Ilyen a normális széklet: a fekete vagy a piros bajt jelenthet

Forrás: Dreamstime -
normális baj kaki széklet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az emésztés és a végtermék milyensége fontos visszajelzés az egészségi állapotunkról, ezért is fontos odafigyelnünk arra, hogy milyen a székletünk. A fekete, vagy piros szín bajt jelez, de az állag sem mindegy!

A székletéről senki nem szeret beszélni, pedig a végtermék milyensége fontos visszajelzés az egészségi állapotunkról. Orvoshoz sem szeretünk fordulni, pedig ezt nem kellene szégyellni! A kutatások szerint 7 különböző fajtájú széklet van, és ezek közül csak kettő az egészséges.

Amit hagysz a vécében, olyan az egészséged Forrás: Dreamstime


1. Különálló, kemény darabok – Súlyos székrekedés
2. Darabos, de kolbász alakú – Székrekedés
3. Repedt, kolbász alakú – Normális
4. Puha, kolbász alakú – Normális
5. Puha foltok, éles szélekkel – Rosthiányt jelez
6. Szirupos, pépszerű érdes élekkel – Enyhe hasmenés
7. Teljesen folyékony – Súlyos hasmenés

Ilyen típusai vannak a székletnek Forrás: Wikipedia

Ha az emésztés jól működik, akkor fájdalom és nagyobb erőltetés nélkül zajlik az ürítés, bármi más bajt jelenthet: bélrák vagy irritábilis bélszindróma is állhat a háttérben.

Az egészséges széklet közepesen barna, puha, de nem folyékony, könnyű kiüríteni, és nincs rajta sok repedés.

Az ettől eltérő, tehát a túl nehéz széklet, vagy a túl folyékony nem egészséges, és ha néhány nap múltával nem rendeződik a helyzet, orvoshoz kell fordulni.

A zöld széklettől még nem kell megijedni,

ez túl sok zöldség fogyasztása esetén előfordulhat, ha viszont fekete, akkor irány az orvos, mert belső vérzés vagy bélrák jele lehet. Ugyanígy a piros sem jó, az is vért jelenthet. A laza, világos színű széklet magasabb zsírtartalmú ételek fogyasztása miatt alakulhat ki, de az is lehet, hogy baj van a hasnyálmiriggyel vagy az epehólyaggal. A naponta egy-két ürítés a teljesen normális, de ez az ember emésztésétől is függ. A lényeg, ha tartós változás állna be, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni - írja a The Sun.

Benkő László depresszióval küzd: pszichiáter segítihttp://www.life.hu/drlife/20180227-benko-laszlo-depresszioval-kuzd-pszichiater-segiti.htmlSúlyos betegsége nagyon megviselte Benkő Lászlót. Ugyan a rákból már kigyógyult, a szorongást és depressziót nagyon nehéz legyőzni: pszichiáter segíti.Dr. LifeFotó: Bielik István - OrigoÉlő videóban jelentkezett be az agydaganattal műtött Wonder Tracyhttp://www.life.hu/drlife/20180227-elo-videoban-jelentkezett-be-a-facebookon-az-agydaganattal-mutott-wonder-tracy.htmlNovemberben műtötték meg agydaganattal az Édes Élet sztárját, Wonder Tracy-t. Most videóüzenetben jelentkezett be a közösségi oldalán. Dr. LifeThinkstockLopott rendszámú autóval ütötték el a Neoton Família dobosát, Bardóczi Gyuláthttp://www.life.hu/drlife/20180227-lopott-rendszamu-autoval-utottek-el-a-neoton-familia-dobosat-bardoczi-gyulat.htmlTavaly decemberben gázolták el a zebrán a Neoton Família egykori dobosát, Bardóczi Gyulát. Kiderült, hogy az autó, amivel elütötték, lopott volt. Dr. Life--Szívinfarktus miatt kórházba került a Jay és Néma Bob sztárja, Kevin Smithhttp://www.life.hu/drlife/20180226-szivinfarktus-miatt-korhazba-kerult-a-jay-es-nema-bob-sztarja-kevin-smith.htmlA legtöbben a Jay és Néma Bobból ismerhetik Kevin Smith színész-rendezőt, aki a hétvégén egy fellépésén lett rosszul: kórházba került és kiderült, hogy szívinfarktusa volt. Dr. LifeThinkstockMuri Enikő sokszor elfelejt enni, gasztroenterológus segítségét kéri, hogy egészséges maradjonhttp://www.life.hu/drlife/20180226-muri-eniko-sokszor-elfelejt-enni-gasztroenterologus-segitseget-keri-hogy-egeszseges-maradjon.htmlMuri Enikő énekesnő látványos fogyáson esett át az utóbbi időben, mint mondta: alig van ideje enni. Egy éve csatlakozott a Sugarloaf együtteshez, most szakemberhez fordul, hogy egyensúlyba hozza a munkát és egészségét. Dr. Life--Élvonalbeli brit atléta után nyomoz a rendőség: HIV-vírussal fertőzte meg szeretőjéthttp://www.life.hu/drlife/20180225-elvonalbeli-brit-atleta-utan-nyomoz-a-rendoseg-hiv-virussal-fertozte-meg-szeretojet.htmlHogy kiről van szó, azt még nem lehet tudni, az azonban biztos, hogy a rendőség már kihallgatta.Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.