"A testem a szemem előtt pusztul el, épül le, és semmit sem tehetek már ellene"

Forrás: Facebook/ Holly Butcher emlékére -
gyász rákos haldokló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Idén január 3-án a 27 éves Holly Butcherrel közölték az orvosai, hogy daganatos betegsége a végső stádiumba jutott. Holly még aznap egy listát tett közzé a Facebookon arról, amit az életről tanult. Egy nappal később a családja körében a fiatal nő elhunyt. Olvasd el Holly levelét, majd hallgasd végig azt is, hogy mit mond az ilyen, és ehhez hasonló levelekről a pszichológus szakértő!

"Egy kis életvezetési tanács Hollytól

Különös dolog rájönni és elfogadni, hogy alig 26 évesen meg fogsz halni. A halandóság olyan dolog az életünkben, amelyet egyszerűen figyelmen kívül hagyunk. Mindig azt gondoljuk, hogy újabb és újabb napok jönnek, amíg váratlanul valami történik. Mindig elképzeltem magam öreg, ráncos, ősz hajú nőnek, egy csodálatos családdal, sok gyerekkel, életem szerelmével. Annyira akartam ezt, hogy az már fáj.

Az élet törékeny, értékes és kiszámíthatatlan. Minden nap ajándék, nem pedig jog, ami jár nekünk. 27 éves vagyok. Nem akarok elmenni. Szeretem az életemet. Boldog vagyok. De az irányítás kicsúszott a kezeim közül.

Nem úgy kezdtem a levelemet, hogy "jegyzet, mielőtt meghalok", szóval féljen a halál. Igazából szeretem, hogy legtöbbször figyelmen kívül hagyjuk az elkerülhetetlent. Kivéve, amikor úgy döntök, hogy ideje beszélni róla, és mások mégis tabuként kezelik az elmúlást. Csupán annyit akarok, hogy az emberek ne aggódjanak folyton, az apró, jelentéktelen dolgok miatt, és próbáljanak emlékezni arra, hogy mindannyiunkra ugyanaz a sors vár, szóval használd ki az idődet, és ne pazarold hülyeségekre.

Holly Butcher Forrás: Facebook/ Holly Butcher emlékére

...

Amikor nevetségesen apró dolgokból csinálsz hatalmas problémát, gondolj valakire, akinek valóban válságban van az élete.

Légy hálás, hogy a sors csak egy kisebb akadályt gördített eléd, amit meg tudsz oldani. Se a saját, se mások életét ne befolyásold a folyamatos negatív gondolataiddal. Ha egyszer ezt megteszed, akkor az életed is könnyebb lesz. Mindig vegyél egy nagy levegőt kint a szabadban, nézd meg, hogy milyen kék az ég, és milyen zöldek a fák. Ez egyszerűen csodaszép. Gondolkozz el azon, hogy mennyire szerencsés vagy, hogy képes vagy erre, vagyis lélegezni!
Lehet, hogy ez is egy olyan nap volt, amikor bent ragadtál a dugóban, rosszul aludtál, mert a kisbabád ébren tartott, vagy a fodrászod többet vágott a hajadból, és most borzalmasan áll. Rossz napod van, mert kicsinek látod a melleidet, narancsbőrösnek a combodat, és pocakot növesztettél. Engedd el az összes ilyen sz.rt. Esküszöm neked, hogy nem fogsz többet ezekre gondolni, amikor eljön a te időd. Mindezek annyira jelentéktelenek, amikor visszanézel az egész életedre.

A testem a szemem előtt pusztul el, épül le, és semmit sem tehetek már ellene, csak annyit kívánok, hogy legyen még egy születésnapom, vagy még egy karácsonyom a családommal, vagy csak még egy napom a párommal és a kutyámmal. Csak még egy.

Hallom, ahogyan az emberek panaszkodnak a munkájuk miatt. Legyetek hálásak, hogy fizikailag képesek vagytok a munkára. A munka és a testmozgás annyira evidensnek tűnik, egészen addig, amíg a tested nemet mond rá.

