Hírességek, akik vesetranszplantáción estek át

Forrás: Getty Images/Michel Porro -
vese vesebetegség vesetranszplantáció
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Énekesnő, színésznő és a svéd koronahercegnő férje is veseátültetésen esett át. Kik voltak a donorok? Milyen betegség támadta meg őket? Mikor beszéltek erről először? Kiderül a cikkünkből!

Senki nem tudta, hogy miért tűnt el

Selena Gomezről idén ősszel derült, hogy a lupusz okozta krónika vesegyulladása igencsak komolyra fordult. Az énekes-színésznőnek veseátültetésre volt szüksége. A donor nem volt más, mint Gomez barátnője, az amerikai színésznő Francia Raisa. A lupusz egy gyulladásos betegség, amely következtében az immunrendszer a saját szövetei és szervei ellen fordul. Ez a gyulladás érintheti a szívet, a tüdőt vagy a veséket is.

Selena Gomez donorja legjobb barátnője, Francia Raisa volt Forrás: Instagram/selenagomez

A koronahercegnő férje is átültetésen esett át

Viktória svéd koronahercegnő 2002-ben kezdett randevúzni, az akkor még személyi edzőként dolgozó Daniel Westlinggel. Kapcsolatuk egyre komolyabbra fordult, és bár a svéd király kezdetben nehezen fogadta el lánya, polgári származású választottját, végül áldását adta a kapcsolatra. Daniel egyre többször jelent meg a trónörökös oldalán különböző hivatalos eseményeken, és ő volt az, aki segített Viktóriának legyőzni a súlyos étkezési rendellenességét is. Csakhogy 2009 telén Danielt egyre kevesebbet látták a svédek. Sokan szakításáról pletykálták egészen addig, amíg ki nem tudódott: a férfi veseátültetésen esett át. Daniel ma már Viktória koronahercegnő férje, és két közös gyermekük van. 2015-ben egy hosszabb interjúban mesélt arról, hogy már születésekor is veseproblémája volt, azonban csak 16 évesen diagnosztizálták az orvosok, mivel nem voltak fájdalmai. Az állapota azonban rohamosan romlott, 2009-re már transzplantációra volt szüksége. A donor pedig az édesapja volt. „Amint megoperáltak, azt éreztem, hogy megtisztult a szervezetem" – nyilatkozta később a herceg.

Viktória svéd koronahercegnő és férje, Daniel Westling Forrás: Getty Images/Michel Porro

Apukája volt a donor

A Modern család sorozatból ismert színésznő, Sarah Hyland mindig életvidám, mosolygós lánynak tűnik a képeken. Azonban az elmúlt években elég sokat szenvedett a színésznő, amit nem láthattak a rajongói. Hyland súlyos vesebetegségben szenved, veséi nem tudtak rendesen kifejlődni. 2012-ben végül átesett az operáción, a donor pedig az édesapja volt. „Az orvosaim elmondták a műtét előtt, hogy arra is megvan az esély, hogy nem kelek fel többet a műtőasztalról. Az édesapám nekem adta a veséjét! Egy ilyen élményből meg lehet tudni, hogy kik azok, akiket a barátaidnak hívsz. Csodálatos volt, amikor először kinyitottam a szemem, és láttam a barátaimat és a családomat az ágyam körül...

Sarah Hyland 2012-ben esett át vesetranszplantáción Forrás: AFP/Neilson Barnard

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.