Hepatitis C: segítséget kapnak a megfertőződött EÜ-dolgozók

Forrás: Shutterstock -
hepatitis C májbetegség hepatitisz-C
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarországon körülbelül hetvenezer ember fertőzött a hepatitis C vírussal. Közülük legalább 40 ezernek lenne szüksége hatékony kezelésre, a vírus okozta májbetegségek miatt. Viszont még mindig rengetegen vannak azok, akik nem tudják magukról, hogy betegek. Közben a fertőzöttek egyik legnagyobb rizikócsoportját az egészségügyben dolgozók teszik ki. Az új vírusszaporodást gátló gyógyszerek rajtuk is segíthetnek.

Két éve már Magyarországon is elérhető az az új gyógyszeres kezelés, amely segítségével, a hepatitis C vírussal fertőzöttek szervezetéből 95-100%-ban eltűnik a vírus. 2018-ban a kormány 600 millió forintot különít el az egészségügyben dolgozók szűrésére és kezelésére. Ez az OEP támogatás azon a 3 ezer krónikus hepatitis C vírus betegen felül van, akik nem egészségügyi dolgozók és évek óta várnak az új gyógyszerekre. „A hepatitis C vírus esetében is fontos kiemelni, hogy akkor lehet gyógyítani, ha a betegek tudnak arról, hogy megfertőződtek. Viszont 1993 előtt, a vérátömlesztést kapott embereknek adott vért, még nem szűrték vírusra, így nagyon sokan megfertőződhettek abban az időszakban" – mondja Dr. Werling Klára, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének (VIMOR) elnöke.

Hepatitis C vírus Forrás: Shutterstock

A HCV elsősorban vér útján terjed. A vírus szűrése családtagok esetén nem OEP támogatott, ugyanakkor elengedhetetlen az ő szűrésük is ahhoz, hogy egy fertőzési láncot felszámoljanak.

A hepatitis C vér útján terjed, így a legnagyobb veszélyben -, a korábban említett vérátömlesztésen átesett betegeken kívül -, az intravénás drogfogyasztók, a tetovált emberek, valamint az egészségügyben dolgozók vannak. „Utóbbiak sem mostanában fertőződtek meg, hiszen ma már nagyon szigorú sterilizációs szabályok, és egyszer használatos eszközök vannak. De korábban ezek nem voltak jelen az egészügyben és a dolgozók, önhibájukon kívül megfertőződtek. A hepatitis C vírus fertőzés esetében akár évtizedekig tünetmentesek lehetnek a betegek. Ráadásul azok az egészségügyi dolgozók, akik invasiv beavatkozást végeznek, azaz vérükkel esetleg fertőzhetnek, eltiltják a munkától" - magyarázza a VIMOR elnöke, aki szerint ezért is nagyon fontos az a támogatás, amelyet a jövőben az egészségügyben dolgozók kezelésére és gyógyítására költenek majd.

A legnagyobb veszélyben az intravénás drogfogyasztók, a tetovált emberek, valamint az egészségügyben dolgozók vannak Forrás: Shutterstock

A kismamákat jelenleg hepatitis B vírusra szűrik, viszont C-re nem. Azonban néhány % esély van rá, hogy egy fertőzött kismamától a magzat elkapja a vírust.

Rajtuk és a civileken is segíthet az az új kezelés, amely két éve érhető el hazánkban. „Az 1970-es években injekcióval és tablettával kezelték a fertőzötteket, melynek 40% volt a gyógyulási aránya, de rengeteg mellékhatása volt. Az új, gyógyszeres kezelés 8-12-24 hétig tarthat, a beteg állapotának súlyosságától függően. Melléktünetek nem, vagy alig tapasztalhatóak. A betegek 95%-ban meggyógyulnak, mely azt jelenti, hogy a kezelés befejezése után 24 héttel nem található meg a szervezetükben a vírus. A vírusmentesség után a májbetegség súlyossága is javul, a kötőszövet-átépülés mértéke is csökkenhet" – folytatja Dr. Werling Klára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.