Öt celeb, aki őszintén beszélt a fogamzásgátlásról

2017.11.30. 14:00

Legyünk őszinték, szeretjük azt érezni, hogy a sztárok is pont ugyanolyan emberek, mint mi. Szeretjük, amikor smink nélküli szelfiket osztanak meg a neten, ahogyan azt is, amikor őszintén beszélnek magánéleti, vagy egészségügyi gondjaikról. Ez az öt híres hölgy pedig nem jön zavarba, ha a fogamzásgátlástól kérdezik őket.

"Semminek nem kell felúszkálni a petevezetékemben"

Jessica Simpson tavasszal szerepelt az Ellen DeGeneres Show-ban. Akkor azért fogadta el a népszerű műsor szerkesztőinek meghívását, hogy pontot tegyen egy akkor már hetek óta keringő pletyka végére. Simpson elmondta, hogy egyáltalán nem vár ismét gyerekemet, sőt ettől többet is kifecsegett az életéről. „Megtaláltam a számomra legideálisabb fogamzásgátló módszert. Az IUD mellett döntöttem. Két gyermekünk van, és most azt érzem, hogy egy ideig semminek nem kell felúszkálni a petevezetékemben" – mondta az énekes színésznő.

Jessica Simpson az IUD mellett döntöttForrás: AFP

Mi is az az IUD?

A méhen belül fogamzásgátló módszerek lehetnek hormonálisan és úgynevezett hagyományos IUD (spirál, hurok, méhen belüli eszköz, IUD). A spirál általában 25-35 mm-es, (rugalmas) műanyag vázú szerkezet, amely többnyire réz, ezüst, arany ötvözetű fémszálat vagy gyűrűt is tartalmaz. A felhelyezést a ciklus első 7 napjára érdemes időzíteni. A hagyományos spirál ára 10-25 ezer Ft között mozog, még a hormontartalmú változat 40-55 ezer Ft-ba kerül. Míg az egyik fajtát 7-8 évente, addig a másikat ötévente ajánlott cserélni, hiszen a fém részek korrodálnak, az eszköz rugalmassága csökken így a teherbeesés esélye nő.

Férjének vaszektómiája volt

Kelly Clarkson mindkét terhessége alatt erős émelygéssel és dehidratáltsággal küzdött. Az énekesnő ezután nyilvánosan beszélt arról, hogy spirál felhelyezését kérte a nőgyógyászától, de ennyinél nem álltak meg. Férje, Brandon Blackstock vaszektómián esett át.

Kelly Clarkson spirált helyeztetett fel, Brandon Blackstock pedig sterilizáltatta magátForrás: Getty Images

Még az endometriózisán is segített

A Csajok sorozat sztárja, Lena Dunham is megszólalt már a témában. "Tizenöt éven keresztül hol leálltam, hol újrakezdtem a fogamzásgátló tabletták szedését. Aztán kipróbáltam a méhen belüli hormonális fogamzásgátlót, aminek köszönhetően az endometriózis okozta fájdalmam is sokat enyhült, egyszerűen rengeteget javult az életminőségem."

Lena Dunham is méhen belüli hormonális fogamzásgátlót használForrás: AFP

Amikor azt hittük kisbabát vár...

Jennifer Garner és Ben Affleck válását már kimondták, de a színésznő három csodálatos gyermeket szült a házasságuk alatt. Bár legfiatalabb csemetéjük születése után többször pletykálták, hogy Garner újra állapotos, ezt a színésznő megcáfolta. Ő is az Ellen Degeneres Show-ban ecsetelte, hogy méhen belüli fogamzásgátlót használ.

Jennifer Garner szuper csinosan a magánéleti problémák előtt, és pár fölös kilóval utánaForrás: AFP, Northfoto

Kardashian-mama nagyon ügyelt a védekezésre

Kim Kardashian 2012-ben beszélt arról, hogy 14 évesen már fogamzásgátló tablettát szedett. „Akkoriban volt egy barátom, és úgy éreztem, hogy akár le is feküdnék vele. Elmondtam anyukámnak, hogy mit érzek, ő pedig azonnal elvitt a nőgyógyászhoz" - mondta a leghíresebb Kardashian lány. Kris Jennernek összesen öt lánya van. „Amint az egyik lányomnál azt tapasztaltam, hogy olyan kapcsolatban él, ahol megtörtént az első együttlét, kocsiba ültünk, és rohantunk az orvoshoz. Nem tudom mindentől megóvni őket, de a védekezés igenis fontos" – mondta a Kardashian és a Jenner lányok anyja.

Kim Kardashian már 14 évesen fogamzásgátlót szedett, anyja vitte el a nőgyógyászhozForrás: AFP/Vivien Killilea
fogamzásgátlófogamzásgátlás