Erről árulkodik a vizeleted színe

vizelet egészség wc szín
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vizeletünk színe árulkodik egészségi állapotunkról. Kíváncsi vagy rá, a tiéd megfelelő-e? Olvasd el cikkünket és megtudod!

Halványsárga

Ez az optimális szín: nem túl világos, de nem is túl sötét. Azt jelzi, hogy minden rendben van, egészségesek vagyunk. A szakemberek azt mondják, ha túl világos lenne, akkor sem kell aggódni, ugyanis azt jelenti, hogy sok folyadékot ittunk.

Sötét sárga

Nem jelent jót, ha a vizelet színe sötétedik. Persze nem kell nagy problémára gondolni egyből, lehet, hogy csak túl kevés folyadékot ittál az elmúlt órákban. Ha ezt tapasztalod, igyál meg egy-két pohár vizet mindenképp.

A vizelet színe árulkodik egészségi állapotunkról Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Karmann

Zöld

Még a zöld színű vizelet sem feltétlenül jelez nagy bajt, hiszen az olyan növények, mint például a spárga vagy a különböző ételfestékek is előidézhetik. Ugyanakkor lehet gyógyszer vagy pedg ritka genetikai betegség következménye is.

Piros

A piros színt is előidézheti különböző étel, például a cékla vagy a rebarbara, így nem kell azonnal megijedni. Ha azonban hosszabb ideig fennáll, az akár a húgyhólyag, a vese vagy a prosztata betegségét is jelezheti, a pirosság ugyanis a vér jelenlétére is utalhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.