Híres nők, akik megharcoltak a bipoláris zavarral

Forrás: Getty Images -
bipoláris zavar
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Senki nem volt, aki segítsen rajta

Mindig elmondja, ha nehezebb időszaka miatt klinikára megy

2013-ban Catherine Zeta-Jones egy harmincnapos kórházi programon vett részt bipoláris rendellenessége miatt. Férje akkor a riportereknek Cannes-ban elárulta, hogy felesége önként kérte az orvosok segítségét, remekül halad, hogy megtalálja az egyensúlyt az életében. Zeta-Jones még 2011-ben állt ki a nyilvánosság elé, és beszélt a betegségről. „Nem könnyű ezzel élni, de remélem, azzal, hogy beszélek róla, segítek eltörölni azt a stigmát, amivel a bipoláris embereket illetik.”

Catherine Zeta-Jones Forrás: Getty Images

Bipoláris zavar

A bipoláris zavar, vagy ahogyan a hétköznapokban hívják mániás depresszió, egy kétpólusú, hangulati betegség. A beteg életében lehangolt (depressziós) és felhangolt epizódok követik egymást, gyakran túlzott intenzitással.

Instagramon mutatja meg a legrosszabb időszakokat

Mary Lambert énekesnő az Instagramra töltött fel egy fotót, hogy szemléltesse a bipoláris zavart. „...Hajnali egy óra, és így nézek ki, miután túl vagyok egy intenzív bipoláris epizódon. Hogy mi is van az én epizódomban? Szorongás, paranoiai és öngyilkossági gondolatok. Mindezek nagyon gyorsan változnak... Öt éve szedek gyógyszert, aminek köszönhetően drasztikusan lecsökkentek, de nem tűntek el végleg a tünetek.

Aki nem kapott segítséget, de megbélyegezték

Vivien Leigh, Az elfújta a szél filmmel elérte, hogy még évtizedekkel később is imádják őt az emberek. Laurence Olivier Oscar-díjas feleségének azonban nem volt egy tündérmese az élete. Őt is bipoláris zavarral diagnosztizálták. Kiszámíthatatlan viselkedése végül tönkretette szakmai hírnevét, és megsemmisítette házasságát. „Abban az időszakban még nem voltak gyógyszerek, amelyek segítségével enyhíthették volna a tünetek. Nem voltak olyan klinikák, amik érdemben segíthettek volna rajta. Vivien pedig képtelen volt egyedül megbirkózni a mentális állapotával” - mondta róla egykori barátnője Sheridan Morley a BBC-nek.

Vivien Leigh Forrás: Getty Images

20 évet várt, hogy kezeltesse magát

A Terminátor filmek sztárja, Linda Hamilton megküzdött a drogokkal, az alkohollal, de azt mondja, hogy nem ezek, hanem a bipoláris zavara, a rendkívüli hangulatváltozásai voltak azok, amik tönkretették a házasságait. „20 évig nem szedtem gyógyszert, és nem jártam kezelésekre, mert azt gondoltam, hogy ez a színjátszás kárára megy majd. Elvesztegettem 20 évet. Most már minden lehetőséggel élek, amit az orvostudomány felkínál” - nyilatkozta.

Linda Hamilton Forrás: Getty Images

Ők ezzel harcolnak

A Harry Potter könyvek írónője, J.K. Rowling például a depresszióval harcolt. "Soha nem szégyelltem, hogy depressziós voltam. Soha. Miért is tettem volna? Egy nehéz időszakon mentem keresztül, büszke vagyok rá, hogy kimásztam belőle."

Gwyneth Paltrow két gyermekes édesanyja. A színésznő a fellegekben járt, amikor első gyermeke Apple megszületett, ám amikor néhány évvel később a fiának adott életet, szülés utáni depresszióban szenvedett. „Azt éreztem, hogy szörnyű anya vagyok, egy borzalmas ember és rémes feleség."

Egy fiatal, aki felvállalta

Demi Lovato nagyon fiatalon lett a világ elsőszámú tinikedvence a 2000-es években. És ilyen fiatalon kellett megharcolnia a bipoláris zavarral is. „A szüleimmel és a menedzseremmel ültünk egy hotelszobában, és arról vitatkoztunk, hogy beszéljek arról az időszakról, amit a pszichiátriai klinikán töltöttem, hogy másoknak is segítsek, vagy maradjak csendben. Én beszéltem, és bátran felvállalom, hogy ezzel harcolok” – nyilatkozta.

Demi Lovato Forrás: Getty Images
13 órát töltött a fodrász azzal, hogy átváltoztassa a depressziós kamasz hajáthttp://www.life.hu/drlife/20170813-13-orat-toltott-a-fodrasz-azzal-hogy-atvaltoztassa-a-depresszios-kamaszt.html"Nem hagyhatjuk, hogy a gyerekek értéktelennek érezzék magukat!"- ezt mondta az a fodrász, aki 13 órát töltött azzal, hogy egy depressziós kamasz haját megmentse. Dr. LifeOrigoEgy nő kivett 2 nap szabit, hogy mentálisan feltöltődjön - Így reagált a főnökehttp://www.life.hu/drlife/20170723-egy-no-kivett-2-nap-szabit-hogy-mentalisan-feltoltodjon.htmlSokan még most is titkolják a munkahelyükön, ha valamilyen mentális, pszichés betegségük van. Nem is ok nélkül! Előfordult, hogy egy munkavállalót arra kötelezett a HR-igazgató, hogy előre jelentse be, mikor lesznek pánikrohamai. Dr. Life--„28 évesen lebénulva feküdtem a kórházban, és a családom nem az esküvőmre készült"http://www.life.hu/drlife/20170717-28-evesen-lebenulva-fekudtem-a-korhazban.htmlCilárik Adrienn 28 évesen került kórházba. Lebénult, és majdnem belehalt egy nagyon ritka autoimmun betegségbe, amit csak az utolsó pillanatban diagnosztizáltak. Három kórház és egy harcos lány története. Dr. LifeOrigoTörőcsik Mari üzent a kórházbólhttp://www.life.hu/drlife/20170809-torocsik-mari-a-korhazbol-uzent.htmlTörőcsik Marit az év eleje óta kórházban ápolják. A 81 legendás színésznő óriási hitével továbbra is küzd a gyógyulásért.Dr. LifeTévés dokik, akik a valóságban is a kórházban kötöttek kihttp://www.life.hu/drlife/20170723-korhazba-kerultek-a-teves-dokik.htmlEzek a színészek sokáig dokit alakítottak, vagy alakítanak még most is egy-egy népszerű kórházsorozatban. De eljött az a pillanat az életükben, amikor betegként ők is kórházba kerültek. Nézzük, hogy mivel kezelték őket. Dr. LifeAFPMegduplázódott a 2-es típusú cukorbetegek száma Magyarországonhttp://www.life.hu/drlife/20170704-megduplazodott-a-2-es-tipusu-cukorbetegek-szama.html12 év alatt csaknem megduplázódott Magyarországon a cukorbetegek száma. Ma a diabétesz közel félmilliárd embert érint világszerte az egészségtelen táplálkozás és a mozgáshiány miatt pedig már kisgyermekkorban is egyre gyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség. Becslések szerint minden második kismama már a várandósság korai szakaszában túlsúlyos vagy elhízott. Erdélyi-Sipos Alízzal, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkárával beszélgettünk. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.