Tippek, amelyek segítenek enyhíteni a menstruációs görcsöket

menszesz menstruáció menstruációs görcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Milyen házi praktikák segíthetnek, ha fájdalmas görcsök kínoznak a menstruáció előtt vagy alatt? Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni, és mivel nem érdemes próbálkozni? Kérdések és válaszok, egy minden nőt érintő témában.

Diétázni nemcsak azért érdemes, hogy kevesebbet mutasson a mérleg, ha van egy kis súlyfeleslegünk, hanem azért is, mert kutatások kimutatták, hogy a csökkentett zsírbevitel, és a zöldségek fogyasztásának növelése is segít enyhíteni a menstruációs görcsöket. Ezt azzal magyarázzák, hogy az alacsony zsírtartalmú táplálékok csökkentik a különböző gyulladásokat a szervezetünkben. Tehát ha a falat kaparod a havi vérzés okozta görcsök miatt, akkor nem árt, ha olivaolajat használsz a főzéskor, tejtermékből vegyél alacsony zsírtartalmút és több halat, diófélét, építsd be az étrendedbe.

A dió enyhíteni a menstruációs görcsöket Forrás: Shutterstock

A különböző gyógyteák is segíthetnek abban, hogy túléld a menstruációs görcsöket. Azonban nem árt tudni, hogy számos gyógynövény növeli az ösztrogénszintet, így a fogyasztásuk előtt mindenképpen kérd ki a nőgyógyászod tanácsát, főleg, ha előtte hormonbetegséged volt vagy vérhígító gyógyszereket szedtél. Érdemes kipróbálni a borsmentaolajat is, amely szintén segíthet, hogy enyhüljenek a görcsök.

Különösen a kalcium és magnézium is segítségedre lehet abban, hogy csökkentsd a menstruációs görcsöket. A vérzés előtti 1-2 napban már érdemes elindítani egy kalcium- és magnéziumkúrát, amely egészen a vérzés végéig tartható. A két ásványi anyagot beviheted a szervezetedbe recept nélkül kapható tabletták, valamint különböző táplálok segítségével is.

  • Magnéziumban gazdag ételek: olajos magvak, hüvelyes növények
  • Kálciumban gazdag ételek: tej, lazac, brokkoli
A lazac és a brokkoli remek kalcium forrás Forrás: Shutterstock

Tévhit, hogy az erős menstruációs görcsökön csak az segít, ha összekuporodva fekszünk az ágyon és várjuk, hogy túléljük a következő napokat. A görcsök okozta fájdalmakon segíthet a mozgás is. Nem kell nagyon megerőltető feladatokra gondolni, elég, ha sétálsz egy nagyot az utcátokban. Nem kell hinned benne, de bizony a jóga is segíthet abban, hogy enyhüljenek a görcseid. Bizonyos jógapózok rövid időn belül segítenek a görcsöldásban.

Beszéljünk róla!

Sokszor találkozik azzal egy nő, hogy hiába tesz meg mindent - a felsorolt természetesen módszerektől, a görcsöldő gyógyszerekig - nem szűnik meg a fájdalmas menstruáció. Ilyenkor szervi betegség is lehet a háttérben. Ilyen például az endometriózis és a kismedencei gyulladás. Ha pedig nyomást érzünk az alhasunkban, a menstruációnkat erős, nem múló görcsök kísérik, a vér pedig gyakran alvadt darabokban távozik, akkor miómáról lehet szó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.