Nem tud felkelni a tini gyereked? Nem lusta! Ez lehet a gond!

Forrás: Shutterstock -
tinédzser alvás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sok szülő panaszkodik arról, hogy a tinédzser gyereke nem alszik eleget, vagy alszik, de inkább a késő reggeli, délelőtti időszakban durmol az ágyában. Ezt legtöbbször a lustasággal, vagy azzal magyarázzuk, hogy túl sokáig volt fent. Ez viszont csak féligazság.

Éjfél előtt nem mennek el aludni a tinédzser gyerekeink, de 9-kor még szívesen pihennek az ágyban. Ismerős helyzet? Nos, a jelenségnek van biológiai magyarázata. A tiniknél felborul a szervezet hormonháztartása, és ez hatással van az alvásokra is. Ilyenkor megváltozik a cirkadián ritmus, amely a szervezet 24 órás ciklusát jelenti – olvashtó a Mirror cikkében. Az elalvást segítő melatonin hormon szintje leesik a kamaszok szervezetében, így a gyerekeink nehezebben tudnak elaludni. Délelőtt és reggel viszont szinte lehetetlen őket kihúzni az ágyból, hétvégén pedig, ha lehetőségük van, akár délig is alszanak. Így teljesen felborul a fiatalok alvási ciklusa. A melatonin szint a húszas éveink elején normalizálódik, elvileg akkor kellene beállnia az alvási ciklusunknak is.

A tiniknél felborul a szervezet hormonháztartása, és ez hatással van az alvásokra is: a melatonin hormon szintje leesik a kamaszok szervezetében, így a gyerekeink nehezebben tudnak elaludni Forrás: Shutterstock

Alvási bénulás - Hallottál már róla?

Az alvási paralízis, vagy hétköznapi nevén alvási bénulás, elalvás előtt vagy ébredéskor jelentkezik. Rövidebb ideig tartó, de halálfélelmet okozó állapot, amelyben az ember a szemén kívül szinte egyetlen izmát sem tudja megmozdítani. Az állapotot gyakran kísérik hallucinációk és testen kívüli élmény. De mégis mi okozza? Folytatás, itt!

Angol kutatók felvetik a kérdést, hogyha a tinédzserek alvási szokásaiban nagy részben van biológiai magyarázat is, akkor az iskolakezdés időpontját, miért nem alakítják úgy, hogy a gyerekek kipihentek legyenek? Ráadásul korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy azok a kamaszok, akik kevesebbet tudnak aludni, mint 8 órát, nagyobb eséllyel nyúlnak valamilyen tudatmódosító szerhez, droghoz, alkoholhoz, vagy cigarettához. Egy rendőrségi jelentésből pedig az derült ki, hogy a kamaszok által okozott baleset jelentős része, a kialvatlanság, vagy a fáradtság miatt következett be.

Vagyis a megoldás nem az, hogy este kilenckor és tízkor ágyba parancsoljuk a tinédzsereket, ugyanis a felborult hormonháztartásuk miatt, valószínűleg képtelenek lesznek elaludni korábban. Az ébredési időt kellene kitolni, hogy hétköznap is meglegyen az alvásra szánt ideális idő.

A megoldás az ébredési idő eltolása lenne, hogy hétköznap is meglegyen az alvásra szánt ideális idő Forrás: Shutterstock

Nem tudsz elaludni? Íme, néhány tipp!

Amennyiben éppen nem arccal esünk az ágyba, a minőségi, nyugodt alvásnak sokszor meg kell teremteni a feltételeit. A Life.hu 5 tippje segít, hogy jobban aludhass!

