Ezt csináld, ha balesetet okoz a tűzijáték vagy illegális petárda szilveszterkor!

Forrás: Giphy -
szilveszter petárda Újév
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár a petárda tiltott, még most is rengetegen durrogtatnak az év utolsó és az új év első napján. Azonban nemcsak a petárdák, de a legálisan kapható, otthoni tűzijátékok is súlyos sérüléseket okoznak. Azonkívül, hogy baleset esetén azonnal hívjuk a mentőket, mit tehetünk még?

Néhány egyszerű szabályt betartva, megelőzhetőek a pirotechnikai eszközök okozta sérülések. Az egyik legfontosabb, hogy csakis a hivatalosan kijelölt helyeken vásároljuk, ne az utcán, az aluljáróban vagy a piacon. Azt pedig már nem is kell mondanunk, hogy petárdát egyáltalán ne vegyünk sehol. Bár szilveszterkor szinte mindenki iszik, legalább egy pohár pezsgőt, de ha valaki nagyobb tűzijátékot tervez fellőni a Himnusz után, az lehetőleg a társaság leginkább józan tagja legyen. „Majd én tudom, hogyan kell ezt használni!" - hangzik el a legtöbb családban a csatakiáltás, majd megtörténik a baj. Mindig olvasd el a használati utasítást, mielőtt meggyújtanád az eszközöket. Bármilyen pirotechnikai kütyüt is akarsz bevetni, mindig tartsd a lehető legtávolabb az arcodtól, mikor meggyújtod azt. Semmiképpen ne engedd, hogy a gyerekek gyújtsák meg a petárdát vagy a tűzijátékot, szinte hihetetlen, hogy mennyi gyermek sérül meg emiatt.

Bármilyen pirotechnikai kütyüt is akarsz bevetni, mindig tartsd a lehető legtávolabb az arcodtól, mikor meggyújtod azt! Forrás: Giphy

Ha megtörténik a baj!

A legfontosabb, hogy hívd a 112-t vagy a 104-es telefonszámot. Sok embernek fogalma sincs arról, hogy mit mondjon, amikor felhívja a mentőket. A legfontosabb, hogy ne ess pánikba, és ne ismételgess olyan információkat, amelyek nem hasznosak a diszpécser számára. Mutatkozz be, mondd el, hogy hol vagy (ha van kapucsengő, vagy nem egyértelmű, hogyan jutnak el oda a mentősök, akkor azt is közöld), és röviden foglald össze a problémát (pl. petárdát/tűzijátékot használtatok, amely idő előtt felrobbant valaki kezében, és a kézfeje megsérült). Mondd el, hogy hány éves a sérült, hogy magánál van-e, és mennyire vérzik.

Mit csinálj, és mit ne csinálj!

Amíg megérkezik a mentő, te is segíthetsz a sérültnek! Az ilyen jellegű baleseteknél a leggyakrabban égési sérülések keletkeznek. Amennyiben ezt látod az ismerősödön, úgy fájdalmát csillapíthatod, hidegvizes hűtéssel. Ha viszont a robbanás nemcsak égési sérülést okozott, hanem erősebb vérzést is, akkor nem biztos, hogy jó ötlet a hidegvizes hűtés, mivel az gátolja a véralvadást. Ilyenkor egy steril anyagot nyomhatsz a sebbe. Szörnyű, de a petárda és tűzijáték okozta balesetek egyik következménye lehet az is, hogy a robbanástól leszakad valakinek az ujja. A fertőtlenítés után azonnal nyomj a sebbe valamilyen steril anyagot. Ha van rá mód, akkor a leszakadt testrészt is fertőtlenítsd és helyezd lezárt jeges zacskóba. A mentősök fognak gondoskodni a steril kötésről és a további ellátásról.

Hepatitis C: segítséget kapnak a megfertőződött EÜ-dolgozókhttp://www.life.hu/drlife/20171211-hepatitis-c-a-fertozottek-nagy-resze-nem-is-tudja-hogy-beteg.htmlMagyarországon körülbelül hetvenezer ember fertőzött a hepatitis C vírussal. Közülük legalább 40 ezernek lenne szüksége hatékony kezelésre, a vírus okozta májbetegségek miatt. Viszont még mindig rengetegen vannak azok, akik nem tudják magukról, hogy betegek. Közben a fertőzöttek egyik legnagyobb rizikócsoportját az egészségügyben dolgozók teszik ki. Az új vírusszaporodást gátló gyógyszerek rajtuk is segíthetnek. Dr. LifeOrigoCelebek, akik megharcoltak a pattanásokkalhttp://www.life.hu/drlife/20171112-rettentoen-pattanasos-celebek.htmlSokszor hangoztatják a hírességek, hogy ők is pont olyan problémákkal küzdenek, mint bármelyik ember, de csak ritkán hisszük el nekik. Ezeket a pattanásos fotókat elnézve azonban kezdjük gyanítani, hogy igazuk van. Dr. Life--Elképesztő karácsonyi dekorációk a kórházakbólhttp://www.life.hu/drlife/20171213-karacsonyi-dekoraciok-csontvazbol-es-ovszerbol.htmlGyakran a legelképesztőbb karácsonyi dekorációk pont ott bukkannak fel, ahol nem is számítunk rá. Ráadásul ezek a különleges alkotások, hatalmas erőt adnak a legelesettebb embereknek. Dr. Life--Norovírus: a tél legalattomosabb gyomorbetegségehttp://www.life.hu/drlife/20171111-tudtad-norovirus-betegit-meg-telen.htmlA norovírus rendkívül erős hasmenéssel, és hányással járó vírusos megbetegedés, ami ellen szinte csak egyetlen védekezési forma ismert. Eláruljuk, hogy melyik a leginkább veszélyeztetett korosztály, ahogyan azt is, hogy miért kell mondókát szavalni a kézmosás alatt. Dr. Life--Öt celeb, aki őszintén beszélt a fogamzásgátlásrólhttp://www.life.hu/drlife/20171028-sztarok-vallottak-a-fogamzasgatlasrol.htmlLegyünk őszinték, szeretjük azt érezni, hogy a sztárok is pont ugyanolyan emberek, mint mi. Szeretjük, amikor smink nélküli szelfiket osztanak meg a neten, ahogyan azt is, amikor őszintén beszélnek magánéleti, vagy egészségügyi gondjaikról. Ez az öt híres hölgy pedig nem jön zavarba, ha a fogamzásgátlástól kérdezik őket. Dr. LifeThinkstockCoeliakia, egy autoimmun betegség, amit sokszor összekevernek egy sima allergiávalhttp://www.life.hu/drlife/20171113-ezert-lehet-veszelyes-gyerekeknel-a-coeliakia.htmlGyakran látjuk, hogy a gyerek csak turkálja az ételt a tárnyájén, valami már nem esik jól neki, vagy bizonyos élelmiszerek elfogyasztása után fáj a hasa, a feje, és hányingere van. Sokszor ilyenkor a coeliakiáról, vagyis a gluténérzékenységről van szó, amit eddig csak gyomortükrözéssel mutattak ki. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.