Kanyaróval fertőződött meg egy 14 hónapos kislány Budapesten

2018.02.23. 10:49

Kanyaróval fertőződött meg egy 14 hónapos kislány Budapesten, akit már kórházban kezelnek. Kérdés, hogy kiket fertőzhetett még meg, hiszen a betegség már a tünetek megjelenése előtti napokban is fertőz.

Egy 14 hónapos budapesti kislány fertőződött meg kanyaróval, valószínűleg olyan tünetmentes emberektől kapta el a betegséget, akik a környező országokban jártak, és onnan hurcolták be a fertőzést. Életkora miatt a kislány még nem volt beoltva, ugyanis a kanyaró elleni védelmet először 15 hónaposan kapják a gyerekek, majd 11 évesen kapnak egy második oltást – írja Dr. Novák Hunor a weboldalán.

Kanyarós lett egy 14 hónapos kislány - Képünk illusztrációForrás: Thinkstock

A kanyaró brutálisan fertőz, és nagyon veszélyes betegség. Egy kanyarós beteg képes 11-18 másik embert megfertőzni, emberről emberre, és a levegőben is terjed. A kanyaró veszélyes betegség, akár halált is okozhat: tüdőgyulladás, bakteriális felülfertőződés-szepszis jelentkezhet, ritkábban agyvelőgyulladást eredményezhet" – mondta Novák Hunornak dr. Kulcsár Andrea infektológus. Hozzátette, nem kell tartanunk járvány kialakulásától.

Budapestkanyarókislány