Magyarországon 2012-ben végeztek kutatást a témában. A SOTE oldalán is publikált eredményből kiderül, hogy a magyar gyermekek harmadának van valamilyen alvászavara. A gyerekek átlagosan 9-10, a fiatalok 7-10 órát alszanak. Megfigyelhető, hogy az ideálisnál mindkét korcsoport kevesebbet alszik a hét nagy részében, és – bár az alvásdeficit mértéke a fiataloknál nagyobb – már a nyolcéves gyermekek sem alszanak napi tíz és fél órát – pedig életkoruknak ez felelne meg. Problémát jelent az is, hogy

a hét közben összeszedett alváshiányt a kisebbek csaknem negyede, a fiatalok több mint fele hétvégi, nappali alvással próbálja pótolni

- tértek ki akkor a részletekre a kutatás munkatársai. A felmérésből látszik, hogy minél idősebbek a gyerekek, annál többen néznek tévét, interneteznek esténként, és – míg a nyolcévesek negyven százaléka olvas (vagy felolvasást hallgat) elalvás előtt, a 16-18 évesek alig több mint tíz százaléka vesz könyvet a kezébe.

Zárt ajtók mögött: királynők és hercegnők nőgyógyászati betegségeihttp://www.life.hu/drlife/20170925-uralkodok-nogyogyaszati-betegsegei.htmlA brit királyi család hölgy tagjait sem régen, sem most nem kímélték a nőgyógyászati betegségek. Volt, aki a szülésnél került életveszélyes állapotba, más öregkorában élt meg szörnyű kínokat, melyeket az orvosok sem tudtak segíteni. Dr. Life--Önkéntes magyar egyetemisták tanítanak idegen nyelveket a beteg gyerekeknek http://www.life.hu/drlife/20171018-magyar-egyetemistak-tanitjak-a-beteg-gyerekeket.html„Hidat képzünk a külvilág és a beteg srácok és lányok között" – ezt mondják magukról az Amigos Alapítvány tagjai. A csupa egyetemistából álló csapat immár három éve segíti a kórházpedagógusok és a pszichológusok munkáját. Hogyan indultak, és milyen céljaik vannak? Erről is beszélgettünk velük. Dr. LifeOrigoIntim fertőzések: még a székrekedéstől is felborulhat a hüvelyflórád egyensúlyahttp://www.life.hu/drlife/20170927-intim-fertozesek-ezeket-tuti-nem-tudtad.htmlAz intim fertőzéseknél a megelőzés a legfontosabb, mégis sokan elkövetik azt a hibát, hogy a gyakori hüvelyöblítéssel a savas pH-t lúgos irányba tolják el, és már meg is történt a baj. Mivel lehet akkor megelőzni az égő, viszkető érzést és a kellemetlen folyásokat? Milyen étrendet érdemes követni, és egyáltalán mi az, hogy „jó” és „rossz” mikrobák? Egy téma, amit nem lehet eleget ismételni, a fiataloknak pedig nem lehet elég korán elmondani. Dr. LifeOrigoHíres nők, akik megharcoltak a bipoláris zavarralhttp://www.life.hu/drlife/20170814-bipolaris-zavarral-kuzdo-hiressegek.html--Kamaszok a nőgyógyásznál – ezekkel a problémákkal keresik fel legtöbbször az orvosokathttp://www.life.hu/drlife/20170925-kamaszok-a-nogyogyasznal.htmlVannak olyan régiók, ahol a HPV-ről még mindig veszélyesen keveset tudnak a kamaszok. Gyakran az interneten próbálják meg „kinyomozni”, hogy mi lehet a bajuk, és nem fordulnak időben nőgyógyászhoz. Problémák és betegek a gyermeknőgyógyászaton 2017-ben. Dr. LifeOrigoCukorbetegséggel és asztmával harcol Erdős Viola, az X-Faktor versenyzőjehttp://www.life.hu/drlife/20171012-ezekkel-a-betegsegekkel-harcol-erdos-viola-az-x-faktorbol.htmlCukorbetegség és asztma – ezek nehezítik Erdős Viola mindennapjait. Amit kevesen gondolnának, hogy a cukorbetegségének egyes szövődményei kihatással vannak a hangjára is. A lány azt mondja, gyakran érzi magát úgy, mintha egy ördögi körbe került volna. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.