Próbáltam egészséges életet élni, sőt ez volt a szenvedélyem. Értékeld, ha jó az egészségi állapotod, még akkor is, ha nem ideális a testsúlyod. Vigyázz magadra, és mondogasd a testednek és a lelkednek, hogy mennyire csodálatos. Mozogj, és egyél sok friss ételt! Emlékezz arra, hogy a jó egészség sokkal többet jelent, mint a testünk fizikai mi voltjánál. Legalább ilyen keményen dolgozz a mentális, érzelmi és spirituális boldogságodon is. Így észreveheted, hogy mennyire jelentéktelen és hülyeség, az a kép, amit a közösségi médiában és a reklámokban látunk. Törölj minden olyan posztot, barátot vagy oldalt, akik miatt rosszul érzed magad a bőrödben. De magaddal mindig legyél őszinte a saját jóléted érdekében.

"Emlékezz arra, hogy a jó egészség sokkal többet jelent, mint a testünk fizikai mivoltjánál" -Illusztráció Forrás: Shutterstock

Légy hálás minden olyan napért, amikor nincsen fájdalmad, még akkor is, amikor ágynak dönt az influenza, vagy rettentően fáj a hátad. Gondolj arra, hogy ezek a fájdalmak idővel elmúlnak.
Panaszkodjatok kevesebbet, és segítsetek egymásnak!

Adni, adni és adni. Adj boldogságot az embereknek. Mióta beteg vagyok, hihetetlenül kedves és odaadó embereket ismertem meg, annyi támogatást kaptam a családomtól, a barátaimtól, de még idegenektől is. Többet, mint amennyit valaha is vissza tudnék adni. Soha nem felejtem ezt el, és örökké hálás leszek nekik.
...
Amikor haldokolsz, nevetségesnek tűnik annyi pénzt költeni új ruhákra, vagy bármire, mint korábban. Vegyél valamit a barátodnak, amire szüksége van, sokkal hasznosabb, mint egy újabb ruha, ékszer vagy kence. Senkit nem érdekel, ha kétszer viseled ugyanazt a ruhát. Menjetek el egy jót enni egy étterembe, vagy még jobb: főzz nekik te vacsorát! Adj a szeretteidnek virágot, küldj nekik üzeneteket, és mond el nekik, hogy szereted őket. Értékeld más emberek idejét. Ne várakoztasd őket csak azért, mert rosszul osztod be az idődet! Készülj el korábban, ha egy barátod veled szeretné megosztani az idejét. Becsüld ezt meg!

Ebben az évben a családunk megegyezett, hogy nem ajándékozunk egymásnak karácsonykor. Olyan szép volt, mert senki nem stresszelt az vásárlás miatt. És egyébként is milyen bizarr lett volna, ha a családom úgy vesz nekem ajándékot, hogy tudják: már nem lesz rá szükségem. Persze nekünk könnyű volt, mert nincsenek kisgyermekek a családban, de a történet lényege, hogy a szeretetet nem ajándékokban mérik. Lépjetek tovább!

Költsd élményekre a pénzedet. Vagy legalább ne hagyj ki semmilyen élményt csak azért, mert valami göncre szórtad el a pénzedet. Tegyél erőfeszítéseket azért, hogy egynapos kirándulásokat szervezz egy közeli tóhoz vagy a tengerhez. Dugd bele a lábadat a vízbe, és érezd a homokot a lábujjaid között!
Próbáld élvezni és érezni a pillanatot, ne pedig a telefonod kijelzőjét bámuld! Az élet nem arról szól, hogy meglegyen a tökéletes fotónk és posztunk. Élvezd az átkozott pillanatot!

