent meg egy remek cikke a témában, amely arról szól, hogy kánikulában ne csak vizet kapjon a gyerek. Azt javasolja hogy nagy melegben tejet, gyümölcslevet, levest és tápszert kapjon. Ebben a korban ugyanis, már nemcsak a folyadékvesztésről, hanem elektrolit vesztésről is beszélünk. Egyéves kortól aztán mindenféle folyadékról beszélhetünk, de kerüljünk a cukros italokat. Nyáron egyébként is kevesebb kalóriára van szüksége a szervezetnek. Jöhet a cukor nélküli limonádé, a természetes gyümölcslé, vagy gyümölcslevesek és persze a szénsavmentes víz.”

TILOS: Ne itassátok jéghideg vízzel a gyerekeket. A kicsik is verejtékeznek, ezzel pedig hűtik a saját kis testüket. Ha langyos folyadékot adunk nekik inni, akkor megmarad a verejtékezés és az önhűtés, de ugyanez nem működik, ha nagyon hideg italt kapnak.

Csak ésszel a klímával!

Dr. Abdulrahman kiemeli azt is, hogy sokan rosszul használják a klímát, ha kisbaba van a házban. „A klíma, légkondi – akár a lakásban, akár az autóban – nem tilos, de nem is jó, ha állandóan megy. Akkor kapcsoljuk be, ha a gyermek nincs a szobában, valamennyire hűtsük le a levegőt, de a legjobb megoldás, a reggeli szellőztetés és a sötétítőfüggönyök, árnyékolók használata.”

Így inkább ne! Forrás: Getty Images/iStockphoto/©2016 Katrina Elena Photography/Katrina Elena Trninich

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy ebben a kánikulában elég, ha a szabadban játszó vagy fürdőző gyerek nyakába egy vizes törülközőt adnak, esetleg fehér pólóval védekeznek. „Ezzel ugyan nem ártunk, de nem is segítünk sokat. Az jó, ha délelőtt és késő délután a gyerekek pancsolhatnak, akár a strandon, akár egy kerti medencében, kádban, mert ezzel hűtik magukat. De délelőtt 11 és délután 4 között ne legyenek a napon! A gyerekeknek ebben a hőségben viselniük kell valamilyen kalapot vagy sapkát, ami védi őket az erős napsütéstől” - figyelmeztet a szakorvos.

Megduplázódott a 2-es típusú cukorbetegek száma Magyarországonhttp://www.life.hu/drlife/20170704-megduplazodott-a-2-es-tipusu-cukorbetegek-szama.html12 év alatt csaknem megduplázódott Magyarországon a cukorbetegek száma. Ma a diabétesz közel félmilliárd embert érint világszerte az egészségtelen táplálkozás és a mozgáshiány miatt pedig már kisgyermekkorban is egyre gyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség. Becslések szerint minden második kismama már a várandósság korai szakaszában túlsúlyos vagy elhízott. Erdélyi-Sipos Alízzal, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkárával beszélgettünk. Dr. LifeThinkstockUralkodók súlyos betegségeihttp://www.life.hu/drlife/20170614-uralkodok-betegsegei.htmlAz uralkodókat sem kímélik a betegségek. Némelyikük beleőrült a sorsába, mások szifiliszt szedtek össze, míg volt olyan királynő, aki többször volt álterhes. Dr. LifeOrigoTeszt: Mennyire ismered a melledet?http://www.life.hu/drlife/20170624-mell-kviz-teszt.htmlMilyen hatással van a mellünkre a koffein? Szoptathat az a kismama, akinek implantátum van a mellében? Töltsd ki a tesztünket, hogy kiderüljön, mennyit tudsz a testedről! Dr. Life--Koraszülöttek helyzete Magyarországonhttp://www.life.hu/drlife/20170627-koraszulott-kisbabak-magyarorszagon.htmlA várandós nők jelentős része nem tudja, hogy melyek a koraszülés kockázati tényezői. Riasztó tény, hogy sokan csak azután kezdik kutatni az okokat, és szembesülnek a súlyos szövődményekkel, amikor már baj van. Dr. Life--Ez most a leggyakoribb baleset a konyhában - Nem fogod elhinnihttp://www.life.hu/drlife/20170614-avokado-serules.htmlEgészséges, finom és elképesztően népszerű az avokádó. A baj csak az, hogy sokan nem tudják, hogyan hámozzák és szeleteljék fel. Az Instagram pedig tele van félelmetes avokádósérüléssel. Dr. Life--Népszerű dokik az internetről - Ismerd meg és kövesd őket!http://www.life.hu/drlife/20170614-dokik-internet-social.htmlEzek a dokik aztán tudják, hogy tegyenek szert több százezer követőre. Ismerd meg szexis Dr. Mike-ot, az éneklő fogorvost Angliából, a brazilok kedvenc nőgyógyászát és egy orosz plasztikai sebészt, aki kissé elvetette a sulykot. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.