Pánik és szorongás - ezzel harcolnak a Radio Mobster tagjai

Fotó: Csudai Sándor - Origo -
X-Faktor Radio Mobster
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lámpaláz, pánikbetegség, szorongás... mindhárom jelenség megnehezítheti egy előadóművész életét. Jól tudják ezt a Radio Mobster banda tagjai is, akik elsőként búcsúztak az idei X-Faktortól. Gáspár Laci mentoraltjai nincsenek könnyű helyzetben. Mint olyan sok kreatív emberen, rajtuk is gyakran eluralkodik a fent említett három állapot.

„Az első adás előtt még nem voltunk nagyon izgatottak, de a színpadon mindig ránk tör a drukk. Az az érzés, hogy most nem szabad hibázni, most ezt meg kell csinálni" – mesélik az idei X-Faktor első kieső csapatának, a Radio Mobsternek a tagjai. Az izgalom, a lámpaláz mind-mind hatással van egy előadóművész fellépésére. A srácok is tudják ezt, ám nagy szerencséjükre az X-Faktorban nemcsak a stábtól, de a mentoruktól is mindent megkaptak, hogy egyre rutinosabban álljanak a tömeg elé. „Gáspár Laci rengeteget segített abban, hogy ez az izgalom elmúljon, hogy kinevelje belőlünk. Meglepően nyitott volt mindenre, amit csinálunk. Úgy fogalmazott a próbák alatt, az egyik dalra, ami számunkra kérdéses volt, hogy tetszik-e majd Lacinak, hogy „ez dög"! Az, hogy ilyen támogató mentorunk van, nekünk hatalmas segítség volt a lámpaláz leküzdésében" – folytatják a srácok.

Védekezz a lámpaláz ellen!

Legyen szó koncertről vagy egy irodai prezentációról, ezek a technikák mind-mind segítenek abban, hogy legyőzd a lámpalázat:
- Lélegezz! Ilyenkor a légzőgyakorlatok ellazítanak és megnyugtatnak. Ha van rá lehetőséged, mozogj egy kicsit a friss levegőn. Nem kell lenyomni egy fitnesz-DVD-t, de csinálj néhány tornagyakorlatot.
- A lámpaláz és a félelem kéz a kézben jár. Ilyenkor hajlamosok vagyunk teret engedi a negatív gondolatoknak. A jó hír az, hogy ez fordítva is működik. Ismételgesd magadnak, hogy magabiztos vagy, felkészültél, tudod, mit akarsz mondani, és mindenki azért van ott, mert kíváncsi rád. Ezekkel elkerülheted, hogy elhatalmasodjanak a negatív gondolatok.
- Térképezd fel a terepet a színpadon, vagy az előadótermet, ahol a fellépésed, prezentációd lesz! Keress egy pontot, amire fókuszálhatsz majd, ha eluralkodna rajtad a lámpaláz.
- Ne feledd el! A technikák semmit nem érnek, ha nem készülsz fel rendesen!

De nem a lámpaláz az egyetlen, amivel meg kell küzdenie a Radio Mobsternek. A banda egyik tagjánál, Bencénél, 16 éves korában jelentkeztek először a pánikbetegség tünetei, de ezeket mára megtanulta kezelni. „Nagyon fiatal voltam, amikor először megjelentek az életemben a pánikbetegség tünetei. Két-három évig masszívan rányomta a bélyegét az életemre. Mindaddig meghatározta a mindennapjaimat, amíg nem sikerült kialakítanom egy technikát, amivel már az elején el tudtam fojtani a rohamot. Vannak nehezebb pillanataim persze. A saját lelkierőm és a légzési technikák segítettek a legyőzésben.

– meséli Bence, akire legutóbb pont az X-Faktor Táborban, a fellépés közben tört rá a pánikroham. „Akkor azt éreztem, hogy hidegek lettek a kezeim, feszített a mellkasom. Majdnem felálltam, és feladtam. De legyőztem. Most úgy érzem, hogy kordában tudom tartani, és nem gátol meg abban, hogy felmenjek a srácokkal a színpadra, és a maximálisat nyújtsam."

Mitől tör ránk a pánik?