"Költsd élményekre a pénzedet" - Illusztráció Forrás: Shutterstock

...
Néha kelj fel korábban, és hallgasd a madarakat, miközben látod a felkelő napsugarak gyönyörű árnyalatait. Hallgass zenét, igazi zenét! Simogasd meg a kutyádat. Ez nagyon fog hiányozni. Beszélj a barátaiddal személyesen, és ne telefonon írj rájuk. Utazz, és ne keress kifogásokat. Ne a munkádért élj! Komolyan, csak olyan dolgokat tegyél meg, ami boldoggá teszi a szívedet. Egyél egy szelet tortát, és ne legyen bűntudatot. Ne hagyd, hogy nyomást gyakoroljon rád az, hogy mások máshogyan élik az életüket. Az egyik maximalista, a másik pedig középszerű életre vágyik. Nincs ezzel semmi baj.
Mondd el a szeretteidnek, hogy szereted őket. Tedd meg ezt minden alkalommal, amikor lehetőséged nyílik rá. Nem tudod, hogy mennyi időd van még ezen a Földön.

Ha megteheted, menj el rendszeresen véradásra. Jobban fogod magad érezni tőle, és megmentheted egy ember életét. A véradomány egy éven keresztül segített abban, hogy éltben maradjak. Örökké hálás leszek, hogy plusz egy évem volt a Földön a családommal, a barátaimmal és a kutyámmal. Egy év.

Egyszer majd még találkozunk.

Puszi,
Hol"

"Mondd el a szeretteidnek, hogy szereted őket. Tedd meg ezt minden alkalommal, amikor lehetőséged nyílik rá. Nem tudod, hogy mennyi időd van még ezen a Földön." Forrás: Shutterstock

Mit mond a pszichológus?

„Holly üzenete segíthet a haldokló és családja számára az elfogadásban, a „trauma" feldolgozásában, mert megélhetik, hogy nincsenek egyedül, és társas támogatottsághoz jutnak általa" – mondja Csernák Krisztina pszichológus, aki szerint a halál elfogadása, a haldokló elengedése, nem kifejezetten társadalmi, inkább pszichés feladat. „Természetesen társadalmi keretekbe, szokásokba ágyazódik, ennélfogva „szocializálódunk" a haldoklásra is. Felmenőink magatartása szolgál elsődleges modellként. Eköré szerveződhetnek családi „szokások" is. Mégis, a téma eltolása, a tétovaság általánosnak tekinthető. Holly is ezt fogalmazza meg. Az emberek saját zavaros érzéseik miatt nem tudják, hogyan viszonyuljanak a haldoklóhoz, ezért szélsőségesen reagálhatnak. Ahogyan a haldokló betegek számára is léteznek segítő, támogató jellegű lehetőségek (klinikai szakpszichológus, onko-pszichiáter, szakmai vagy épp önsegítő jellegű csoportok), úgy hozzátartozóik is életnek ezzel a lehetőséggel."

Kérdés az is, hogy a Hollyhoz hasonló többi beteg számára mit jelenthet egy ilyen levél? „Holly szándéka szempontjából egyértelműen pozitív! Hogy milyen üzenettel ér célba, az tőlünk, a befogadók attitűdjétől, aktuális testi-, és lelkiállapotától is függ. Ez a fiatal nő a levelet a gyászfolyamat „átdolgozás" nevű szakaszában alkotta meg, mikor betegségét elfogadta, és újfajta életbölcsességre tett szert. Célja a másoknak való önzetlen segítségnyújtás, mások javának szolgálata volt" – folytatja a Life.hu szakértője. „Felhívja a figyelmet arra, hogy életünket tudatos jelenléttel, szándékos odafordulással éljük meg. A pszichológia ezt a jelenséget „mindfullness"-nek nevezi, mely azt jelenti, hogy teljes figyelmünkkel, ítélkezésmentesen fordulunk a jelen pillanat felé (Jon Kabat-Zinn). Aki erre képessé válik, teljes, tartalmas, ítélkezésmentes, elfogadó, együttérző, tiszta látásmóddal jellemezhető életet élhet, és nem érezheti, hogy bármit is megbánna akkor, amikor a halál közelsége megérinti.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.