5 táplálkozási tévhit, amit rengetegen elhisznek

tévhit étrend táplálkozás egészség valóság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Készült egy tudományos gyűjtemény, ami a legelterjettebb táplálkozási tévhitekről szeretné lerántani a leplet. Olyan dolgokat állítanak, amelyekről eddig teljesen más elképzeléseink voltak. 

Az egészség és a táplálkozás kapcsán mindenki másra esküszik, nem sűrűn hallani két azonos vagy haosnló elméletet. De azért vannak olyan alapvető dolgok, amelyeket érdemes tisztába tenni. Az Insider most összegyűjtötte a legnagyobb táplálkozási butaságokat:

A mesterséges édesítőszerek

Sokan azt vallják, hogy a mesterséges édesítőszerekkel kiválthatjuk a cukrot, de arról nem szól a történet, hogy mindezt milyen áron? Ezek ugyanis mesterségesen előállított, finomított vegyszerek, amelyek emésztési problémákat okozhatnak. Fogyasszunk ehelyett inkább mézet, vagy más alternatív természetes édesítőszert.

Nem mindegy, hogy az ember mit fogyaszt: mesterséges édesítőszert, vagy egy természetes alternatívát Forrás: Dreamstime

Este 6 után nem szabad enni

A testünk mi alapján mondja meg, hogy hány óra van? Neki csak az számít, hogy mennyi kalóriát viszel be a szervezetedbe. Nem érdekli egyetlen sejtedet sem, hogy te ezt hány órakor teszed. Szóval a lényeg inkább az, hogy többször egyél kevesebbet.

A zsíros ételektől fogsz elhízni

Ez óriási tévedés, ugyanis a szervezetnek nagyon is szüksége van a zsírra. Több olyan vitamin is van (D-, E-, K-, A-) amelyek kizárólag szírban oldódnak. Vagyis az étrendből való teljes száműzés nem jó ötlet. Helyette inkább el kell tudni különíteni a jó zsírokat a rossz zsíroktól: hozzáértők szerint az egyszeresen telítetlen zsírsavakat kell előnyben részesíteni. Ez van például a halban, olívaolajban, a dió- és mogyorófélékben és az avokádóban is.

A zsírra különösen nagy szükségünk van, csak nem mindegy milyenre Forrás: Thinkstock

A kívánósság tápanyaghiányra utal

Ezt valójában senki nem tudja bizonyítani. Ha például valaki mindig csokit eszik, arra azt mondják, hogy magnéziumhiányos. Pedig a sóska vagy a spenót sokkal több magnéziumot tartalmaz, mégsem akarja senki ezeket habzsolni. Vagy talán a szervezet kiválasztja a tápanyaghiányra megoldást jelentő élelmiszerek közül a kedvencedet? Nem valószínű.

A szénhidrát az örök mumus

A gluténmentes étrend kifejezetten káros. Természetesen, ha valakinek betegség vagy allergia írja elő a szigorú étrendet, az egy másik helyzet. De alapvetően az a fontos, hogy jó minőségű szénhidrátot válasszunk, és nem az, hogy teljességében váljunk meg tőle. A teljes kiőrlésű termékek például egészséges mennyiségű tápanyagot és rostot tartalmaznak. - írta meg a TheInsider.

Nehéz időszak vár Baby Gabirahttp://www.life.hu/drlife/20171201-nehez-idoszak-var-baby-gabira-karacsonykor.htmlBaby Gabinál még az ikerterhessége alatt alakult ki diabétesz, és még ma is kemény diétán van. Nem lesz így könnyű helyzetben karácsonykor... Dr. Life--Drunkorexia: veszélyes táplálkozási zavar terjedhttp://www.life.hu/drlife/20171201-drunkorexia-veszelyes-taplalkozasi-zavar-terjed.htmlRengeteg fiatalt érint az új táplálkozási zavar, a drunkorexia, amely röviden és egyszerűen megfogalmazva azt jelenti, hogy a tinilányok táplálékmegvonással igyekeznek ellensúlyozni az alkohollal bevitt kalóriákat. Dr. Life--„Na, ott szűrik a HIV-eseket"http://www.life.hu/drlife/20171130-a-hiv-szuresrol-tabuk-nelkul.html„Na, ott szűrik a HIV-eseket. Ja, ott vannak a drogosok, meg a r****ok.” – erre a beszélgetésre lettem figyelmes a napokban, amikor a villamoson zötykölődtem. Mondjuk, valóban ott van ingyenes HIV-szűrés a fővárosban, de az előítéletek, amik kijöttek a fiatalok száján, elég félelmetes jövőképet mutatnak. Dr. LifeOrigoAgyrázkódást szenvedett Xantus Barbara http://www.life.hu/drlife/20171201-agyrazkodast-kapott-xantus-barbara.htmlEgy színpadi baleset miatt ütötte meg a fejét Xantus Barbara, és mint később kiderült: agyrázkódást szenvedett. Dr. LifeOrigoEttől ilyen szépek és egészségesek a magyar sztárok, Hódi Pamela, Pirner Almahttp://www.life.hu/drlife/20171201-ez-a-magyar-sztarok-egeszsegenek-titka.htmlHódi Pamela, Pirner Alma és Vámos Erika elárulták, minek köszönhetik a kirobbanó formájukat: ettől ilyen szépek és egészségesek. Dr. LifeOrigoVastag Csaba még mindig nem épült fel a bordatörésből http://www.life.hu/drlife/20171130-bordatorese-miatt-meg-mindig-szenved-vastag-csaba.htmlVastag Csaba tavaly ősszel bordatörést szenvedett, és még mindig nem épült fel teljesen a sérüléseiből. Dr. LifeFotó: Polyák Attila - Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.