A pánikroham nem a semmiből tör elő. A szorongás a leghangsúlyosabb tényező, ami miatt kialakulhat. Valamint a kimerültség és a stressz is a kiváltó okok között szerepelhet. A pánikroham háttérben azonban állat anyagcserezavar is, amely elsősorban a szerotonin hiányával függ össze.
Milyen tünetei vannak a pánikbetegségnek?
- Rohamokban jelentkező légszomj, fulladás, "nem kapok levegőt" érzése.
- Gyors szívverés.
- Hányinger, zsigerérzés (mintha megmarkolná egy láthatatlan kéz a zsigereket).
- Szédülés, ájulásérzés.
- Tájékozódási képesség elveszítése (hirtelen nem tudja, hol van), bizonytalanság, döntésképtelenség.
- Remegés, reszketés.
- Izzadás és/vagy hidegrázás, heves bőrpír, forróságérzés.
- Mellkasi fájdalom, nyomás, szorítás ("ráült valaki a mellkasomra" érzés).
- Paresztéziák ("nem érzem a testem"), zsibbadás.
- Az önkontroll elveszítésétől, valamint a megőrüléstől való félelem.
- Éles, mindent elfedő halálfélelem.

– ezt már a Radio Mobster másik tagja teszi hozzá. - Nem gondoltuk, hogy eljutunk az élő show-ig, de itt voltunk. Nem hagytuk, hogy a pánik és a szorongás eluralkodjon rajtunk" – teszik hozzá mindannyian.

Fotó: Csudai Sándor - Origo
Cukorbetegséggel és asztmával harcol Erdős Viola, az X-Faktor versenyzőjehttp://www.life.hu/drlife/20171012-ezekkel-a-betegsegekkel-harcol-erdos-viola-az-x-faktorbol.htmlCukorbetegség és asztma – ezek nehezítik Erdős Viola mindennapjait. Amit kevesen gondolnának, hogy a cukorbetegségének egyes szövődményei kihatással vannak a hangjára is. A lány azt mondja, gyakran érzi magát úgy, mintha egy ördögi körbe került volna. Dr. LifeOrigoKínok között: feleslegesen operálták le ennek a nőnek a melléthttp://www.life.hu/drlife/20170922-fertozesek-es-szornyu-borbetegsegek-miatt-leoperaltak-a-mellet.html„Úgy nézett ki, mintha a testemet valami belülről felfalná" - ezt June Pecce mondta, aki egy rutin-szűrővizsgálat után 4 héttel már az életéért küzdött, mert egy rejtélyes betegség miatt elhalt a mellén a szövet. Dr. LifeOrigoKamaszok a nőgyógyásznál – ezekkel a problémákkal keresik fel legtöbbször az orvosokathttp://www.life.hu/drlife/20170925-kamaszok-a-nogyogyasznal.htmlVannak olyan régiók, ahol a HPV-ről még mindig veszélyesen keveset tudnak a kamaszok. Gyakran az interneten próbálják meg „kinyomozni”, hogy mi lehet a bajuk, és nem fordulnak időben nőgyógyászhoz. Problémák és betegek a gyermeknőgyógyászaton 2017-ben. Dr. LifeOrigoMenstruálsz? Ne egyél polipot, mert szemölcsöd leszhttp://www.life.hu/drlife/20170812-menstruacios-babonak.htmlMagyar, albán, indiai és még számos ország babonáiból válogattuk ki azokat, amelyek a menstruációhoz köthetők. Melyik a legkülönösebb? Olvasd el mindet! Dr. LifeOrigoPánik és szorongás - ezzel harcolnak a Radio Mobster tagjaihttp://www.life.hu/drlife/20171013-radio-mobster-a-panikkal-is-megharcol-az-x-faktorban.htmlLámpaláz, pánikbetegség, szorongás... mindhárom jelenség megnehezítheti egy előadóművész életét. Jól tudják ezt a Radio Mobster banda tagjai is, akik az idei X-Faktorban szeretnének bizonyítani. Ám Gáspár Laci mentoraltjai nincsenek könnyű helyzetben. Mint oly sok kreatív ember, rajtuk is gyakran eluralkodik a fent említett három állapot. Dr. Life"Soha nem féltem ennyire" - az alvási bénulás félelmetes érzésehttp://www.life.hu/drlife/20170815-miert-alakul-ki-az-alvasi-benulas.htmlAz alvási paralízis, vagy hétköznapi nevén alvási bénulás, elalvás előtt vagy ébredéskor jelentkezik. Rövidebb ideig tartó, de halálfélelmet okozó állapot, amelyben az ember a szemén kívül szinte egyetlen izmát sem tudja megmozdítani. Az állapotot gyakran kísérik hallucinációk és testen kívüli élmény. De mégis mi okozza? Egy neurológus, szomnológussal beszélgettünk. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.