Kanyarójárvány söpör végig Szerbián

Forrás: Thinkstock -
Szerbia járvány Koszovó kanyaró
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szerbiában ütötte fel a fejét a kanyaró járvány, amely sajnos már emberéletet is követelt.

A kanyaró az egész világon ismert és elterjedt, ragályos megbetegedés. Igen fertőző, lázzal, hurutos köhögéssel és kiütésekkel jár. Hazánkban is ez volt az egyik leggyakoribb gyermekkori megbetegedés, de mióta kötelezővé tették a védőoltást, szerencsére visszaszorult.

Kanyarójárvány sújtja Szerbiát Forrás: Thinkstock

Szerbiában azonban most hatalmas kanyarójárvány tombol. Belgrádban egy 20 éves férfi már bele is halt a betegség okozta szövődményekbe. Az idei év első 9 hónapjában mindössze 12 kanyarós beteget regisztráltak az országban, ám ez a szám jelentősen megugrott október óta: Szerbia és Koszovó területén 630 betegről tudnak.

Mint kiderült, a legtöbb beteg 5 év alatti, vagy 30 évesnél idősebb. A hírek szerint a betegek 91%-a nem kapott védőoltást, vagy nem tudnak róla, hogy kaptak-e. A szerb közegészségügy arra kér mindenkit, hogy aki nem kapott védőoltást, vagy nem biztos benne, az jelentkezzen valamelyik rendelőben. - írta meg a Blikk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.